x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Legume spaţiale

Legume spaţiale

de Jurnalul National    |    21 Mai 2008   •   00:00

Chinezii au găsit deja o soluţie pentru hrănirea celor 1,3 miliarde de locuitori cît numără în prezent China. Au trimis în spaţiu 2.000 de seminţe de legume, iar după ce acestea au stat pe orbita Pămîntului timp de două săptămîni, au fost cultivate în sere.

Chinezii au găsit deja o soluţie pentru hrănirea celor 1,3 miliarde de locuitori cît numără în prezent China. Au trimis în spaţiu 2.000 de seminţe de legume, iar după ce acestea au stat pe orbita Pămîntului timp de două săptămîni, au fost cultivate în sere. Rezultatele au fost de-a dreptul “monstruoase”. Roşii cu o greutate de 9,5 kg, dovleci de 95 kg, castraveţi lungi de 60 cm, vinete de 6 kg, ardei chilli lungi de 22 cm şi pepeni atît de uriaşi încît “fraţii lor”, care nu au părăsit Pămîntul, par nişte jucării. Deşi se presupune că radiaţiile cosmice care au bombardat racheta ar fi responsabile de această creştere fabuloasă, legumele nu sînt periculoase pentru sănătate. (S.C.)

Încondeierea ouălor într-un atelier din Valencia

Impresionat de talentul cu care copiii români încondeiază ouă de Paşte, directorul Bibliotecii Centrale din Gandia, Alvar ­Garcia, a iniţiat un proiect unic în Spania. Copiii români, stabiliţi împreună cu familiile în ­provincia Valencia, dar şi copiii spanioli se vor putea înscrie la cursurile de încondeiat ouă, respectînd tradiţiile româneşti. Atelierul care îi va găzdui pe cursanţi va fi dotat cu toate ­materialele necesare. (C.D.)

Parisul gurmand

La 22 mai, la Paris, a apărut cartea “Parisul gurmand”, scrisă de Patricia Michel. Deşi este o carte în format mic şi foarte ieftină (160 de pagini şi 2,90 euro), aceasta propune 80 de patiserii, alimentare şi măcelării destinate tu­turor gurmanzilor. Ghi­dul pre­zintă adre­sele, ora de deschi­dere şi preţurile produselor propuse spre vînza­re. (C.D.)

Femeia comestibilă

Editura Leda, imprint al Grupului Editorial Corint, anunţă apa­ri­ţia romanului “Femeia co­mes­tibilă”, de Margaret Atwood. Cartea surprinde viaţa unei tinere cît se poate de normală: îi place slujba şi are un logodnic de invidiat. Toate îi merg bine la început, pînă cînd subconştientul o ia razna şi îi sabotează planurile de nuntă, rutina zilnică şi... digestia. Ea descoperă că măritişul este o idee pe care nu poate să o înghită. (C.D.)

Hoventa Sovata

Pe 17 şi 18 mai, la So­va­ta, a fost un week-end plin cu programe şi de­monstraţii atractive pentru sectorul HoReCa. Vi­zitatorii specialişti s-au delectat cu cele mai noi tendinţe în gastronomie, demonstraţiile fiind sus­ţinute de renumiţi ma­eştri în arta culinară. S-au pre­zentat tehnici de aran­­jare a mesei şi sculp­­­turi decorative în fructe şi le­gume. De ase­menea, s-au făcut de­mons­traţii de funcţio­nare a unor cuptoare pentru bu­că­tăriile profesionale. (C.D.)

Noaptea muzeelor

În noaptea de 17 mai, două­sprezece dintre mu­zeele bucureştene au pu­tut fi vizitate gratuit. Pu­blicul a admirat obiecte de patrimoniu, a ascultat mu­zică şi a participat la experienţe gastronomice la Mu­zeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Militar Naţio­nal “Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului Bu­cureşti, Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul Cotroceni, Muzeul de Geologie, Muzeul “George Enescu” etc. (C.D.)

Clătite “à la politique”

Politicienii din judeţul Mureş au participat, la 13 mai, la un concurs cu totul special: “Clătite à la politique”. Ca şi anul trecut, ei s-au întrecut în pregătirea celor mai apetisante clătite cu umpluturi de toate felurile. Juriul, format tot din politicieni, a ales în cele din urmă ocupanţii primelor trei locuri. A fost acordat, de asemenea, şi un premiu-surpiză numit, nu întîmplător, “Speranţa”. Recomandarea juriului a fost edificatoare: “Să rămînă în politică”. (C.D.)

×
Subiecte în articol: muzeul food world