x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ilie Dumitrescu

Ilie Dumitrescu

13 Iul 2007   •   00:00

Are două regrete: n-a jucat finala cu AC Milan şi semifinala cu Brazilia

Ilie Dumitrescu este unul dintre puţinele giuvaieruri descoperite şi şlefuite in Ghencea. "Am fost decoperit de Petre Mihai, cel mai bun şlefuitor de talente pe care l-a avut vreodată clubul Steaua. Atăt eu, căt şi Dan Petrescu am trecut prin măna dănsului", povesteşte fostul internaţional.

A moştenit microbul fotbalului de la tatăl său, un mare stelist care l-a dus la stadion imediat ce a invăţat să meargă. Aşadar, nu a fost nici o surpriză cănd, la 8 ani, a ajuns in curtea formaţiei militare. "La Steaua am cunoscut cele mai mari satisfacţii atăt pe plan moral, căt şi material. Am căştigat tot ce se putea in plan intern, iar in afară am ajuns in semifinala Cupei Campionilor", işi aminteşte Ilie Dumi-trescu.

Â

GOLGETER. Chiar dacă nu a fost atacant, ci mijlocaş ofensiv, el a reuşit să obţină titlul de golgeter al Romăniei cu 24 de goluri inscrise in 29 de meciuri, 1992-1993: "De mic am avut calitatea de a inscrie. Cu toate că la bază am fost mijlocaş, am apărut de multe ori la finalizare". A pus ghetele in cui la o vărstă la care unii abia incep să se afirme: 30 de ani. "N-am vrut să păcălesc fotbalul", spune hotărăt Dumitrescu. Cariera prodigioasă atăt la echipa de club, căt şi la naţională (pentru care a marcat 22 de goluri in 63 de jocuri) nu-l impiedică pe Ilie Dumitrescu să aibă şi regrete: ratarea finalei dintre Steaua şi AC Milan şi bineinţeles faptul că in 1994, impreună cu ceilalţi componenţi ai generaţiei de aur, n-au reuşit să ajungă in semifinala Cupei Mondiale. "Am fost marcat de două lucruri: faptul că nu am putut să joc in cea de-a doua finală a Stelei impotriva lui AC Milan din cauza unui galben luat in partida impotriva turcilor de la Galatasaray, după ce in tur ii bătusem cu 4-0, şi că in America am fost la un pas de semifinala cu Brazilia. Dacă ar fi existat atunci golul de aur, eram in semifinală", ne-a povestit fostul golgeter al Stelei. Tot in acea perioadă, Dumitrescu a făcut şi una dintre cele mai bune partide din carieră impotriva vicecampioanei Argentina, cănd a reuşit să marcheze de două ori şi să dea şi o pasă de gol, fiind desemnat cel mai bun jucător al meciului.

LACUNE. A urmat apoi plecarea in Anglia, la Tottenham Hotspur. "Eu m-am adaptat rapid in insulă, iar un intreg stadion se inclina in faţa mea după primele două meciuri, insă din cauza unor lacune in educaţia mea profesională am ieşit din primul 11. De altfel, mulţi jucători din Romănia au suferit din această cauză. Spre exemplu, eu am plecat la 25 de ani din ţară din postura de vedetă a echipei. Mă consideram cel mai mare şi cel mai tare şi nu acceptam competiţia. Am intrat in conflict cu antrenorul şi de aici s-a stricat totul", ne-a povestit fostul internaţional. Acest lucru incearcă antrenorul Ilie Dumitrescu să-l transmită elevilor săi.

×
Subiecte în articol: sport dumitrescu