x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gustul bucatelor din satul Calui

Gustul bucatelor din satul Calui

24 Mai 2006   •   00:00
CAIET DE RETETE - CALUI, JUDETUL OLT
Satul Calui... Un loc in care oamenii vorbesc neincetat despre traditii, iar traditiile reflecta sufletul cald al acestora. Si, daca va veti purta pasii pe aceste meleaguri, va veti convinge singuri de acest lucru. Printre localnici exista o legenda in legatura cu denumirea satului. Se spune ca Domnitorul Mihai Viteazu impreuna cu boierii Buzesti, cu popa Stoica din Farcas, Baba Novac si cu alti luptatori de seama, trecand pe valea dintre Dealul Brasovului si Pietrosu, au poposit pentru a se sfatui cum sa-i bata pe tatari. In acest timp, calul domnitorului - Balan -, neastamparat, a lovit cu copita in pamant si din locul acela a tasnit un izvor. Minunandu-se, Preda Buzescu si-a luat angajamentul, in caz de victorie, sa construiasca o localitate si o manastire in amintirea calului.

Lucru pe care l-a si facut, caci odata ajuns prin aceste locuri nu se poate sa te intorci fara sa te fi bucurat, fie si pentru cateva momente, de acest lacas sfant. Cat priveste mancarea olteneasca extrem de condimentata (in special cu ardei iute), dar foarte gustoasa, va lasam pe dumneavoastra sa ne dati sau nu dreptate, incercand retetele pe care vi le oferim cu draga inima!

CARNACIORI OLTENESTI

  • INGREDIENTE: un metru de mate de oaie, 100 g carne de vaca, 200 g carne de porc, 100 g slanina de porc, 30 g usturoi, sare, piper macinat, ardei iute, cimbru.
  • PREPARARE: Carnea se trece prin masina de tocat si se lasa o zi la rece. Se amesteca apoi cu slanina cubulete, cimbrul, piperul, ardeiul tocat marunt si zeama de la mujdeiul de usturoi. Cu aceasta compozitie se umplu matele spalate si tinute la rece. Carnatii se tin la rece, la afumat si apoi se lasa la zvantat. Se taie in parti egale si se pun pe gratarul incins si uns cu ulei. Se servesc cu garnitura de salata.

    MIEZ DE NUCA CU MIERE

  • INGREDIENTE: 300 g miez de nuca, 20 de linguri cu miere.
  • PREPARARE: Se taie miezul de nuca marunt, fara sa se zdrobeasca, iar mierea, cu tot cu vasul in care se afla, se pune putin la topit intr-o oala cu apa calda si se adauga nuca. Se amesteca bine si apoi se da la rece.

    SOS DE ROSII CU ARDEI COPT

  • INGREDIENTE: un kg ceapa, doua kg de rosii coapte, doua kg ardei gras, ardei iute, ulei sau untura, sare, verdeata.
  • PREPARARE: Se curata ceapa, se spala si se taie solzisori, dupa care se asaza intr-o tava in care s-a turnat ulei sau s-a topit untura. Rosiile se curata de coaja, se taie felii mari si se asaza peste ceapa in tava. Separat, ardeii se coc la foc domol. Cand sunt gata, se iau de pe jarul pe care s-au copt, se stropesc cu apa si apoi se curata de coaja. Intregi, se pun peste rosiile si ceapa din tava, care intre timp au fost lasate sa fiarba mocnit in sucul propriu, fara a se adauga apa. Se amesteca bine, se pune la cuptor (sau la test) si se lasa sa fiarba in continuare la foc foarte mic ca sa capete gust bun. Se potriveste de sare, se adauga ardeiul iute, iar cand e gata se presara verdeata tocata. Se serveste cu azima si cu pui la frigare.

    TURTA CU PRAZ

  • INGREDIENTE: 300 g faina, 200 g unt, 5 galbenusuri de ou, 5 fire de praz, o ceasca cu smantana, sare, piper.
  • PREPARARE: Se framanta un aluat din faina, o parte din unt, doua galbenusuri, sare si putina apa. Se lasa o ora la rece. Prazul se taie in bucati, se fierbe 10 minute in apa cu sare. Dupa ce a fiert, prazul se caleste cateva minute in unt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cand s-a racit un pic, se adauga galbenusurile ramase, batute cu smantana. Aluatul se imparte in doua: partea mai mare se intinde si se pune in tava. Se asaza umplutura de praz, apoi se acopera cu a doua foaie de aluat. Marginile celor doua foi se lipesc. Se da la cuptor si se lasa la foc potrivit pana se rumeneste turta.

    CHIFTELE DE OUA

  • INGREDIENTE: 4-5 oua, sare, piper, doua oua, faina, ulei, marar.
  • PREPARARE: Ouale se fierb in apa cu un praf de sare. Dupa ce s-au fiert bine, se scot si se curata de coaja. Se taie apoi bucatele si se adauga doua oua crude. Se amesteca bine, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Mararul se spala si se toaca marunt, dupa care se amesteca in compozitia obtinuta. Intre timp se incinge uleiul. Se fac chiftele mici, rotunde, care se trec prin faina sau pesmet, dupa care se prajesc. Se pot servi, dupa preferinta, cu sos de smantana.

    SARMALE DE DOVLEAC

  • INGREDIENTE: o varza dulce, 300 g seminte de dovleac, doi dovlecei, o ceapa, un pahar cu orez, o legatura de marar, doua legaturi de ceapa verde, doua linguri cu pasta de tomate, ulei, sare, piper, jumatate de litru de bors, o ceasca cu otet, smantana.
  • PREPARARE: Varza dulce se opareste in apa cu sare si putin otet, dupa care se desfac frunzele si se lasa sa se raceasca. Samanta de dovleac se da prin masina de tocat. Intre timp se curata ceapa, se toaca si se pune la calit intr-o tigaie cu ulei. Se adauga semintele si se amesteca impreuna cu orezul fiert dinainte, mararul si ceapa verde tocate marunt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu foile de varza. Sarmalele se asaza intr-o cratita si se pun la fiert in apa. Dupa ce au fiert o jumatate de ora se toarna borsul fiert impreuna cu pasta de tomate. Se mai lasa la foc domol pana cand sunt bine fierte. Se servesc impreuna cu smantana pe pat de dovlecei prajiti in ulei.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul sare ulei ceapa lasa