x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Jandarmi romani, bucate chinezesti

Jandarmi romani, bucate chinezesti

16 Noi 2005   •   00:00
REPORTER LA POPOTA
Zece mese, zece fete de masa ca neaua, patruzeci de scaune imbracate in huse alb-albastre, patruzeci de farfurii umplute cu bucate pregatite de un bucatar-expert. Nu suntem la o petrecere in vreun restaurant din Bucuresti, nici pe departe. Suntem la... popota. Timp de doua luni, jandarmii romani vor manca boiereste, am vrut sa spun... chinezeste. Cineva zicea ca, daca vrei sa-ti placa mancarea chinezeasca, e mai bine sa nu stii cum si din ce este preparata. Eu nu am plecat spre jandarmerie cu o asemenea prejudecata.

PRINTRE CRATITE. Toata lumea e incantata de idee, ba mai mult, nu ezita sa faca si glume: "noua ne plac chinezariile", imi spune locotenentul Marius Teodorescu, in timp ce ma conduce spre bucataria "maestrului". La popota are loc ceea ce oficial se numeste "schimb de experienta", intre Jandarmeria Romana si Trupele de Politie Populare Inarmate Chineze.

Ca un artist pe o scena plina de fum placut mirositor, Chang Kaixi pregatea snitele. Nici macar nu ma onoreaza cu o privire cand ii sunt prezentata. Este absorbit de munca lui, imi spun in gand, fara sa ma supar. Nu-i stau prea mult in preajma, sa nu se impiedice de mine. Merg in biroul domnului locotenent, dar apuc sa remarc viteza cu care Chang pregateste cateva feluri de mancare o data. Aceeasi munca mi-ar fi mancat o jumatate de zi.

INVENTAR. Din vorba-n vorba aflu ca, de fapt, bucatarul chinez nu a venit singur. El face parte dintr-o delegatie care include si trei instructori de arte martiale. Astfel, jandarmii romani invata sa lupte chinezeste, iar energia si-o trag din mancarea asiatica traditionala. Sa nu credeti ca sarmalele, micii si ciorba de burta au disparut din meniu. In nici un caz. "Parca nu te saturi de mancarea asta", imi spune domnul locotenent, de aceea preparatele chinezesti alterneaza cu cele romanesti. Un satar, o tigaie adancita, o spumiera, cateva cutitase pentru ornamente si multe condimente, acesta ar fi inventarul obiectelor aduse de acasa. Nu are nevoie de nimic mai mult pentru a face minuni in bucatarie. Ornamentele traditionale sculptate in legume de catre Chang Kaixi sunt solicitate pentru orice gen de masa. "Am invatat aceasta tehnica de la vicepresedintele Asociatiei Maestrilor de Arta Culinara Chineza. Ornamentele nu sunt doar de decor, au menirea sa deschida apetitul, de aceea se servesc la aperitive", ne-a spus Chang Kaixi.

BUCATARIE PE CHINEZESTE. La jandarmerie nu se mananca picioruse de broasca sau alte preparate ciudate despre care am auzit doar povestindu-se. "Eu am incercat sa ma adaptez gusturilor romanilor. La voi se mananca mai acru. Tot ceea ce se prepara aici poate fi pregatit de orice gospodina acasa." Totusi, unele condimente pe care le foloseste, cum ar fi scortisoara, coriandrul, anasonul, curmalele uscate, uleiul de stridii sau piperul alb, sunt mai putin intalnite in bucatariile obisnuite din Romania. De aceea, am insistat ca bucatarul-expert Chang Kaixi sa imi dea doar retete realizabile fara mari eforturi si alergaturi prin supermarketuri. Dintre toate preparatele romanesti pe care le-a invatat in timpul acestei vizite, maestrul chinez ne-a spus ca cel mai mult ii plac ciorba de burta si sarmalele. Nu ar refuza nici o portie de ciorba de vacuta, daca i s-ar propune, doar ca el considera ca rosia nu isi are locul in acest preparat. "Sa incercati sa faceti ciorba de vacuta fara rosii, sa vedeti ce buna o sa iasa", mi-a mai spus bucatarul-jandarm.

DESPRE SCULPTURI COMESTIBILE


Arta culinara chinezeasca este personalizata prin anumite ornamente realizate din morcovi, ridichi, gulii, pepene galben, pepene rosu, ananas, banane. Tehnica este destul de migaloasa. Exista si ornamente la care se lucreaza trei zile. In China, maestrii bucatari au obligatia sa stie sa aranjeze cat mai frumos masa, de aceea, pe langa aperitive, ei servesc si aceste sculpturi de flori si animale comestibile.

SPECIFIC


Preparatele chinezesti au devenit foarte populare. Pe de o parte, pentru ca sunt gustoase, pe de alta parte, pentru ca nu contin atatea grasimi precum cele pe care le cumparam de la fast-food. Astfel, in gastronomia chinezeasca gasim multe feluri de mancare pe baza de peste, orez, carne de vita, carne de porc. Ele sunt servite cu diverse sosuri, condimentate sau nu, care dau acel gust aparte mancarii chinezesti. Iar pentru mai multa autenticitate, serviti si un bol cu ceai traditional chinezesc.

RETETE

CARNE DE PORC CU SOS DULCE-ACRISOR


  • INGREDIENTE: 500 g muschi de porc, o lingura si jumatate cu pasta de tomate, o lingurita cu sare, doua lingurite cu zahar, o lingura cu otet, 3 linguri cu amidon, un ou, ulei.

  • PREPARARE:
  • Muschiul taiat cubulete se trece printr-un amestec de putin amidon si ou si se prajesc trei-patru minute in ulei incins. Se pun la foc cateva linguri cu amidon, sare, otet, zahar si jumatate de pahar cu apa, amestecand continuu. Cand compozitia s-a omogenizat, puneti bucatelele de carne prajita si amestecati pana da in fiert. Se serveste cu orez sau cu clatite cu praz.

    PORC CU ANANAS


  • INGREDIENTE: 400 g carne de porc, 10 g amidon, 20 ml ulei, piper, o jumatate de lingurita cu ghimbir taiat marunt, 100 g ananas, un ardei iute, 5-6 migdale, 100 ml suc de ananas, ulei; sosul marinat: doua lingurite cu sos de soia, o lingura cu vin aromat (de orez), o lingurita cu ulei de susan, o lingurita cu zahar brun, un varf de lingurita cu sare.
  • PREPARARE: Se prepara sosul marinat in care se adauga carnea de porc si se tine timp de 10-15 minute. Se scot apoi bucatile de carne, care se amesteca cu amidonul, piperul si migdalele, dupa care se prajesc in ulei foarte incins. Ghimbirul, ananasul taiat cubulete si ardeiul iute feliat se prajesc usor si se sting cu suc de ananas. In acest amestec se pune carnea si se mai lasa la foc potrivit cateva minute, amestecand continuu. Mancarea se serveste cu orez fiert sau cu clatite cu praz.

    CLATITE CU PRAZ


    Din 250 g de faina si putina sare se face un aluat subtire, de consistenta celui pentru clatite. Se adauga un ou batut si 10-12 cm de praz tocat marunt. Se unge tigaia cu ulei si se fac din aluat foi ca de placinta. Dupa ce s-au scos din tigaie, acestea se infasoara sub forma de clatita, trigoane sau pachetele patrate sau rombice.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ulei