x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul H5N1 se extinde fara precedent

H5N1 se extinde fara precedent

15 Mar 2006   •   00:00

Gripa aviara evolueaza rapid si afecteaza diferite specii: de la pasari la mamifere: caine, pisica... om. La ora actuala, este prezenta in orice colt al lumii: din SUA pana in Danemarca si din Hong Kong pana in Franta. Panica, chiar daca deocamdata difuza, exista si creste treptat. Organizatia Mondiala a Sanatatii persista in mentinerea alertei de nivelul 3, in conditiile in care nivelul 5 este cel al recunoasterii pandemiei.

Din ’97 pana in 2006


Profesorul Sylvie van der Werf, coordonatorul Laboratorului de genetica moleculara pentru virusurile respiratorii din cadrul Institutului "Pasteur" din Paris, spune ca virusurile gripale la pasari sunt cunoscute de mult timp, dar ca sunt extrem de periculoase.

Redutabilul H5N1 este un descendent al acestor virusuri, cel care a declansat epidemia aviara de la Hong Kong, semnalata in 1997, unde boala s-a depistat si la om. In comparatie cu virusul izolat in 1997, cel care circula la ora actuala face obiectul a numeroase modificari genetice. Astfel, pe masura ce trece timpul, virusul evolueaza. Aceste forme raspunzatoare de cazurile de imbolnavire la om sunt inalt patogene. H5N1 se extinde rapid si pune in mare dificultate sistemele de aparare, cu atat mai mult cu cat nu se cunosc in profunzime mecanismele lui de propagare. Recent premierul Ferenc Gyurcsany a prezentat vaccinul impotriva formei actuale a gripei aviare H5N1, sustinand ca mai multe tari – inclusiv Romania, afectata de H5N1 – sunt interesate de acesta.

Trebuie retinut insa ca vaccinul este eficient doar in cazul actualei forme de H5N1, dar nu si in cazul unei mutatii, care ar putea permite transmiterea virusului de la om la om. "Daca virusul va suferi mutatii, nu va trebui sa experimentam o noua tehnologie, ci vom fi in masura sa producem un vaccin adevarat in termen de opt saptamani", sustine Gyurcsany.

VACCIN. Autoritatile ungare au anuntat ca vaccinul ungar este obtinut incepand de la sfarsitul lunii septembrie, la Centrul national de epidemiologie, in baza unei tulpini a virusului H5N1, aparuta in 1997 la Hong Kong si izolata la inceputul lui 2005 de OMS, la o persoana in Asia de Sud-Est.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul h5n1