x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul La copii negativismul se tratează

La copii negativismul se tratează

de Roxana Ioana Ancuta    |    26 Aug 2007   •   00:00
La copii negativismul se tratează

Sunt copii al căror negativism intrece orice măsură. Unii se nasc aşa, alţii "invaţă" de la părinţi.Experienţe de viaţă neplăcute - eşecul şcolar sau pierderea unor prieteni ii pot determina pe copii să se aştepte la ce e mai rău in ceea ce-i priveşte.

Sunt copii al căror negativism intrece orice măsură. Unii se nasc aşa, alţii "invaţă" de la părinţi.

Experienţe de viaţă neplăcute - eşecul şcolar sau pierderea unor prieteni ii pot determina pe copii să se aştepte la ce e mai rău in ceea ce-i priveşte.

"N-o să fie deloc bine la petrecerea asta"; "sigur nu o să vină Moş Crăciun"; "nu o să ajungem la timp"; "o să inceapă să plouă exact cănd vrem să mergem şi noi la iarbă verde" etc. sunt căteva semne că "boala" asta i-a cuprins şi pe copii. Este drept că nimeni nu poate fi vesel tot timpul, dar anumite studii au arătat că micuţii pesimişti pot avea mai multe probleme de sănătate sau la şcoală decăt cei optimişti. Din fericire, aceşti copii pot fi ajutaţi să inveţe să vadă şi partea plină a paharului.

Plănuiţi ceva distractiv la fiecare sfărşit de săptămănă, chiar dacă e vorba de o plimbare cu toată familia sau de o ieşire la cofetărie ori la un film. "Cănd copiii se simt in siguranţă datorită dragostei pe care le-o poartă părinţii, se aşteaptă ca şi restul lumii să-i trateze intr-un mod pozitiv", spune Jane Gillham, codirector al Penn Resiliency Project din cadrul Universităţii Pennsylvania. Dacă-l auziţi pe copil spunănd "ştiu că n-o să mă distrez la petrecere", spuneţi-i "poate că nu, dar poate că o să fie bine. Va fi acolo cineva pe care te-aştepţi să-l intălneşti? Cum o să vă distraţi acolo?". Lărgiţi-i orizontul. Copiii care au in general o atitudine negativă refuză să socializeze, să plece in excursii relaxante, cum sunt cele organizate cu şcoala, nu participă la activităţi extraşcolare şi asta deoarece ei sunt convinşi că nu se vor simţi bine.

Binele la bine trage

Dacă stau acasă, inchişi intre pereţi, copiii vor pierde orice şansă de a fi surprinşi in mod plăcut de anumite lucruri care li se pot intămpla. Aşa că le puteţi spune: "Ca părinte, te sfătuiesc şi te rog să mergi. Dacă nu te vei simţi bine, atunci să dai vina pe mine". Dacă veţi avea o atitudine pozitivă, in general, le veţi induce şi lor acest sentiment de bine.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor