x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lanuri de proteine, fier si zinc

Lanuri de proteine, fier si zinc

29 Apr 2006   •   00:00

Cercetatorii americani au descoperit un mod natural de a creste cantitatea de proteine, zinc si fier dintr-un soi nou de grau. Este ideea principala a unui recent studiu aparut in publicatia Science.

COMPOZITIA

Jorge Dubcovscky, cercetator in domeniul geneticii plantelor la Universitatea din California, si colaboratorii lui de la Universitatea din Haifa (Israel) au identificat un soi de grau stravechi care are avantajul ca prezinta o gena ce imbunatateste considerabil compozitia nutritionala a granelor.

Cu ajutorul unor tehnici clasice, echipa lui Jorge Dubcovscky a reusit sa introduca pretioasa gena in soiurile mai noi de grau, cu scopul de a obtine varietati superioare de grau cu un continut de 10%-15% mai mare de nutrienti, dar avand totusi savoarea inconfundabila a graului. "Noi suntem capabili de a produce un soi de grau cu un continut superior de proteine, fier si zinc comparativ cu cel al graului cultivat in mod curent", sustine Jorge Dubcovsky. Potrivit aceluiasi cercetator, daca este cultivat in tarile in curs de dezvoltare sau daca este distribuit in cadrul ajutoarelor alimentare populatiilor acestor tari, acest soi de grau poate fi o sursa valoroasa de nutrienti pentru acestea. La ora actuala, in lume, graul este una dintre cele mai consumate cereale. Graul reprezinta aproximativ 20% din caloriile consumate.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent, doua miliarde de persoane au o alimentatie lipsita de zinc si fier si peste 160 de milioane de copii sub 5 ani au un aport proteic insuficient. Din punct de vedere al caracteristicilor botanice, noua generatie de grau nu prezinta diferente majore comparativ cu soiurile clasice. Aceasta gena permite o mai buna folosire a plantei. In sensul ca proteinele, zincul si fierul existente in acea portiune a plantei care nu era utilizata migreaza spre acea zona a plantei care este comestibila, explica Jorge Dubcovsky. Totusi, cine isi imagineaza ca aceasta descoperire va pune punct foametei in lume trebuie sa tina seama de declaratiile lui Jorge Dubcovsky menite sa tempereze sperantele. "Nu sunt atat de naiv. Cred, in schimb, ca ne indreptam spre o directie buna, care ar putea sa ne ajute sa eradicam acest flagel."

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul grău