x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Invitatie la masa

Invitatie la masa

01 Feb 2005   •   00:00

UNDE FUGIM DE ACASA

VANDA IONITOIU

Un vechi dicton spune ca "omul inteligent se hraneste cu ochii". Ce-ar fi daca, in virtutea acestei zicale, am renunta la bunele maniere de la masa, pentru ca, in definitiv, nu conteaza atat ce, ci cum mananci, nu? Ar fi bine daca lucrurile ar sta asa, dar traim inca intr-o societate in care aparentele primeaza, iar ineditul este de multe ori vazut drept insolenta.

Cine isi mai aduce oare aminte de fastuoasele banchete romane, date in cinstea invitatilor? Atunci, regula de baza era opulenta si luxul ostentativ. Intre timp, se pare ca s-a renuntat la aceste mofturi nemotivate, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa-ti tratezi cu respect musafirii sau ca o invitatie la masa poate fi luatadrept motiv de balci.

MUSAFIR FARA PERECHE. Piatra de incercare a educatiei unui om este comportamenul sau la masa. Insa inceputul este cu mult mai timpuriu, inca dinaintea intrarii in casa gazdei. Daca ai ajuns mai devreme de ora fixata pentru intalnire... da cateva ture blocului! Este o gluma, dar orice ai face, nu merge inainte de timpul stabilit. Daca ai intarziat mai mult de 30 de minute, nu iti ramane decat sa te scuzi si sa mananci felul la care s-a ajuns, indiferent daca acesta e desertul. Gandeste-te ce chin ar fi pentru gospodina, daca ar relua masa la diverse intervale, pentru patru invitati intarziati. Daca te ridici pana la terminarea mesei, nu lasa servetul pe scaun. Impatureste-l si pune-l fie in dreapta, fie in stanga farfuriei.
Un pahar cu vin rosu trebuie tinut de baza paharului, in timp ce unul cu vin alb va fi tinut de picior. Nu bea niciodata din cana de cafea fara a te asigura ca ai scos lingurita. Nu este doar inestetic, ci si periculos, pentru ca te poti rani usor. Daca ai un servetel la indemana, atunci asaza lingurita cu fata in jos pe acesta.

GAZDA PERFECTA. Este foarte important ca persoana care invita la masa sa indice si ora invitatiei. Trebuie, de asemenea, sa stabileasca un spatiu la masa de minimum 50 de cm pentru fiecare invitat. Astfel se evita riscul lovirii coatelor intre meseni. Tacamurile se asaza in ordinea folosirii, incepandu-se de la exterior. La stanga farfuriei se pun furculitele, incepandu-se cu cea pentru peste. In stanga se asaza cutitele, intotdeauna cu partea taioasa spre farfurie, iar in fata sta lingura pentru supa, cu partea adancita in sus. Nu se asaza la masa mai mult de trei tacamuri, in timp ce restul se vor pune pe o masuta de serviciu sau pe un bufet. O gazda buna stie ca nu numai masa trebuie sa arate bine, ci tot apartamentul. Musafirii vor inghiti cu noduri daca vor observa ca "laboratorul" gospodinei, bucataria, nu straluceste de curatenie. Nici holul de la intrare nu trebuie neglijat. Acesta trebuie sa arate intotdeauna impecabil si sa fie eliberat de lucrurile inutile.

SFAT
Evitati sa gatiti in aceeasi zi in care va vin musafirii. Daca totusi nu se poate altfel, aerisiti bine apartamentul cu cateva ore inainte sa ajunga invitatii. Puneti un vas cu levantica in holul de la intrare si rasfirati-o usor din cand in cand. Va degaja un parfum placut si persistent, care va acoperi "miresmele" venite din bucatarie.

"Societatea e divizata in doua clase: cei care au mai multa mancare decat pofta si cei care au mai multa pofta decat mancare"
Chamfort

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul masa