x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Încălzirea prin pardoseală este ideală pentru alergici

Încălzirea prin pardoseală este ideală pentru alergici

de Adela Parvu    |    28 Aug 2008   •   00:00

Soluţie potrivită persoanelor alergice la praf, polen şi păr de animale

Mediul urban, din ce în ce mai poluat, radiat şi agresiv fonic ne pune la încercare sistemul imunitar. Nu întîmplător numărul persoanelor alergice a crescut simţitor, iar aceste afecţiuni devin din ce în ce mai bizare.

Este răspunsul organismului nostru, slăbit în urma împotrivirilor repetate şi constante la atacurile pe care de multe ori nu le conştientizăm, din mediul în care trăim. Iar cînd vine vorba de propriile case, cu atît mai puţin putem înţelege de ce în loc să ne simţim bine şi protejaţi, avem dureri de cap, ne simţim obosiţi şi avem parte de suspect de multe nopţi albe… Desigur că alimentaţia şi stilul de viaţă contează, dar mai există mici detalii, care ţin de amenajarea casei.

Produsele de curăţat antistatice şi materialele de finisaj cu proprietăţi similare au fost create tocmai pentru a veni în spijinul alergicilor. Dar după cercetări minuţioase s-a găsit una dintre cauzele ce îşi au sursa în propria casă, care ar putea agrava disconfortul celor sensibili. Este vorba de instalaţia de climatizare.

 

Circulaţia aerului

Specialiştii denumesc intsalaţie de climatizare sistemul dintr-o casă care poate regla temperatura aerului. Deci, nu vorbim numai de aerul condiţionat, ci şi despre calorifere. Încălzirea aerului, răcirea lui şi curenţii de aer produşi în interiorul locuinţei determină, toate, mişcarea particulelor mici de parf, polen sau al părului de animale. Practic, acestea sînt angrenate în mişcarea aerului determinată de sursa de climatizare.

Se ştie că aerul cald se ridică, iar cel rece coboară. Acelaşi traseu îl au şi particulele mici, care accentuează alergiile persoanelor cu sitem imunitar scăzut. Soluţia pare a fi sistemul de climatizare prin pardoseală, pentru că este unul radiant şi nu unul care se bazează pe circulaţia aerului. Totul se răceşte sau se încălzeşte de la nivelul pardoselii, lăsînd neagitate particulele ce provoacă alergiile.

×