x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Genunchiul ca loc de plimbare

Genunchiul ca loc de plimbare

28 Iun 2005   •   00:00

In premiera, in tara noastra, a fost lansat si testat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) un sistem de navigatie in chirurgia ortopedica, destinat protezarii articulare a soldului si genunchiului.

In premiera, in tara noastra, a fost lansat si testat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) un sistem de navigatie in chirurgia ortopedica, destinat protezarii articulare a soldului si genunchiului.
De asemenea, acest sistem este folosit si in interventii chirurgicale efectuate pentru corectarea diformitatilor coloanei (scolioze etc.), pentru stabilizarea fracturilor osoase. Acest sistem de ultima ora este folosit in reputate centre de ortopedie din tarile Uniunii Europene si America de Nord. Echipa operatorie, formata din medicii George Tomi si Marinel Drignei, a fost condusa de profesorul Dumitru Stanculescu, seful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul SUUB.
Cu ajutorul performantului sistem, medicii s-au "plimbat" prin genunchiul pacientei, "dirijati" cu precizie milimetrica in zona de protezare. Comparativ cu metoda folosita pana acum, care se baza pe calculul matematic, actualul sistem de navigatie permite medicilor sa urmareasca pe monitorul calculatorului zona unde se intervine. Sistemul de navigatie computerizata pentru chirurgia ortopedica usureaza luarea unei decizii corecte in ceea ce priveste alinierea si orientarea instrumentarului, componentelor de proba si, in final, a implanturilor articulare.
Scopul sistemului de navigatie este acela de a implanta atat componenta femurala, cat si pe cea tibiala, cu un grad mai mare de precizie decat prin tehnica standard folosita in mod curent. Navigatia chirurgicala face posibila stabilirea anatomiei fiecarui pacient in parte si implantarea protezei cu mai multa exactitate. Sistemul de Navigatie Computerizata costa 150.000 de euro. La acest cost se adauga cel al protezei, care este dintr-un material special, si cel al consumabilelor. Costurile sistemului de navigatie se amortizeaza in trei ani.

Prima pacienta


"Am acceptat aceasta interventie, pentru ca trebuie sa existe niste locuri in tara asta in care sa facem ceea ce se face in lume. Daca ramanem la stadiul de acum 20-30 de ani, ne departam de lumea civilizata", marturiseste profesorul doctor Dumitru Stanculescu. Sistemul de navigatie a fost utilizat practic in interventii chirurgicale pentru protezarea articulatiei genunchiului unei femei de peste 70 de ani. Pacienta, care a beneficiat de aceasta interventie in premiera, a mai fost supusa unei arteroplastii si la celalalt picior, in urma cu sase luni, dar prin metoda clasica.

"La congresele din strainatate la care am participat am vazut acest sistem complet nou si mi se parea atat de indepartat pentru noi. De aceea, surpriza de a efectua aceasta interventie la noi a fost extraordinara. Motiv pentru care am acceptat-o imediat. Este o interventie pretentioasa din punct de vedere al pregatirii profesionale"
Profesor doctor Dumitru Stanculescu, seful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie II de la SUUB

GHIDARE. Sistemul de navigatie "Stryker" – modulul pentru genunchi – asigura ghidare intra-operatorie pentru chirurgie deschisa, asistata pe computer. Sistemul este utilizabil pentru orice pacient si in orice situatie patologica, folosind ca repere structuri rigide (femurul, tibia, pelvisul).

CALCULATOR. "Nimic nu poate fi mai precis decat un calculator care, dupa ce pozitioneaza zona afectata, indica locul pe unde trebuie realizata interventia. Atat inainte, cat si dupa montarea protezei, calculatorul face calculul gradului de miscare a genunchiului", precizeaza medicul Marinel Drignei.

LANSARE. "Vazand cum calculatorul pozitioneaza zona care urmeaza sa fie protezata, am avut senzatia ca o lansam pe pacienta pe orbita. Este fascinant cum sunt preluate si prelucrate toate datele si apoi marcat cu precizie maxima locul pana in care trebuie sa intervina mana chirurgului", spune medicul rezident Ionut Grigoras.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul navigatie