x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info sanatate

01 Apr 2008   •   00:00

Substanţele chimice care se găsesc în vopseaua de păr cresc riscul de cancer la persoanele care lucrează în saloanele de coafură. La această concluzie au ajuns experţii Agenţiei internaţionale de cercetare a cancerului după analiza studiilor epidemiologice publicate în ultimii 15 ani.

COAFOR. Substanţele chimice care se găsesc în vopseaua de păr cresc riscul de cancer la persoanele care lucrează în saloanele de coafură. La această concluzie au ajuns experţii Agenţiei internaţionale de cercetare a cancerului după analiza studiilor epidemiologice publicate în ultimii 15 ani. La conferinţa anuală a agenţiei, care a avut loc la Lyon, a fost prezentată şi o listă a substanţelor cancerigene care se găsesc în vopselele pentru păr. Pe această listă se regăsesc ortotoluidina, cloro-ortotoluidina şi derivaţii de benzidină.

 

INEDIT. În farmaciile din Argentina a apărut amoxicilină sub formă de gumă de mestecat. Astfel, medicamentul poate fi mestecat şi înghiţit fără apă. Amoxicilina sub formă de gumă de mestecat a fost creată special pentru copii şi persoanele cu probleme de deglutiţie. Amoxicilina este unul dintre cele mai răspândite antibiotice, care se foloseşte în tratamentul bronşitelor, pneumoniei, infecţiilor cutanate. 

 

CAFEA. Cafeaua decofeinizată este la fel de periculoasă pentru inimă ca şi cafeaua din care nu a fost eliminată cofeina, arată un studiu publicat în Daily Mail. Subiecţii participanţi la studiul efectuat la Fuqua Heart Center din Atlanta au fost împărţiţi în trei grupe. Cei din primul grup au băut cafea normală, al doilea grup – cafea decofeinizată, iar în al treilea grup nu s-a consumat nici un fel de cafea. “S-a dovedit că atât cafeaua normală, cât şi cea decofeinizată cresc nivelul colesterolului în sânge, ceea ce predispune la boli cardiovasculare”, arată dr H. Robert Superko, coordonatorul studiului.

 

 

ALCOOL. Fiecare adolescent din Anglia bea anual 44 de sticle de vin sau 177 halbe de bere. Acesta este rezultatul unei statistici realizate de Centrul de Sănătate Publică al Universităţii “John Moores” din Liverpool. Statistica a luat în calcul 190.000 de tineri cu vârsta de 15-16 ani. Aceeaşi statistică arată că 57.000 de adolescenţi dintre cei incluşi în raport fac exces de alcool şi beau peste cinci paha­re cu băuturi alcoolice într-o singură seară. Aproape jumătate dintre tineri se îmbată cel puţin o dată pe săptămână: 40% dintre fete şi 42% dintre băieţi.

 

 

FUMAT. Fumatul pasiv poate provoca tulburări de vedere, avertizează cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Aceştia au demonstrat că persoanele care trăiesc 5 ani alături de un fumător prezintă un risc foarte mare de a avea probleme cu vederea. “Nicotina din ţigări influenţează vasele sangvine de la nivelul întregului organism, inclusiv vasele de la nivelul ochiului. De asemenea, în fumul de ţigară se găsesc peste 5.000 de substanţe care afectează nervul optic şi în timp pot provoca pierderea vederii”, mai arată studiul britanic.

 

 

 

Site-uri

www.romedic.ro – Portal de informare medicală

www.srmfr.ro – Societatea Română de Medicină Fizică şi Recuperare

www.rdcardio.ro – Societatea Română de Cardiologie

www.centrupsihologie.ro – Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie

www.nationalfitness.ro – Naţional Fitness Center

www.dependenta.ro – Site cu informaţii despre alcoolism, dependenţa de alcool, droguri, medicamente

 

 

 

Dicţionar

n ACID GRAS – Acid organic, principalul constituent al lipidelor. În organism, acizii graşi constituie, împreună cu glucidele, o sursă primordială de energie.

n ACROKERATOZå – Dermatoză caracterizată printr-o îngroşare a epidermei afectând în principal palmele şi tălpile.

n EXOSTOZå – Tumoare benignă care se dezvoltă la suprafaţa unui os. Exostozele, cunoscute şi sub nu­mele de osteocondroame, au cauză necunoscută. Ele nu degenerează în cancer decât în cazuri izolate.

n JEJUN – Segment al intestinului situat între duoden şi ileon. Jejunul constituie, împreună cu duodenul şi ileonul, intestinul subţire.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti1998

 

×
Subiecte în articol: info