x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul In luna lui Brumar

In luna lui Brumar

01 Noi 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Desi in luna noiembrie, numita in popor si Brumar, frigul ii indeamna pe gospodari sa se stranga la gura sobei, activitatile campului nu inceteaza cu totul. Daca este vreme frumoasa, se planteaza copacei sau se sapa gropi pentru cei care urmeaza sa fie saditi in primavara. Se ingroapa via pentru a o proteja de ger, iar trunchiurile copacilor se vopsesc cu var ca sa nu-i ademeneasca pe iepuri sa le distruga scoarta.

Si tot acum, in taina pivnitelor, incepe mustul cel dulce sa se transforme in vin racoros. Dar totul trebuie sa fie cu masura. Daca fermenteaza mustul mult prea repede, trebuie stropit degraba butoiul cu apa rece ca gheata. Daca fermenteaza prea incet, are nevoie de mai multa caldura, iar o patura i-ar fi de folos. Nici un butoi nu se umple cu vin pe jumatate, caci numai butoaiele pline reprezinta un semn de spor si rodnicie. Vinul este atat de important, incat luna noiembrie mai este cunoscuta si sub un alt nume: Vinar.

Poveste cu talc

Vinul se bea mai ales in zilele de sarbatoare, la petreceri sau inmormantari, dar si in celelalte zile din an. Orice vanzare se incheie cu un aldamas. Se cinsteste cate un pahar cu vin, pentru ca nici vanzatorul, nici cumparatorul sa nu plece cu inima indoita. Ultimele picaturi de vin se lasa sa curga pe pamant, pentru a ostoi setea celor trecuti pe lumea cealalta.

O poveste populara spune ca odata, demult, apa se transforma in vin in noaptea dintre ani. Un gospodar s-a gandit ca acela era momentul potrivit in care sa-si asigure rezervele de vin, asa ca a umplut toate butoaiele cu apa. Apoi s-a asezat la panda ca sa vada cum se transforma apa in vin. Numai ca Dumnezeu, care le stia pe toate, a rasturnat patul in care statea gospodarul si el nu a mai putut sa vada nimic. Minunea transformarii apei in vin se petrece numai pe neasteptate, nu trebuie s-o cauti si nu i se arata celui lacom.

Vin fiert

  • Ingrediente: un litru de vin, 150 g zahar, praf de scortisoara, cateva cuisoare, coaja de lamaie.
  • Preparare: Toate ingredientele se pun intr-un vas si se amesteca foarte bine. Se acopera apoi cu un capac si se pune vasul pe foc. Se lasa doar pana cand da in clocot, apoi se toarna vinul fiert in cani, cat este fierbinte. Este foarte bun, mai ales in serile reci si neaparat in compania celor dragi.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul