CALENDAR GASTRONOMIC
Desi in luna noiembrie, numita in popor si Brumar, frigul ii indeamna pe gospodari sa se stranga la gura sobei, activitatile campului nu inceteaza cu totul. Daca este vreme frumoasa, se planteaza copacei sau se sapa gropi pentru cei care urmeaza sa fie saditi in primavara.
Se ingroapa via pentru a o proteja de ger, iar trunchiurile copacilor se vopsesc cu var ca sa nu-i ademeneasca pe iepuri sa le distruga scoarta.
Si tot acum, in taina pivnitelor, incepe mustul cel dulce sa se transforme in vin racoros. Dar totul trebuie sa fie cu masura. Daca fermenteaza mustul mult prea repede, trebuie stropit degraba butoiul cu apa rece ca gheata. Daca fermenteaza prea incet, are nevoie de mai multa caldura, iar o patura i-ar fi de folos. Nici un butoi nu se umple cu vin pe jumatate, caci numai butoaiele pline reprezinta un semn de spor si rodnicie. Vinul este atat de important, incat luna noiembrie mai este cunoscuta si sub un alt nume: Vinar.
Poveste cu talc
Vinul se bea mai ales in zilele de sarbatoare, la petreceri sau inmormantari, dar si in celelalte zile din an. Orice vanzare se incheie cu un aldamas. Se cinsteste cate un pahar cu vin, pentru ca nici vanzatorul, nici cumparatorul sa nu plece cu inima indoita. Ultimele picaturi de vin se lasa sa curga pe pamant, pentru a ostoi setea celor trecuti pe lumea cealalta.
|
Vin fiert |