x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul In 6 luni dai jos 15 kg

In 6 luni dai jos 15 kg

18 Apr 2005   •   00:00



  • de LIANA HAINAROSIE
  • METODE DE SLABIT
  • De cele mai multe ori, programele de slabit sunt o insumare a vointei cu regimul alimentar echilibrat si activitatea fizica. Exista insa si aparate de electrostimulare, care ne ajuta sa scadem in greutate. Ele sunt, de fapt, o forma de fitness pasiv. Dar asta nu inseamna ca, pentru obtinerea de rezultate maxime, electrostimularea este suficienta. Miscarea si igiena alimentara trebuie sa insoteasca aceasta practica, ne sfatuieste dr. Georgiana Tache, medic primar, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul de Urgenta Floreasca.

    Cum functioneaza

    Aparatele de electrostimulare, electrogimnastica sau gimnastica pasiva furnizeaza curenti electrici si impulsuri de joasa frecventa, de o anumita intensitate si perioada de timp. Intensitatea curentului utilizat este scazuta, dimensiunea electrozilor, redusa, iar excitatia directa pe muschi produce stimulare electrica la intensitati mici. Aplicarea electrozilor pe zonele vizate se face cu ajutorul unor benzi elastice, iar contractiile au durate variabile, care sunt cuprinse intre 5-10 secunde, dar si intensitati variabile. Electrozii folositi sunt de dimensiuni mari si asigura o densitate mica de curent pe suprafata musculara, dar permit si penetrarea in tesuturi a unui curent de intensitate mare, fara lezare tisulara, explica dr. Georgiana Tache.

    Etapele tratamentului

    Prin electrostimulare este activata topirea depozitelor de grasime. Etapele in scaderea ponderala sunt: diminuarea depozitelor adipoase, scaderea circumferintelor zonelor vizate, pierderea kilogramelor suplimentare.

    "Pentru a slabi intre 3-5 kilograme sunt necesare 24-36 de sedinte de electrostimulare, efectuate cu o frecventa de trei sedinte saptamanal. O sedinta de electrostimulare poate dura intre 30 si 45 de minute. Daca vrem sa mentinem si sa consolidam aceste reusite vom continua sedintele cu aceeasi frecventa de 3 ori pe saptamana si vom adopta un regim alimentar care sa excluda dulciurile si fainoasele, grasimile si preparatele (prajituri, produse de patiserie). Se va renunta la bauturile alcoolice sau nealcoolice dulci si carbogazoase" , precizeaza dr. Georgiana Tache. Un tratament adecvat trebuie sa dureze cel putin 6 luni si va fi urmat de o scadere ponderala de pana la 10-15 kilograme.

    CONTRAINDICATII. Pentru ca electrostimularea sa dea rezultate maxime trebuie asociata cu un stil de viata echilibrat. Miscarea poate fi practicata in scop de agrement sau medical. Electrostimularea nu se recomanda persoanelor cu afectiuni digestive, genito-urinare, ale aparatului locomotor, cu tulburari metabolice si/sau endocrine. De asemenea, este contraindicata femeilor gravide, copiilor, persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. De asemenea, aceste aparate nu sunt indicate in cazul persoanelor care prezinta sensibilitate cutanata, tumori canceroase, epilepsie. Limitele extreme de varsta la care aceste aparate nu sunt recomandate sunt sub 16 ani si peste 65 de ani, explica dr. Georgiana Tache.

    STIRI
    OBEZITATE. In functie de repartizarea masei grase pe corp, specialistii disting doua forme de obezitate: obezitate androida si ginoida. Obezitatea androida se instaleaza pe partea superioara a corpului. Aceasta forma este mult mai periculoasa pentru sanatate, conducand la aparitia hipertensiunii, a diabetului sau a problemelor cardiovasculare. Obezitatea ginoida se instaleaza in partea de jos a corpului si determina mai ales probleme articulare si insuficiente venoase. Ea este mult mai greu de invins decat cea androida.

    CELULITA. Aromoterapia este benefica pentru starea noastra de sanatate, dar ne ajuta si sa luptam impotriva celulitei. In acest sens, cele mai bune uleiuri sunt din citrice, cum ar fi grapefruitul, portocala sau lamaia. Pentru combaterea celulitei este de ajuns sa aplicam doua sau trei picaturi foarte concentrate pe zona vizata. Trebuie sa ne ferim insa sa ne expunem la soare sau la solar dupa ce ne-am aplicat uleiul, deoarece, din cauza fotosensibilitatii, pot aparea pete pe piele.

    NOU-NASCUTI. Supraponderalitatea poate fi evitata din pruncie. In primele luni, bebelusii se misca foarte putin, iar schimburile energetice sunt reduse, in comparatie cu aportul. De aceea, evitati sa va obisnuiti copiii de la cele mai mici varste cu gustul zaharului sau al mierii in iaurturi si compoturi si nu raspundeti plansetelor lor cu aport alimentar suplimentar. Excesul proteic din primele luni de viata ar putea conduce, la maturitate, la dezvoltarea obezitatii.

    STUDIU. Persoanele supraponderale sunt sever criticate, aspectul lor fiind perceput ca o imagine dezgustatoare a corpului uman. Chiar si copiii de 6 ani le considera pe acestea ca fiind "lenese, stupide si urate". Studiile au demonstrat ca tinerele obeze castiga mult mai putin in Statele Unite si Marea Britanie decat cele cu greutate normala si care sufera de alt tip de afectiune.

    DIETA. Dintre toate regimurile existente, cel mediteranean este unul dintre cele mai apreciate. Adeptii acestui regim consuma mai ales fructe si legume proaspete, orez, peste, ulei de masline si foarte putine paste fainoase, bogate in carbohidrati. Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, omega 3 si 6, care au un rol deosebit in prevenirea imbatranirii precoce. Uleiul de masline contine grasimi nesaturate si antioxidanti, care protejeaza inima si previn cancerul de colon. La fiecare masa, adeptii regimului mediteranean beau un pahar cu vin (care ajuta la o mai buna functionare a inimii).

    CEAI. Un remediu traditional pentru eliminarea grasimilor este ceaiul verde. Infuzia de ceai verde ne poate ajuta sa slabim, deoarece creste arderile organismului, stimuleaza oxidarea grasimilor sub actiunea teinei (substanta cu efecte asemanatoare cafeinei), reduce asimilarea de glucide si lipide alimentare, datorita produsilor fenolici. De asemenea, are actiune tonica si diuretica. Zilnic, ar trebui sa bem 3-5 cesti de ceai verde, dar nu seara, pentru ca produce dereglari ale somnului. Ceaiului verde ii putem adauga si cateva varfuri de menta, care are proprietati digestive.

    STIATI CA...
  • In afara de scaderea ponderala, programele de electrostimulare permit si drenaj veno-limfatic, cu indepartarea lichidelor stagnante sub forma de edeme, aparute din cauza insuficientei circulatorii. Ele reprezinta una dintre cele mai cunoscute metode de combatere si reducere a celulitei. Aparatele de electrostimulare pot contribui si la remodelarea corporala, prin cresterea tonusului, a fortei si a rezistentei musculare la efort.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul electrostimulare