x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Invitatie - In lumea culorilor vii

Invitatie - In lumea culorilor vii

de Carmen Dragan    |    18 Feb 2007   •   00:00
Invitatie - In lumea culorilor vii

In inima Bucurestiului ai intalnire cu… tacerile si luminile unui orasel de munte. La Galeria Ana, venind din Piatra-Neamt, expune pictorul Vasile Traistariu.

Lumina si mister

In inima Bucurestiului ai intalnire cu… tacerile si luminile unui orasel de munte. La Galeria Ana, venind din Piatra-Neamt, expune pictorul Vasile Traistariu.

Peisaje citadine, cladiri vechi ce poarta amintirile copilariei, oameni indragostiti pe aleile imbratisate de munte… Toate sub semnul luminii. Dar si multe panze cu natura statica, flori si vase, in culori reci, infasurate in misterul divinitatii, care cuprinde in egala masura fiinte si lucruri. Asa ar putea fi definite, in cateva cuvinte, lucrarile pictorului Vasile Traistariu, fratele cunoscutului cantaret Mihai Traistariu.

UN FOTOSENSIBIL. In deschiderea expozitiei care a avut loc la data de 8 februarie, Marius Tita - criticul de arta care a prezentat la Galeria Ana numerosi pictori tineri - a afirmat despre artistul plastic, venit de pe meleaguri nemtene: "Vasile este un pictor profesionist bun, lucreaza realist, dar va evolua cat de curand spre experimente suprarealiste si chiar abstracte, dar de un nonfigurativ sanatos, venit din directia unei foarte serioase experiente figurative. Peisajele sale sunt realizate in aer liber si asta se simte foarte clar. Pentru ca Vasile Traistariu este un «fotosensibil», percepe lumina mai intens chiar decat un artist plastic si o reda de o maniera de-a dreptul exuberanta".

"MA BAZEZ PE EMOTIE". Din cele 200 de lucrari realizate, Vasile Traistariu a ales doar 40 pentru expozitia din Bucuresti. "Am vrut sa aduc atmosfera orasului Piatra-Neamt, prin peisaje pe care stiu sa le pictez si cu ochii inchisi." Florile sunt realizate cu multa pasta si prin culori dense, pentru ca, afirma Vasile Traistariu, "imi place sa zidesc lucrarile, sa le simt cat mai intens". Pictorul crede ca emotia este cea care creeaza tabloul, pentru ca prin ea poate sa perceapa misterul din orice fiinta sau obiect. "Pentru a intelege misterul trebuie sa traiesti in mijlocul lui, iar misterul suprem este Dumnezeu", a accentuat artistul.

Un pictor moldovean in "camera magica"

Vasile Traistariu s-a nascut la Piatra-Neamt la 10 mai 1975. Are o sora si alti doi frati, dintre care unul este Mihai Traistariu. Toti au studiat cate un instrument muzical, Mihai si Vasile facand pian. Dintre toti, doar Vasile a urmat calea artelor plastice, desi tatal lor, Gheorghe Traistariu, era un cunoscut pictor din Piatra-Neamt. Vasile a urmat Liceul de Arta din orasul natal si Academia de Arte din Iasi, la clasa Dan Hatmanu. Este prima expozitie in Bucuresti, dar a avut zeci de expozitii in Piatra-Neamt, iar in Israel, Grecia si Franta a expus numeroase tablouri.
×