x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gata cu adormitul la volan! Bosch a realizat sistemul de detectare a somnolenţei şoferilor

Gata cu adormitul la volan! Bosch a realizat sistemul de detectare a somnolenţei şoferilor

de Agerpres    |    19 Sep 2012   •   14:15
Gata cu adormitul la volan! Bosch a realizat sistemul de detectare a somnolenţei şoferilor

Bosch a realizat un sistem de detectare a aparitiei starii de somnolenta la volan, cu care a fost dotat noul model Volkswagen Passat Alltrack, au anuntat, miercuri, reprezentanti ai companiei furnizoare de tehnologii si servicii.

Sistemul Bosch de detectare a starii de somnolenta identifica semnele de oboseala prin monitorizarea miscarilor volanului, sugerand soferului, prin simboluri luminoase ce apar la bord, sa ia o pauza in timp util.

Studiile arata ca 17 la suta din accidentele soldate cu morti din Statele Unite au fost provocate de soferi care se aflau intr-o stare de oboseala extrema.

"Informatiile necesare sunt asigurate fie de sistemul de servodirectie al autovehiculului, fie de senzorul de unghi volan, care face parte din sistemul ESP antialunecare, cu care este prevazut autovehiculul. Asadar, aceasta functie poate fi instalata la un pret rentabil, contribuind la sporirea sigurantei in timpul conducerii. Sistemul Bosch de detectare a starii de somnolenta poate fi utilizat pentru autoturisme si in segmentul de autovehicule comerciale usoare, putand fi integrat in diverse unitati de comanda ale autovehiculelor", a anuntat Bosch Romania, conform Agerpres.

Manifestarile tipice ale scaderii nivelului de concentrare sunt fazele in care soferul mentine cu greu controlul asupra volanului, combinate cu miscari usoare, dar rapide si bruste ale acestuia, pentru a mentine directia autovehiculului. In functie de frecventa cu care au loc aceste miscari si alti parametri, printre care se numara durata calatoriei, utilizarea semnalizatoarelor de directie si momentul zilei, functia calculeaza nivelul de oboseala a soferului. Daca acest nivel depaseste o anumita valoare, pe panoul de instrumente se aprinde intermitent un indicator, de exemplu, sub forma unei cesti de cafea, pentru a-l avertiza pe sofer ca trebuie sa se odihneasca.

×
Subiecte în articol: sistem Bosch somnolenta detectare