x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Frunze de nuc pentru un par matasos

Frunze de nuc pentru un par matasos

23 Aug 2005   •   00:00
COSMETICA
Frunzele de nuc constituie unul dintre mijloacele naturale de ingrijire a parului. Ele contin taninuri, uleiuri volatile, minerale, flavonoide. Baile in care se adauga frunze de nuc au proprietati tonice, stimulatoare, antiseptice, antisudorifice, cicatrizante pentru piele. "Asupra parului, frunzele au actiune antiseptica, emolienta si regeneratoare. De aceea, infuziile sunt recomandate pentru intarirea firului de par si impotriva caderii parului", arata dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, competenta apifitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Infuziile se pregatesc din 500 de grame de frunze la 1-2 litri de apa, se adauga in apa de baie sau se folosesc pentru clatirea parului. Frunzele utilizate pentru infuzie se recolteaza in luna iunie si se usuca la soare. Numai cele care au ramas verzi dupa uscare isi pastreaza proprietatile si pot fi folosite la prepararea infuziilor. Prin proprietatile astringente, infuziile sunt indicate pentru ingrijirea parului si a tenurilor grase. Eczemele care apar la radacina parului, mancarimile cauzate de matreata si exfolierea pielii capului pot fi tratate cu infuzie din frunze de nuc. Timp de zece zile, in fiecare seara, dupa baie se spala parul cu aceasta infuzie.

Cura de trei saptamani


Pentru stimularea cresterii parului, dr. Larisa Ionescu-Calinesti ne recomanda un decoct din 30 de grame de frunze maruntite la un litru de apa. Cu aceasta solutie se fac frectionari la radacina firului de par. Cura dureaza trei saptamani, dupa care se face o pauza. Intern poate fi folosit sucul proaspat din frunze de nuc – o lingurita de doua ori pe zi.

Daca vrem sa avem o nuanta aramie a parului in mod natural, atunci putem apela la urmatoarea reteta: 100 de grame de frunze de nuc sau coaja verde de pe fructele de nuc se fierb intr-un litru de apa, iar dupa racire se tamponeaza parul cu aceasta solutie. Atentie insa sa nu se atinga pielea, puterea de colorare este mare si pot ramane pete. Dr. Larisa Ionescu-Calinesti avertizeaza ca, in cazul supradozarii, din cauza proprietatilor astringente, frunzele de nuc pot deshidrata parul si pielea.

STIATI CA


  • Frunzele de nuc au proprietati digestive, depurative, hipoglicemiante, vermifuge, antihemoragice.
  • Infuziile cu frunze de nuc sunt recomandate in afectiunile cutanate (eczeme, plagi, degeraturi), dar si in faringite, vaginite prin efectul astringent, antiseptic si cicatrizant local dat de taninuri.
  • In cazul reumatismului se fac bai de 15-20 de minute cu un decoct pregatit din 100 de grame de frunze zdrobite la 3-4 litri de apa. Se toarna in apa de baie.
  • Maceratul din muguri de nuc este recomandat in afectiunile pancreatice, in balonari – cate 30-40 de picaturi de doua ori pe zi, inainte de mesele de pranz si seara.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul parului frunze