x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Info Jurnalul de Sănătate

Info Jurnalul de Sănătate

03 Iul 2007   •   00:00

Rusia este ţara in care alcoolul decimează populaţia masculină. Abuzul de votcă, bere şi chiar… apă de colonie, after-shave sau alcool medicinal reprezintă cauza a jumătate dintre decesele bărbaţilor cu vărste intre 25 şi 54 de ani.

TROMBOZĂ. O călătorie de patru ore dublează riscul apariţiei cheagurilor de sănge (trombusuri) pe vene şi artere, avertizează experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Tromboembolismul venos poate surveni indiferent de mijlocul de transport: autobuz, tren, avion sau automobil. Cauza este poziţia imobilă a pasagerului in timpul călătoriei, explică reprezentantul OMS, dr Catherine Le Galès-Camus. Specialiştii recomandă celor care pornesc la un drum lung să pună in mişcare săngele prin căteva exerciţii pentru gleznă şi muşchii gambei. De asemenea, in timpul călătoriei vor fi evitate hainele strămte şi incomode, care impiedică circulaţia sangvină.


SINDROM DOWN.
Autoritatea de Sănătate Publică din Franţa recomandă modificarea strategiei pentru depistarea prenatală a trisomiei 21, cunoscută şi sub denumirea de sindrom Down. Amniocenteza (analiza lichidului amniotic) practicată in cazul femeilor cu risc major de a naşte un copil cu sindrom Down ar trebui inlocuită cu două examene neinvazive: analiza de sănge şi ecografia pentru măsurarea spaţiului dintre coloana cervicală şi pielea din zona cefei bebeluşului. Analiza de sănge permite dozarea unor markeri materni specifici trisomiei 21.


GRIPA AVIARĂ.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a angajat să colaboreze cu producătorii de vaccinuri "pentru a constitui din timp o rezervă mondială de vaccinuri impotriva gripei aviare". Margaret Chan, directorul general al OMS, consideră că "formarea unui stoc strategic de vaccinuri reprezintă o posibilitate de salvare pentru lumea intreagă, in cazul izbucnirii unei pandemii de gripă aviară". Anunţul apare in contextul in care in Cehia şi in Germania au fost depistate săptămăna trecută mai multe focare de gripă aviară.


ALCOOLISM. Rusia este ţara in care alcoolul decimează populaţia masculină. Abuzul de votcă, bere şi chiar… apă de colonie, after-shave sau alcool medicinal reprezintă cauza a jumătate dintre decesele bărbaţilor cu vărste intre 25 şi 54 de ani. Profesorul David Leon (London School of Hygiene and Tropical Medicine) a monitorizat 3.500 de ruşi dintr-o regiune industrială a Federaţiei Ruse. Jumătate dintre bărbaţi au murit in perioada 2003-2005. Amatorii de alcool medicinal prezentau un risc de deces cu 70% mai mare comparativ cu cei care consumau băuturi alcoolice obişnuite. De reţinut că in Rusia speranţa de viaţă a bărbaţilor este de 59 de ani, in timp ce media europeană ajunge la 76 de ani.


PILULĂ. Cercetătorii italieni au creat o pilulă care potoleşte pofta de măncare pentru căteva ore. Ea are dimensiuni normale, dar dacă este inghiţită cu apă se măreşte in stomac asemenea unei bile din jeleu şi dă senzaţie de saţietate. "Unul dintre cercetătorii noştri a incercat pilula. A inghiţit-o in jurul orei 11:00, iar la ora 18:00 incă avea senzaţia de saţietate", povesteşte profesorul Luigi Ambrosio, coordonatorul echipei de cercetare. Pilula are in compoziţie hidrogel şi are un efect similar inelului gastric. După ce va fi testată pe 90 de voluntari supraponderali, oamenii de ştiinţă vor afla dacă pilula poate ajuta in lupta cu obezitatea. Â


GIMNASTICA CREIERULUI.
Citiţi ziarul, jucaţi şah, dezlegaţi cuvinte incrucişate! La fel ca musculatura, creierul are nevoie de exerciţiu. Numai aşa sunt menţinuţi in activitate neuronii şi este alungată boala Alzheimer. In revista Neurology, profesorul Robert Wilson şi echipa sa de la Universitatea din Chicago confirmă beneficiile pe care le au lectura şi jocurile de memorie asupra creierului. Specialistul a coordonat un studiu pe 700 de persoane cu vărsta medie de 80 de ani. Rezultatul: vărstnicii activi din punct de vedere intelectual prezintă un risc de 2,6 ori mai mic decăt ceilalţi de a dezvolta boala Alzheimer.


AVERTISMENT.
Comisia Europeană a lansat un avertisment cu privire la cantitatea de nitraţi din apă, legume şi mezeluri. Oficialii europeni atrag atenţia că apa este potabilă atăt timp căt nivelul nitraţilor nu depăşeşte 50 mg/l. Nitraţii sunt substanţe toxice care afectează indeosebi sugarii, cărora le poate provoca o afecţiune gravă numită "boala albastră". In organism, nitraţii sunt transformaţi in nitriţi, substanţe care reduc capacitatea săngelui de a transporta oxigenul in celule. Rezultatul: celulele sunt asfixiate sau cianozate, de unde şi denumirea de "boala albastră".

×
Subiecte în articol: info