x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gripa aviara, intre pericol si fatalitate

Gripa aviara, intre pericol si fatalitate

01 Noi 2005   •   00:00
ACTUALITATE
Recent, Jean-Luc Angot, directorul adjunct al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor, spunea ca virusul gripei aviare H5N1, de origine asiatica, reprezinta un real pericol, din cauza capacitatii lui formidabile de a se transmite. Si totusi, potrivit aceluiasi oficial, nimic nu este sigur.

Gripa aviara este o boala a pasarilor care circula in mod obisnuit in lumea animalelor, in special a pasarilor salbatice. Este o gripa aidoma celei care ii pandeste pe oameni in fiecare iarna.

144 tipuri de gripa aviara


Pana acum, specialistii au inventariat 144 tipuri de gripa aviara: unele dintre ele fac ravagii in lumea pasarilor, mai ales printre pui si curcani, raspunzatoare in majoritatea cazurilor fiind tipurile virale H5 si H7, din categoria "inalt patogene". Un caz aparte il reprezinta faimosul virus H5N1, depistat si in tara noastra si care a provocat moartea a milioane de pasari, dar mai ales victime umane: din 2003, peste 60 de morti in tari din sud-estul Asiei. Virusul H5N1 in sine nu are nimic exceptional, "iar teama indusa de acest subiect este intretinuta", considera Jean-Luc Angot.

N-ar fi "exceptional", pentru ca, desi circula in zona Asiei Sud-Estice, generoasa in conditii de dezvoltare a acestuia – umiditate, temperaturi favorabile, numeroase crescatorii de pasari si porci, cu mii de angajati –, virusul n-a inregistrat mutatii spectaculoase, nici nu s-a recombinat, spre a da nastere unor hibrizi foarte periculosi pentru om. Virusul H5N1 si-a castigat notorietatea comparativ cu celelalte virusuri, deoarece a reusit sa se transmita rapid, mai ales in tarile endemice: Laos, Vietnam, Cambodgia, Thailanda, Indonezia. Si cu cat virusul circula in numar mai mare, cu atat riscul aparitiei mutatiei si trecerii la om creste.

In opinia responsabilului Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor, fatalitatea unei pandemii de gripa umana trebuie, de asemenea, relativizata. Cand ne este prognozata o gripa la scara planetara, se aduce ca argument ca intr-un secol sunt inregistrate doua-trei asemenea episoade dramatice. Dar nu exista certitudini ca un episod de aceasta dimensiune va fi acum, peste 10 ani sau la sfarsitul secolului. Intrebarea este cum a reusit virusul sa paraseasca Asia si sa se transmita? Pur si simplu, prin intermediul pasarilor migratoare, H5N1 a patruns in Rusia, Turcia, Romania... Dar toate aceste tari sunt situate pe traseul de migratie Siberia – Africa, reaminteste Jean-Luc Angot.

Incubatie


Perioada de incubatie a virusului este scurta: intre doua si trei zile. In acest interval, pasarea migratoare poate parcurge sute de kilometri inainte de a muri. Sunt insa si specii de pasari mai ospitaliere cu acest virus, ele reusind sa-l transmita o perioada mai mare: intre 15 si 20 de zile. Pe masura insa ce se apropie de finalul acestei perioade, virusul pierde din virulenta. Asa se spera ca, pana sa poposeasca pasarile migratoare in Africa, ele sa nu mai reprezinte acelasi pericol. Totusi, oricat de retinut ar fi oficialul Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor, nici el nu se poate abtine sa nu remarce: daca nu s-ar intampla asa si virusul ar ajunge in Africa, ar fi o catastrofa.

Pendularea intre optimism si scepticism nu-i tocmai ce este necesar in acest moment. Riscul de declansare a unei epidemii de gripa aviara si posibilitatea transformarii acesteia intr-o boala transmisibila intre oameni exista. Dovada ca exista temeri in aceasta directie este unul si acelasi subiect la cel putin sase reuniuni internationale programate in urmatoarele doua luni: Brisbane, Bangkok, Geneva, Busan, Atena, Londra.

Toate reuniunile sunt importante. Dar mai ales cea de la 19 noiembrie, de la Atena, cand sunt asteptati ministrii Sanatatii din Balcani si de la Marea Neagra, pentru a se decide masurile ce trebuie adoptate in comun pentru a face fata gripei aviare. Reuniunea vizeaza "stabilirea unui plan de actiune comun privitor la gripa aviara si pericolul unei pandemii" in regiunea "care se afla pe traseul pasarilor migratoare".

RISC. In prezent, in atentia specialistilor este virusul H5N1, inalt patogen depistat si in tara noastra. Aceasta caracteristica ii poate conferi virusului oricand capacitatea de a se transmite de la om la om.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul gripă virusul gripa aviara