x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Info food world

Info food world

01 Aug 2007   •   00:00

Cei care pănă acum alegeau să cumpere un sandviş in locul pungilor cu chipsuri, considerăndu-le sănătoase, ar trebui să se mai găndească. Cercetătorii au observat că sandvişurile preambalate conţin de fapt o cantitate de sare mult mai mare decăt mai multe pungi cu chipsuri.

Sandvişuri periculoase

Cei care pănă acum alegeau să cumpere un sandviş in locul pungilor cu chipsuri, considerăndu-le sănătoase, ar trebui să se mai găndească. Cercetătorii au observat că sandvişurile preambalate conţin de fapt o cantitate de sare mult mai mare decăt mai multe pungi cu chipsuri. Astfel, dintre cele 140 de sandvişuri analizate, 40% conţineau mai mult de 2 g de sare (o treime din cantitatea de sare recomandată unui adult intr-o zi). De vină se pare că sunt sosurile, umpluturile, dar şi păinea. In topul sandvişurilor periculoase se află cele cu şuncă (4 g de sare). Pentru o comparaţie, este bine de ştiut că o pungă cu chipsuri sărate conţine doar 0,5 g sare.

Drumul apelor minerale

Proiectul "Drumul apelor minerale" işi propune de anul viitor să pună in valoare izvoarele şi zăcămintele de apă minerală din judeţul Covasna, reincluzăndu-le in circuitul turistic. Se spune că judeţul Covasna este atăt de bogat in apă minerală incăt aceasta ţăşneşte dacă bagi degetul in pămănt. Din păcate, aproape trei sferturi dintre izvoarele de apă minerală din zonă nu sunt valorificate şi doar circa 600 din ele sunt captate. Ideea care stă la baza proiectului a fost premiată la manifestarea Superlativele Turismului Romănesc.

Tradiţii populare

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu va găzdui la inceputul lunii august un festival care are ca obiective valorificarea intregului patrimoniu cultural exprimat prin tradiţiile cotidiene din viaţa comunităţilor rurale şi incurajarea tinerei generaţii de a cunoaşte şi proteja, de a-şi insuşi şi a perpetua aceste tradiţii. Festivalul Tradiţiilor Populare are mai multe secţiuni tematice: arte plastice, arte religioase (tradiţii de cult), literatură populară (basme, eresuri, poezie şi teatru popular), arte muzicale, arte coregrafice, arte mecanice (creaţie tehnică tradiţională) şi artă culinară (meniuri după reţete tradiţionale).

Vin-medicament

Profesorul Gabriella Gazzani, de la Universitatea italiană din Pavia, impreună cu alţi cercetători, a ajuns la concluzia că vinul poate fi atăt aliment, căt şi medicament. Vinul nu numai că preintămpină bolile cardiovasculare, dar este şi un remediu impotriva durerilor de găt. Studiile au arătat că vinul roşu este mai eficient in distrugerea streptococilor decăt vinul alb. Prin urmare, un pahar cu vin roşu previne chiar şi cariile (streptococii fiind vinovaţi de producerea cariilor şi a durerilor in găt).

Cu probleme

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Mihai Viteazul" din judeţul Covasna a asigurat alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor din comuna Valea Crişului, care sunt afectaţi de secetă. Potrivit purtătorului de cuvănt al ISU Covasna, Ştefan Roşculeţ, o autospecială cu o capacitate de 5.000 litri se va deplasa in Valea Crişului de două ori pe zi, la orele 08:00 şi 17:00. Din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă, peste 480 de făntăni din judeţul Covasna sunt in pericol să sece.

Fără asigurare

Prefectul judeţului Teleorman, Ionel Izină, şi-a exprimat nedumerirea pentru faptul că producătorii agricoli care au incheiat contracte cu firmele de asigurări nu s-au grăbit să depună dosarele pentru obţinerea de despăgubiri in cazul cerealelor păioase compromise de secetă. Dintr-o suprafaţă de circa 190.000 ha insămănţate cu grău, orz şi orzoaică, culturi afectate pănă la recoltare de lipsa indelungată a precipitaţiilor, mai puţin de jumătate este acoperită de contracte de asigurări.

Tratament dulce

O bucăţică de ciocolată neagră, de numai 6,8 grame, consumată in fiecare zi, reduce cu 5% riscul decesului in urma bolilor cardiovasculare. Acest procent poate părea infim, dar ciocolata rămăne un "remediu dulce", pe placul multor persoane, efectul acesteia fiind scăderea presiunii arteriale a săngelui. In acelaşi timp, acest "medicament" nu are contraindicaţii sau efecte adverse.

×
Subiecte în articol: food world