x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul H5N1, un virus infricosator

H5N1, un virus infricosator

31 Ian 2006   •   00:00
AMENINTARE
O gena speciala face ca virusul H5N1 sa provoace o rata ingrijoratoare a mortalitatii. Descoperirea apartine unui grup de cercetatori si a fost publicata in revista Science din 27 ianuarie. Ei sustin ca virusurile gripei aviare dispun de o gena care le face mai distructive la nivel celular. Mai mult, ei au stabilit ca infricosatoarea gena este proprie virusurile aviare, ea nefiind izolata in virusurile gripei umane. Aceasta caracteristica moleculara face ca virusul sa fie extrem de virulent cand contamineaza celula umana.

Cercetatorii americani cred ca tocmai aceasta particularitate genetica permite virusului de origine aviara sa se interpuna in modul de functionare a anumitor proteine ale corpului uman.

O adevarata mina de aur

Aceasta descoperire a fost posibila prin analizarea a 2.196 de gene ale virusului gripei aviar si 169 de genomuri complete ale acestor gene provenind din diverse esantioane prelevate de la pasari salbatice. Ampla cercetare, coordoanta de John Obenauer, de la Spitalul St Jude de la Universitatea Tennessee, a durat aproximativ 30 de ani. "Este o adevarata mina de informatii si noi invitam toti cercetatorii sa ne ajute sa patrundem in secretele virusului gripei aviare", a declarat Robert Webster, unul dintre cei mai cunoscuti experti in gripa aviara, profesor la Spitalul St. Jude.

Cercetatorii au identificat o proteina, denumita proteina non-structurala (NS), care este produsa numai dupa ce virusul "a ocupat" o celula. "Am fost surprinsi sa constatam o multime de variatii ale proteinei NS. Acesta a fost indiciul. Am considerat ca probabil are un rol biologic important", a explicat un reprezentant al spitalului, Clayton Naeve. "Nu cred ca poate cineva prezice, in acest moment, ce ne rezerva viitorul pentru epidemiile de H5. Este destul de infricosator", a avertizat Naeve.

O problema de timp

In continuare, epidemiologii ne asigura ca virusul H5N1, valabil la ora actuala in gripa aviara, nu a facut inca inspaimantatoarea mutatie, care i-ar permite sa se transmita interuman. Dar tocmai aceste asigurari repetate sistematic dau de gandit.

Deoarece de fiecare data epidemiologii tin sa adauge imediat ca totusi "nu este decat o problema de timp pentru ca virusul sa poata provoca o pandemie catastrofala".

Medicamente

Descoperirea, publicata in revista Science, ar putea fi o cale pentru identificarea mai multor virusuri periculoase si ar putea veni in ajutorul companiilor care incearca sa realizeze medicamente antigripale mai eficiente, a afirmat Clayton Naeve.

"Am observat o diferenta clara intre virusurile aviare si cele umane. Este nevoie de o cercetare mult mai ampla pentru a demonstra ca acest lucru contribuie, de fapt, la virulenta microbului in natura", a afirmat Naeve.

Genom

Cercetatorii americani au depus eforturi pentru a identifica genomul tuturor virusurilor gripali cunoscuti, fiind prima cercetare de acest fel realizata vreodata, desi virusurile gripale au doar opt gene si sunt organisme relativ simple.

"Acestea sunt informatii care ne asteptam sa fie foarte importante in intelegerea caracteristicilor acestui virus – cum se transmite de la pasari la oameni. Vom face publice aceste date, astfel incat alti cercetatori din lume sa poata obtine informatii", a declarat Naeve.

Virusul H5N1 a infectat pentru prima data oameni in 1997, in Hong Kong. A urmat o perioada de "calm", pentru ca virusul sa-si arate din nou coltii in 2003. De atunci si pana in prezent a infectat aproximativ 152 de persoane, provocand moartea a 83 dintre acestea, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

La persoanele infectate cu virusul H5N1 din Vietnam si Thailanda a fost izolata versiunea "aviara" a virusului gripal, la fel ca in cazul pandemiei din 1918, care a ucis zeci de milioane de persoane in intreaga lume.

NESIGURANTA. Actualele vaccinuri antigripale pentru pasari si oameni sunt realizate pe durata a luni intregi si sunt dezvoltate pe baza culturilor din oua de gaini. Productia este nesigura, iar vaccinurile nu ofera protectie perfecta. Deoarece nimeni nu stie precis cum se produc mutatiile virusului H5N1, expertii sustin ca nu va fi posibila inceperea producerii unui vaccin decat dupa aparitia tulpinii care ar produce pandemia.

PROTECTIE PARTIALA SI TOTALA. Testele efectuate pe cobai si pe pasari au relevat ca vaccinul ofera protectie partiala cand a fost administrat pe cale nazala si protectie daca a fost injectat. Vaccinul a produs un raspuns imunologic dublu – corpul generand atat anticorpi pentru a neutraliza virusul, cat si celule T, un tip de celule imunitare ce ataca, la randul lor, virusul. "Acest lucru inseamna ca exista sanse mari de a obtine o reactivitate incrucisata", a precizat cercetatorul Andrea Gambotto. Astfel, noul vaccin ar putea functiona si impotriva unor versiuni care au suferit mutatii ale virusului gripal, ceea generatiile anterioare de vaccinuri nu pot face. Din aceasta cauza, vaccinurile antigripale trebuie modificate in fiecare an.

VACCIN. Cercetatorii americani au anuntat realizarea unui nou vaccin impotriva gripei aviare, conceput pe baza unei tehnologii inovatoare. Vaccinul a fost obtinut in doar o luna si protejeaza complet pasarile impotriva virusului H5N1, a anuntat un grup de cercetatori de la Universitatea din Pitsburgh. Vaccinul este conceput pe baza genetica. Cercetatorii de la Universitatea din Pitsburgh elaboreaza, in prezent, un plan de testare pe oameni a vaccinului. "Este un vaccin foarte puternic", a afirmat intr-un interviu Andrea Gambotto, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Pitsburgh, cel care a condus cercetarile. "Crearea vaccinului a durat circa 30 de zile, din momentul primirii informatiilor genetice de la centrul din Atlanta."
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul virusul h5n1 virusului