x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Încălzire pe sub parchet

Încălzire pe sub parchet

de Adela Parvu    |    16 Oct 2008   •   00:00

UN NOU SISTEM CARE SE MONTEAZĂ USCAT
Ar fi foarte plăcut ca, odată ce vă daţi jos din pat, în dimineţile friguroase, picioarele voastre goale să atingă suprafaţa parchetului care să fie caldă la propriu, nu numai sub aspect cromatic. Există o mulţime de variante pe piaţă pentru configurarea unui sistem de încălzire prin pardoseală. Dar până acum astfel de tehnologii presupuneau racordarea la instalaţia termică a casei.



UN NOU SISTEM CARE SE MONTEAZĂ USCAT
Ar fi foarte plăcut ca, odată ce vă daţi jos din pat, în dimineţile friguroase, picioarele voastre goale să atingă suprafaţa parchetului care să fie caldă la propriu, nu numai sub aspect cromatic. Există o mulţime de variante pe piaţă pentru configurarea unui sistem de încălzire prin pardoseală. Dar până acum astfel de tehnologii presupuneau racordarea la instalaţia termică a casei. Sistemul de încălzire prin pardoseală constă dintr-o reţea de tuburi îngropate în panouri speciale sau şapă, prin care este trecută apa caldă, care radiază ulterior căldura prin finisajul pardoselii. Asta presupune apelarea la specialişti pentru un montaj corect, care să asigure eficienţa sistemului, pentru că în timpul manevrării şi îngropării tubulaturii, aceasta poate fi degradată şi, ca atare, riscul ca defecţiunile nedorite să apară, creşte. Mai mult, sistemul de încălzire prin pardoseală era gândit în special pentru finisaje reci, de la plăci ceramice la piatră.

ACUM ŞI SUB PARCHET

Două firme germane, Aeg Haustechnik împreună cu firma producătoare de parchet laminat şi din lemn Haro, şi-au unit forţele pentru a oferi pe piaţă un pachet complet şi eficient de pardoseli calde. Asta în condiţiile în care noile lamele de parchet pot fi montate uscat, adezivul fiind necesar, cel mult, pentru îmbinările laterale dintre elementele pardoselii. Noul sistem de încălzire este reprezentat de straturi subţiri de materiale, a căror grosime nu depăseşte 50 de mm. Este un sistem simplu şi eficient alimentat cu electricitate. Fire conductoare cu senzori sunt ataşate de folii din aluminiu. Ele sunt conectate la o sursă de electricitate prin intermediul unui transformator. În timpul funcţionării , sistemul de încălzire asigură o temperatură la nivelul pardoselii care e resimţită ca fiind confortabilă.

Funcţionarea sistemului poate fi programată, mai ales că durează între 15 şi 30 de minute ca parchetul din lemn sau laminat să fie încălzit, iar căldura să fie plăcut resimţită. Producătorul german Aeg oferă acest produs pe piaţa occidentală (cu 10 ani garanţie), nefiind încă disponibil la noi.
 

×
Subiecte în articol: incalzire