x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fructele soarelui

0
29 Iun 2005 - 00:00
Cea mai mare diversitate de soiuri de caise se afla in Asia, pe pamanturile ce se invecineaza cu Rusia. De aici, s-a raspandit in toata Asia, iar chinezii cultiva caisul de mai bine de 3000 de ani.
Din Asia a ajuns in Armenia, iar drumul catre Europa a fost mult mai simplu. Romanii au fost cei care au recunoscut calitatile nutritive ale caiselor si foarte mult timp livezile lor au fost pline de acesti pomi. Preotii franciscani au dus caisele din Europa peste ocean, in America de Nord.

LEGENDE. Cum spatiul mediteranean este cel mai potrivit pentru cresterea caisilor in conditii de maxima productivitate, pe aceste meleaguri au aparut si legende legate de acest fruct. Una dintre cele mai elogioase la adresa caiselor spune ca zeii din Olimp se infruptau cu nectarul pe care il obtineau din pulpa de caise. Impresionati de forma si culoarea lor, persanii spuneau ca sunt "fructele soarelui".

Caisele sunt o importanta sursa de vitamina A, mai ales atunci cand sunt uscate. Trei caise pe zi asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina A. Chiar daca in cantitati mai mici, caisele contin si vitamina C si potasiu. Pentru cei care tin cura de slabire, caisele sunt cel mai potrivit desert. Nu contin colesterol, iar o caisa are mai putin de 20 de calorii. Mai mult de atat, caisele uscate sunt laxative puternice, de aceea trebuie consumate cu moderatie. Uleiul de caise, produs din samburii acestor fructe, este folosit in industria cosmetica la fabricarea de sapunuri si produse pentru ingrijirea pielii. Pentru ca are o aroma foarte proaspata, uleiul de caise este folosit adesea si in industria producerii de parfumuri.

GALUSTE CU CAISE


  • Ingrediente: 500 g branza de vaci, 200 g faina, doua oua, 12 caise, 12 cubulete de zahar, 70 g unt
  • Preparare: Branza se amesteca impreuna cu faina si ouale si se lasa sa stea 20 de minute. Se spala caisele, se sterg si se cresteaza, se scot samburii si in locul lor se strecoara in fiecare caisa cate un cubulet de zahar. Intr-o oala, se pune la fiert apa cu putina sare. Fiecare caisa se infasoara in aluatul deja preparat si se pune la fiert cam 10-12 minute. Apa nu trebuie sa clocoteasca. Se scot cu spumiera si se lasa sa se scurga. Se topeste untul si se stropesc galustele.

    CAISE CU SOS INDIAN


  • Ingrediente: 800 g cartofi, un ardei rosu si unul verde, 400 g caise, o ceapa rosie, 4 linguri cu unt, curry, 400 ml supa de legume, 200 ml smantana, piper alb, patrunjel verde, doua linguri cu faina
  • Preparare: Se fierb cartofii cu tot cu coaja. Se toaca ceapa, ardeii, caisele se storc si se taie felii. Pentru sos se amesteca bine untul, cu ceapa tocata, curry, patrunjelul, piperul si faina. Se toarna supa de legume si smantana. Se condimenteaza cu sare si piper. Cartofii se curata si se taie cuburi, se amesteca impreuna cu caisele si ardeii si se introduc in sos in ultimele 10 minute.

    CAISE CU CARNE DE PASARE


  • Ingrediente: 600 g carne de pasare, 500 g caise uscate, 3 linguri cu zahar, o jumatate de lingura cu faina, doua linguri cu unt
  • Preparare: Pasarea se curata, se spala si se taie bucati. Apoi se inabusa si se lasa sa fiarba cu apa. Din cand in cand se ia spuma. Dupa ce carnea este fiarta, se adauga sosul dulce, preparat astfel: se rumeneste bine zaharul pus in grasimea incinsa, se stinge cu apa sau cu zeama de carne fierbinte. Se toarna faina subtiata cu apa peste carne si dupa ce a fiert mai multe clocote, se adauga caisele. Se lasa sa fiarba pana ce scade sosul.
  • Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   caisele,   caise

    Serviciul de email marketing furnizat de