x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Imaginatie si gust

Imaginatie si gust

02 Noi 2005   •   00:00
GURMANDUL IN BUCATE
Bucatarii tineri au de cele mai multe ori tendinta de a iesi din tiparele cartilor dupa care au studiat arta de a imbina tot felul de ingrediente. Curajul, nevoia de a iesi la lumina sunt adevarate imbolduri pentru imaginatia lor efervescenta. Orlando Zaharia, "chef" (cuvantul frantuzesc care il desemneaza pe "bucatarul-sef" a intrat de mult in vocabularul curent al specialistilor din gastronomie) la un local de lux din Capitala, face parte din categoria inovatorilor. Are doar 28 de ani, insa mainile ii sunt la fel de dibace ca ale unui bucatar cu experienta.

SOFISTICAT SI RIGUROS. Toate retetele din meniul restaurantului sunt gandite de el, dupa reguli foarte stricte, care tin cont de chimie, design, nutritionism si cate si mai cate. Pentru dumneavoastra a preparat un fel de baza plin de surprize si exotism. A imbinat trei ingrediente care la randul lor pot constitui elementele principale ale altor mancaruri: piept de pui, somon afumat si fructe de mare. Este un preparat deosebit, pentru ocazii sofisticate sau pentru momente unice. Si asta pentru ca bugetul alocat trebuie sa fie destul de consistent. Dar ce mai conteaza cand vrei sa impresionezi? Sau atunci cand pur si simplu vrei sa te delectezi cu o mancare rafinata?

GUSTURI. Atunci cand a creat acest fel de mancare, Orlando s-a gandit sa satisfaca gusturi cat mai multe: ale iubitorilor de carne de pui, ale celor care adora ingredientele provenite din apa marii, ale gurmanzilor care se dau in vant dupa sortimente de branza mai deosebite, nu i-a uitat nici pe vegetarieni si a pus putin sparanghel... Ce sa mai vorbim? Acest fel de mancare se adreseaza rafinatilor. Ei il pot comanda la restaurant, dar se poate prepara foarte usor si acasa. Nu aveti nevoie de ustensile deosebite, iar tehnica de pregatire este cat se poate de simpla.

PRICEPERE. Reteta de piept de pui cu fructe de mare cere urmatoarele ingrediente: 200 g piept de pui, 40 g branza gorgonzolla, 40 g somon afumat, 20 g sparanghel, 100 g fructe de mare, un praf de sofran, unt, smantana, usturoi si busuioc. Pieptul de pui de bate ca pentru snitel, punandu-se deasupra o bucata de plastic, pentru ca bucata de carne sa nu se farame si sa fie uniforma. Pe o jumatate a suprafetei pieptului de pui se adauga o felie de somon afumat, bucati de branza gorgonzolla sfaramata intre degete, sare, piper. Pentru mai mult gust se stoarce o lamaie si se picura un strop de ulei de masline. Sparanghelul se fierbe, se pune pe gratar si apoi se adauga deasupra celorlalte ingrediente. Toate aceste ingrediente se acopera cu cealalta jumatate de piept de pui, se strang marginile. Compozitia se pune pe gratar, la foc mediu, acoperita cu un capac. Deasupra se toarna un sos preparat din fructe de mare, sofran, unt, smantana, usturoi si busuioc. Fructele de mare se fierb, se scurg de apa si se trag in tigaie cu ulei de masline si usturoi. Apoi se adauga smantana, sofran, se alifiaza cu unt si se aromatizeaza cu busuioc. Drept garnitura se servesc chiftele din cartofi cu ceapa, pentru care se prepara compozitia, se modeleaza si se tine la congelat o zi si abia apoi se prajesc. Se poate servi si cu sos de vin (Riesling), cu sos de lamaie sau cu sos de salvie.

ARANJAMENT. Modul in care este aranjat acest fel de baza este foarte important. De aceea trebuie sa pastrati o mana de fructe de mare pentru decor. Aranjati totul in asa fel incat sa puneti in evidenta pieptul de pui si faptul ca este umplut. In "farsa" (umplutura) inchisa in el, cu toata bogatia ei de savori, sta intreg secretul acestui preparat.

Amestecul de peste cu branza si carne de pui si fructe de mare da o savoare deosebita. Mai mult chiar, bucataria dumneavoastra se va umple de aceste arome, care va vor merge direct la suflet.

UN BUCATAR PLIN DE VIATA


Orlando Zaharia are doar 28 de ani si este deja "chef" la un restaurant de lux din Capitala.
Plin de viata, mereu pus pe glume, atunci cand intra in bucatarie, Orlando devine un bucatar-sef serios.
Pune foarte multa pasiune in tot ceea ce face si incearca sa acumuleze cunostintele si experienta necesare cuceririi tuturor gurmanzilor care ii trec pragul.

PIEPT DE PUI ROQUEFORT


  • INGREDIENTE: 4 bucati piept de pui dezosat, 75 g branza Roquefort, un pahar cu smantana, 200 g ciuperci, 8 fire sparanghel, piure de cartofi, ulei, sare, piper
  • PREPARARE: Pieptul de pui se curata, se spala, se sareaza si se pipereaza. Apoi se prajeste pe gratar cu un strop de ulei. Sparanghelul, daca este crud, se fierbe in apa cu sare, daca este din conserva se serveste ca atare. Smantana se pune intr-o tigaie cu un strop de ulei si cu branza Roquefort. Branza se piseaza usor cu furculita, se amesteca bine cu smantana si se lasa la fiert doua-trei minute. Pe gratarul unde s-a facut carnea se pun ciupercile la rumenit, cu putina sare. Cand toate ingredientele sunt gata, se asaza pe farfurie cate un piept de pui, doua fire de sparanghel, cateva ciuperci si peste pui se toarna sosul de smantana. Se serveste cald, cu garnitura de piure de cartofi.
  • PIEPT DE PUI CU CREVETE


  • INGREDIENTE: un piept de pui, 50 g crevete, un fir de praz, 50 g crab, sare, piper, mirodenii, dulceata de ceapa, sos de zahar brun
  • PREPARARE: Se taie o foaie subtire de piept de pui, care trebuie sarata si piperata dupa gust. Pe foaie puneti o compozitie din doua crevete si carne de crab, mirodenii (curry, sofran etc.). Foaia se ruleaza si se fixeaza cu ajutorul a doua betisoare din bambus. Introduceti la cuptor la 250 de grade circa 10-14 minute. Se face un sos din zahar brun caramelizat si crevete, care se toarna peste pieptul de pui. Se serveste cu praz usor brezat si cu putina dulceata de ceapa. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
  • ×