x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Iţi cunoşti căinele?

Iţi cunoşti căinele?

de Raluca Grintescu    |    29 Iul 2007   •   00:00
Iţi cunoşti căinele?
Sursa foto: Mark Garfinkel/

Asemeni oamenilor, căinii utilizează un sistem propriu de comunicare. Majoritatea mişcărilor şi a posturilor reprezintă o sursă de informaţii, adevărate barometre ce reflectă stările sufleteşti şi intenţiile prietenilor noştri, căinii.

ANIMALELE - comunică pe aceeaşi "frecvenţă" cu noi

Asemeni oamenilor, căinii utilizează un sistem propriu de comunicare. Majoritatea mişcărilor şi a posturilor reprezintă o sursă de informaţii, adevărate barometre ce reflectă stările sufleteşti şi intenţiile prietenilor noştri, căinii.


Căinii, ca şi multe alte fiinţe umane, comunică prin anumite semne, iar mesajul este amplificat de expresia facială sau de mişcările corpului. Urmăreşte-i sprăncenele! De multe ori nu-i auzim "vorbind" pentru că suntem prea ocupaţi să le observăm mişcările. Cănd animalul de companie se uită insistent la tine, iar ochii incep să-i clipească dintr-odată, atunci el iţi spune că vrea ceva: "Hai să ne jucăm!", "vino după mine, vreau să-ţi arăt ceva", "vreau la pipi" - bineinţeles, fiecare căine cu personalitatea sa!

Â

INDRĂZNEALĂ. Căteodată, iţi aruncă o privire cu colţul ochiului, cască zgomotos şi se pune cu botul pe labe - un semn clar că este plictisit şi vrea să-i acorzi atenţie. Nu altcineva, ci tu! Limbajul semnelor este căteodată exteriorizat cu indrăzneală. Unii căini işi pun lăbuţa pe piciorul sau braţul tău, iar in cazul in care nu obţin ce vor apasă uşor. Trebuie doar să vezi in ce direcţie se uită ca să-ţi dai seama ce doresc: uşa, vasul gol de apă, cutia cu măncare... Dacă totuşi insistă, atunci ei anunţă o urgenţă. Nu vă lăsaţi păcăliţi de mişcările cozii! In general, un căine dă din coadă cănd este bucuros, insă trebuie să fiţi atenţi la modul in care o fac. Cănd gestul este insoţit şi de mişcarea intregului corp, inseamnă că este fericit sau emoţionat. Cănd mişcările cozii sunt scurte şi rapide, este semn de agresiune, teamă sau o intălnire cu un alt căine. Nu intotdeauna mesajele pe care doresc să ni le comunice căinii sunt lipsite de intenţii agresive... Spre exemplu, un căine care are labele uşor flexate, urechile lăsate inapoi, capul retras intre umeri, ochii semi-inchişi şi, eventual, pielea uşor increţită pe frunte, ne transmite un mesaj la fel de clar: posibilitatea declanşării unui iminent atac.

Â

SEMNALE. In funcţie de imaginaţia şi expresivitatea căinelui, la aceste semnale se pot adăuga şi gesturi extrem de convingătoare. Uneori putem vedea căinele cum ne aduce castronul de apă gol şi il depune semnificativ la picioarele noastre. Dar, de cele mai multe ori, limbajul căinelui rămăne o enigmă pentru stăpăn. In concluzie, toţi proprietarii de căini trebuie să-şi amintească de faptul că prietenii noştri necuvăntători au ceva de spus şi doresc să se facă inţeleşi. Depinde numai de noi dacă vom incerca să comunicăm pe aceeaşi "frecvenţă" cu ei.

×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta