x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Intoxicatia cu gaze

Intoxicatia cu gaze

16 Mai 2005   •   00:00

  • de OANA ANTONESCU
  • PRIMUL AJUTOR
  • Aerisiti! Este primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand aveti de-a face cu o intoxicatie cu gaze. Mirosurile neobisnuite sunt semnul evident al intoxicatiei.

    "Gazele cu ardere completa, precum fumul, sunt cel mai putin periculoase, pentru ca pot fi sesizate prin miros si se pot lua masuri imediat. La fel de usor de sesizat sunt si gazele de aragaz, pentru ca au miros", considera medicul primar Constantin Olteanu din cadrul Departamentului de urgente majore al Spitalului de Urgenta Floreasca.

    Aerul curat este prima prioritate pentru victima unei intoxicatii cu gaze. Persoana care se implica in primul ajutor va scoate victima la aer, obligatoriu in spatiu deschis.

    Ea va avea nevoie de cat mai mult oxigen, iar cel care acorda primul ajutor il va ajuta sa respire, desfacandu-i hainele stranse in jurul gatului. In nici un caz nu-l va ajuta sa-si induca varsatura si nu-i va da sa bea lapte sau apa. In cazul in care victima nu respira, nu are puls sau batai ale inimii, incepeti resuscitarea cardiopulmonara, efectuand compresiuni toracice in centrul abdomenului, sub coaste. Daca victima are puls, dar este in stare de inconstienta, asezati-o in pozitia de siguranta, pe laterala, si chemati de urgenta ambulanta.

    Diagnostic dificil

    Riscul cel mai mare il prezinta intoxicatiile cu gaze cu ardere incompleta, provenite de la centralele termice care nu au un sistem bun de evacuare a gazelor sau de la sobele cu cosul infundat.

    Gazul pe care il emana este incolor, inodor si astfel greu de sesizat in timp util. Nu exista simptome specifice intoxicatiilor cu monoxid de carbon. Cefaleea, greata, voma, tulburarile de vedere, senzatia de vertij, tulburarile de respiratie, durerile abdominale – toate sunt semnele mai multor boli. "Diagnosticul in astfel de cazuri este foarte dificil pentru ca aceste simptome neurologice si digestive ne pot induce in eroare si putem diagnostica gresit. Medicii de la urgente intreaba intotdeauna pacientii cu ce isi incalzesc apartamentul, tocmai pentru a afla daca motivul starii de rau ar putea fi o intoxicatie cu gaze", ne spune doctorul Olteanu. Emisiile de gaze in cantitate mica, dar pe o perioada lunga duc la instalarea comei linistite si la deces. Este important sa sesizam daca mai multe persoane care locuiesc in acelasi spatiu prezinta aceleasi simptome. Cauza este de regula intoxicatia cu gaze.

    Daca victima nu este constienta, dar are puls si respira, asezati persoana intoxicata pe laterala pentru a facilita respiratia si a impiedica reflexul de voma. Daca victima nu este constienta, nu are puls si nici respiratie, primul ajutor consta in apasarea cu putere in centrul abdomenului pentru a cobori sternul victimei.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul gaze