x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul In asteptarea primaverii

In asteptarea primaverii

22 Mar 2006   •   00:00
BUCATARIE CU DICHIS
Cautam o reteta interesanta. Ceva care sa fie gustos si in acelasi timp sa nu poata fi uitat prea curand. Usor de preparat si care sa nu necesite foarte mult timp. Va dati seama ca am avut ceva de cautat!
Am rasfoit vechile carti de bucate ascunse prin dulapuri, am luat la rand chioscurile cu reviste (si chiar ca ai de unde alege!), mi-am intrebat prietenele, dar in cele din urma am gasit ceva pe placul meu. O reteta usoara, cu parfum mediteranean, cu multe legume sanatoase si mirodenii. Calzone cu legume si ierburi aromate. O minunatie!

La prima vedere, se pare ca numele spune totul. Ce este de fapt un calzone? Stie oricine. Un fel de pizza impaturita. Putini stiu insa cate minunatii se pot ascunde in interior. Cate combinatii de legume, branza, sosuri si carne se pot naste din imaginatia catorva maestri ai gusturilor noi!

IMAGINATIE. Asadar, marele secret al acestei retete este ingeniozitatea cu care se pot combina ingredientele, in functie de starea de spirit a fiecaruia. Pentru zilele cu soare mangaietor, cand va vine sa zburdati si aveti nevoie de toate fortele, alegeti un calzone cu legume si multe feluri de branza. Pentru zilele friguroase, cu ploi mohorate, alintati-va cu un calzone cu ciuperci si sunculita rumenita in cuptor. Iar pentru clipele cand va simtiti cu adevarat fericiti, un calzone cu ananas si mozzarella nu are cum sa lipseasca.

Va intrebati poate carui timp i se potriveste aceasta reteta de calzone cu legume si ierburi aromate. Este ideala pentru aceste zile de inceput de primavara, cand frematam de nerabdare sa atingem primul mugure ce-si dezvaluie taina. Cand cautam fiecare petic de soare si ne lasam leganati de amintirea a ceea ce urmeaza sa fie. Atunci cand suntem, poate, putin prea melancolici.

CALZONE CU LEGUME SI IERBURI AROMATE
1 Pentru aluat se folosesc urmatoarele ingrediente: 200 ml apa calda, un cubulet de drojdie, 350 g faina, un praf de sare si putin zahar.
Pentru umplutura aveti nevoie de: un ardei rosu si unul verde, doua fire de ceapa verde sau o ceapa rosie, cateva buchetele de broccoli si conopida, 50 g masline verzi sau negre, doua rosii, 4 catei de usturoi, 50 g ciuperci, sare, piper, cimbru, oregano, busuioc, ulei de masline.
2 Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se calesc toate legumele, taiate dupa preferinta: rondele sau cubulete. Se adauga condimentele si se amesteca foarte bine.
Se pregateste o maia din apa calduta si drojdia sfaramata. Se lasa putin la crescut, apoi se amesteca bine cu faina, sarea si zaharul. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se lasa la crescut, acoperit, intr-un loc cald. Apoi se imparte in patru bucati. Fiecare bucata de aluat se intinde pe o suprafata acoperita cu faina, obtinandu-se patru forme rotunde.
3In mijlocul foii de aluat se asaza umplutura de legume si se impatureste, lipindu-se marginile cu ajutorul degetelor. Se unge cu putina apa calda si se presara deasupra seminte de susan, de mac, frunze de maghiran, cimbru, salvie sau crengute de rozmarin. Se asaza pe o tava pudrata cu faina si se tine in cuptor, la foc potrivit, pana cand se rumeneste. Se serveste cald, cu salata de andive sau castraveti verzi.
Mai intai a fost focaccia, un simplu aluat de paine, copt in cuptor si acoperit cu ierburi. Se prepara in Antichitate in Grecia, Egipt sau Imperiul Roman. In Egipt exista obiceiul de a sarbatori ziua de nastere a faraonului, servindu-se astfel de "painici plate" aromate. Cu timpul, focaccia s-a transformat in pizza pe care o stim astazi, si asta datorita exploratorilor europeni. Ei au adus pe "batranul continent" rosiile. De aici si pana la calzone nu a fost decat un pas. Se spune ca cel mai bun calzone din lume se mananca in restaurantele din Neapole. Sa fie de vina ierburile aromate, usturoiul sau rosiile cultivate pe pamanturile imbogatite cu cenusa vulcanica din apropierea muntelui Vezuviu? Sau e vorba de cuptorul special in care se coace? Construit din roci vulcanice, poate atinge in interior temperaturi de 400-430ÞC. Are insa nevoie de cateva ore bune ca sa se incalzeasca, inainte de a gazdui primul calzone, dar ce mai conteaza! Clientii sunt foarte rabdatori cand vine vorba de ceva atat de bun!

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul legume calzone