x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul In imperiul simplitatii

In imperiul simplitatii

22 Mar 2007   •   00:00


Din sumar: Editorial - Despre codul constructiilor / Sistem pentru parcare cu telecomanda / Te poti relaxa si in bucatarie! / Daca esti interesat de amenajari... / Pe incercate... Promotie la masini de spalat vase / Tentatia de a construi pe malul apei / Cel mai bun prieten al tau poate fi calul / Proiectare pe calculator pentru interioarele locuintelor / Case de patrimoniu - Casa Monteoru / Proiect de casa - Locuinta duplex de dimensiuni medii / Gradina lui Konrad Adenauer pe vremea cand era primar /Gradina de mari dimensiuni / Afla ce e nou /


In Europa, cu cat te indepartezi mai mult de Orient, cu atat linia arhitecturala se simplifica, se descarca de arabescuri, se radicalizeaza. Te trezesti in fata unei case si observi ca totul pare atat de simplu... Volume clare, bine proportionate, unghiuri de aur, culori naturale, eficienta si functionalitate maxime. Poate cea mai importanta solutie de abordare este principiul conform caruia, din proiectare, nici un spatiu inchis si acoperit nu ramane fara sa aiba o destinatie clara, o utilitate. Daca terenul este in panta, inca de la fundarea casei se gandeste un subsol care sa preia partea mai inalta si, cu costuri reduse, sa o transforme in spatiu utilizabil, daca nu intr-unul locuibil. Nici spatiul dintre planseu si coama acoperisului nu ramane neexploatat, mansarda fiind locul pentru care, nu de putine ori, membrii familiei se "bat" sa-l ocupe.

FINISAJE, ORIENTARI, FATADE

Daca sistemele constructive merg pe maximizarea spatiului de locuit, finisajele interioare si exterioare tin pasul cu tehnica si tehnologiile moderne dar refuza orice forma de extravaganta. Sunt folosite in general materiale naturale sau ecologice. Executia este impecabila, fara ezitarile sau fisurile pe care le mai intalnesti pe la noi. Sunt respectate doua reguli esentiale. Cea dintai este aceea ca nici o incapere nu trebuie privata de lumina naturala, dar dimensiunile ferestrelor sunt adaptate la clima rece, in asa fel incat sa nu se afecteze echilibrul termic al cladirii. A doua regula este tratarea diferita a fatadelor ce corespund intrarii principale si, respectiv, celei secundare din spatele casei. Intrarea principala este mai impunatoare, primeste ornamente vizibile si pare mai spectaculoasa, mai imbietoare. Intrarea de servici e mai modesta, mai putin vizibila, destinata numai membrilor familiei sau prietenilor foarte apropiati. In sfarsit, o cutuma pe care in Romania nu se pune, din pacate, prea mare pret este asezarea casei in teren in functie de orientarea punctelor cardinale.

PODUL CU VECHITURI...

Poate a venit vremea sa renuntam si noi, asa cum altii au facut-o de multa vreme, la ideea ca podul este locul unde se depoziteaza toate vechiturile, se pune slana la afumat sau se desfasoara eterna lupta dintre pisica si soareci. Nimeni, in lumea civilizata, nu-si mai permite luxul de a renunta la utilizarea eficienta a catorva zeci (uneori sute!) de metri patrati de spatiu care, cu cheltuieli deloc exagerate, pot fi transformati in dormitoare, camere de zi, cabinete de lucru sau sali destinate divertismentului. O astfel de abordare ar obliga pe proprietar sa execute si lucrari de izolare perfecta a acoperisului, ceea ce, pe termen lung, se traduce prin economii la cheltuielile pentru caldura.

Norme europene bine definite obliga arhitectii, proiectantii si constructorii sa costruiasca respectand standardele minime de convietuire civilizata. Se iau in calcul numarul membrilor familiei, varsta acestora, suprafata minima utila pentru fiecare viitor locatar, volumul de aer calculat in metri cubi pentru fiecare spatiu in functie de destinatia acestuia. Sistemele de incalzire, iluminat si ventilatie trebuie, la randul lor, sa corespunda unor norme minimale, iar optimizarea acestora pentru a se realiza consumuri energetice rationale este obligatorie. In aceeasi categorie etnica se inscriu si sistemele de termo si hidroizolare, atent verificate la capitolele eficienta si calitate

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul