x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Gustosul" si "Negustosul"

"Gustosul" si "Negustosul"

25 Oct 2006   •   00:00

Despre "cornul si laptele" din scoli se spune ca este o adevarata risipa. Unii copii le ignora complet, altii le arunca la cos dupa prima inghititura, cativa prefera numai laptele sau numai cornul si putini sunt aceia care le mananca pe amandoua.

Oricum e delicios!

In clasa a IV-a C de la Scoala "I.G. Duca" Nr. 146, din Bucuresti, am intalnit copii din toate categoriile: si pofticiosi, dar si rasfatati, copii care vin cu pachetelul lor de acasa, dar si elevi care abia asteapta pauza mare pentru a se bucura de "cornuletul cu lapte". Danut si Rony fac parte din ultima categorie. Ei asteapta intotdeauna cu nerabdare intrarea miraculoasa a acestor produse, care ii va face pe deplin fericiti. Nu s-au plans niciodata ca nu ar fi bune, asa ca, pe langa sandvisurile lor de acasa si pungile cu chipsuri cumparate de la magazin, "laptele este minunat", cum spune Rony. Mama lui Danut, Tatiana Negara, considera ca laptele si cornul sunt binevenite in scolile romanesti. Nu de aceeasi parere este si Catalin, care nici nu se atinge de aceste "daruri". "Prefer sa imi cumpar un pachet de biscuiti de la magazin, iar in loc de lapte beau suc. Daca era cu ciocolata, era mai bun", ne marturiseste Catalin.

File de poveste

Dar cum imaginatia nu a lipsit niciodata in aceasta clasa, nastrusnicii s-au hotarat sa faca minuni din clasicul corn. Si cum o munca de creatie si fantezie necesita timp, i-au propus invatatoarei ca la ora de Educatie tehnologica (pentru ca tot invata despre igiena alimentatiei) sa-si puna mintea la treaba si sa-l transforme pe "Negustosul" in "Gustos", cu toate fortele magice pe care le-au adunat din cartile cu "Praslea cel voinic si merele de aur", din "Povestea lui Harap-Alb", dar si din "Harry Potter" si

"Stapanul inelelor".

Trina si Clara au dat viata cornurilor, transformandu-le in doi pestisori aurii, care sa le indeplineasca orice dorinta. David si Vlad si-au incarcat cornul cu sunca, salam, rosii si gogosari, facandu-i sa semene cu niste roboti, pe care ei, personaje imaginate din Star Wars, sa-i nimiceasca, mancandu-i. Razvan a transformat cornul intr-un dragon, iar Danut l-a creat pe Mr. Incredible. Astfel, ora de Educatie tehnologica s-a transformat intr-o sala de lectura sau de cinema, in care am putut intalni (si savura) cele mai curioase personaje.

Pestisorul auriu

Pentru a-l realiza, ai nevoie de un corn, de 30 g unt, o felie de cascaval, doua felii de sunca, doua felii de salam, o frunza de salata si trei felioare de rosie. Daca vrei ca pestisorul sa-ti implineasca orice dorinta culinara, trebuie sa-l prepari cu grija: taie cornul in doua si scoate-i miezul. Pune unt pe o jumatate si intinde-l pe toata suprafata interioara. Adauga feliile de salam si sunca. Acopera-le cu frunza de salata. Pe deasupra salatei pune felia de cascaval, apoi feliile de rosie si jumatatea de corn ramasa. Gata! Care-ti e dorinta?

Hotarare

Programul initiat de guvernul Nastase, intitulat "Laptele si cornul" si aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2002, privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din clasele I-IV din invat"mantul de stat, ramane si azi controversat. In tara, dar si in Bucuresti, sunt scoli care nu primesc produsele la timp sau, cand ajung, sunt deja perisate. Din luna septembrie 2006, Guvernul a majorat valoarea cornului si a laptelui de la 0,97 lei la 1,04 lei pentru fiecare elev.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul cornul