x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul In vizor, pungile de sub ochi

In vizor, pungile de sub ochi

11 Apr 2006   •   00:00

Nopti nedormite, oboseala, deshidratare, probleme de sanatate, piele imbatranita... Pungile de sub ochi nu intarzie sa apara din aceste cauze. Pielea din zona ochilor este cea mai sensibila si foarte usor isi pierde elasticitatea o data cu trecerea anilor.

Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Clinica MikoPalace, spune ca pungile de sub ochi sunt rezultatul asocierii cearcanelor cu o acumulare masiva de lichide si grasimi in zona respectiva. Acesti factori favorizeaza "lasarea" (laxitatea) pielii si formarea acelei umflaturi inestetice sub ochi. Edemul (umflatura) impiedica drenajul lichidelor, tesutul devine fibros si lipsit de elasticitate. Pungile de sub ochi pot fi si semnul unor afectiuni renale, endocrine sau hepatice. Insa medicii recunosc usor pungile aparute din cauza unei afectiuni interne. Ei trebuie sa-i trimita pe pacientii cu astfel de pungi la un consult de specialitate: urologic, endocrinologic sau de medicina interna.

Despre cearcane, medicul Viviana Iordache precizeaza ca apar in urma acumularii de toxine si a circulatiei deficitare, ceea ce duce la modificarea regiunii de sub pleoape. Pielea se retrage si se invineteste, iar marginea orbitei devine vizibila. Persoanele care nu au grasime la nivelul pometilor si pometi bine conturati sunt predispuse la aparitia cearcanelor o data cu inaintarea in varsta, cand pielea "se lasa", ramanand in urma cercul vanat din jurul ochilor.

SOLUTII. Atat pentru cearcane, cat si pentru pungi sub ochi, primele solutii de prevenire sunt somnul odihnitor (minimum opt ore pe noapte) si hidratarea (in jur de 2 litri de apa zilnic), pentru a asigura un bun drenaj. Cat priveste atenuarea lor, produsele cosmetice si natura iti vin in ajutor. Masajul bland cu creme pe baza de coenzima Q10 este un remediu eficient in "diminetile morocanoase". Totodata, cuburile de gheata, doua lingurite, felii de castravete tinute la congelator cinci-zece minute si aplicate sub pleoape reduc edemele si tonifiaza pielea. Pentru a uita de pungi timp de sase-noua luni, sunt indicate tratamentele dermatologice: injectia cu acid hialuronic sau drenajul injectabil (injectie cu substante care topesc depozitul de grasime, enzime care descompun grasimea, vitamine pentru refacerea elasticitatii surplusului de piele si substante drenante pentru evacuarea lichidelor). Solutia radicala pentru indepartarea pungilor de sub ochi este insa interventia chirurgicala (blefaroplastia), care se face numai persoanelor cu varsta de peste 35 de ani.

STIL DE VIATA. In afara de stres si oboseala, o serie de alti factori lasa urme pronuntate asupra ochilor. Printre acestia se numara si televizorul, calculatorul, fumatul, consumul de alcool. Formarea pungilor sub ochi depinde si de alimentatie. Foarte important este sa se reduca pe cat posibil sarea, grasimile si dulciurile concentrate. Daca la toate acestea adaugam o perna in plus in timpul somnului, avem destule sanse sa nu ne trezim cu ochii umflati din cauza retentiei de lichide.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul ochi