x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Liber la casatoriiAvantajele unui mod de viata pe cale de disparitie

Liber la casatoriiAvantajele unui mod de viata pe cale de disparitie

05 Apr 2006   •   00:00

Unii asociaza casatoria cu dragostea, altii cu posibilitatea de a acumula bani... Iar cand semneaza in registrul starii civile, unii dintre barbati simt ca tocmai si-au semnat condamnarea pe viata. Acesta sa fie oare motivul pentru care institutia casatoriei se afla in plin declin? Comparativ cu situatia de acum zece ani, numarul casatoriilor a scazut cu 10%. Astfel, in prezent, 84% dintre cupluri merg la starea civila si la biserica pentru a-si oficia relatia. Ba mai mult, demografii si sociologii prevad ca in viitor acest procent va fi din ce in ce mai mic. In plus, in Europa, aproape 40% dintre casnicii se termina printr-un divort, acest record fiind detinut de Franta. Psihologul Stefania D. Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, este de parere ca motivul principal care ar putea explica aceste procente il constituie faptul ca "oamenii nu isi mai fac timp suficient pentru a-si cunoaste partenerul si pentru a-si cunoaste propriile sentimente".

A TRAI IMPREUNA

In prezent, multe cupluri ajung la casatorie dupa o perioada lunga de trait impreuna. Iar dupa aceasta perioada, in care si-au cunoscut calitatile si defectele, in care realizeaza cat de potriviti sunt unul pentru celalalt, cei doi parteneri isi dau seama ca sunt meniti sa fie impreuna si se casatoresc. Aceasta este insa o situatie ideala si, din pacate, aceste relatii se intalnesc din ce in ce mai rar.

"Daca tot e o institutie in declin si daca noi doi suntem fericiti impreuna si fara sa semnam un act, de ce sa ne mai casatorim?", se intreaba unii.

Ei bine, se pare ca uniunea prin casatorie este inca in cele mai multe dintre cazuri o dovada de iubire. Iar perioada de convietuire dinainte de casatorie are un rol esential in reusita relatiei. "Perioada dinainte de casatorie este binevenita pentru cuplu. In acest interval de doi pana la cinci ani ies la iveala toate nepotrivirile dintre cei doi inainte de a intra intr-o relatie pe viata", precizeaza psihologul Stefania D. Nita.

Cuplurile casatorite se despart mult mai greu decat cele care nu au semnat nici un act, de aceea casatoria pare sa fie o garantie care da putere si temeinicie relatiei.

"O BUCATA DE HARTIE"

Tot mai des auzim astazi persoane care sustin ca bucata de hartie care oficializeaza o relatie nu are nici o valoare. Auzim de asemenea o multime de pareri negative legate de casatorie. Tinem prea mult cont de prejudecati si uitam ce vrem noi de fapt. "Casatoria este ceva exterior noua si nu se specifica nicaieri ca, daca ne-am casatorit, suntem niste oameni terminati. Noi suntem aceiasi si inainte, si dupa casatorie, si tot noi putem sa dam un sens acestei institutii", explica psihologul.

Astfel, daca noi vedem casatoria ca pe un chin, atunci relatia cu cel iubit va deveni un chin. Daca, dimpotriva, simtim ca legatura oficiala este un act natural, care nu face altceva decat sa ne confirme dragostea pentru celalalt, atunci relatia are sanse de reusita.

AVANTAJE

"Din punct de vedere psihologic nu exista avantaje sau dezavantaje ale casatoriei. Exista doar confortul psihic pe care il confera aceasta institutie. Nevoia de a oficia o relatie exista in noi ca o amprenta a educatiei primite de la parinti. In acest caz, casatoria este perceputa ca si cum ar ridica o greutate de pe umerii mirilor.

In situatia persoanelor care au crescut intr-o familie cu reguli foarte stricte, casatoria le inlatura sentimentul de a sta in pacat. O data cu semnarea contractului, dispare rusinea", arata psihologul Stefania D. Nita.

SFATUL MEDICULUI

"Casatoriile din obligatie – pentru ca ea a ramas insarcinata, pentru ca asa vor parintii – nu au nici o sansa de reusita. Ceea ce conteaza cu adevarat atunci cand cei doi se casatoresc este sa faca acest pas din suflet. Sa fie convinsi ca, oricate furtuni ar trece peste ei, cei doi vor putea sa alunge tensiunile. A simti, a iubi nu se pot face din obligatie", semnaleaza psihologul Stefania D. Nita. Inainte de a ajunge la casatorie, fiecare partener trebuie sa raspunda cu seriozitate la intrebarea: "Care sunt motivele si trairile interioare care m-au facut sa iau hotararea de a ma casatori?".

IN FAMILIE. In cazul in care parintii au divortat atunci cand copilul era inca mic, exista doua situatii posibile in ceea ce priveste evolutia ulterioara a copilului. Cel mai adesea se intampla ca viitorul adult sa urmeze "modelul" parintilor sai si sa ajunga, in mod inconstient, la divort, arata psihologul Stefania D. Nita. Pe de alta parte, exista situatia in care copilul care a avut parinti divortati, odata ajuns la maturitate, are nevoie acuta de stabilitate si de siguranta si ramane agatat intr-o relatie, chiar daca ii este foarte greu.

COPII. In prezent, numarul cuplurilor care traiesc in uniune consensuala (concubinaj) este de trei ori mai mare, comparativ cu cel de acum trei ani. Uniunea consensuala beneficiaza de statut legal – la fel ca si casatoria – in unele state, motivul fiind numarul mare de copii nascuti anual din astfel de relatii. Pe locul intai in topul copiilor "din flori" se afla Islanda, unde 65% dintre copii provin din cupluri necasatorite, urmata de Danemarca si Suedia, cu 55%. Tari precum Portugalia, Canada, Australia si Finlanda sunt pe cale sa adopte o legislatie in domeniu. Romania nu are nici un astfel de plan.

VARSTA. Psihologul Stefania D. Nita este de parere ca, desi nu exista o varsta ideala pentru a face pasul decisiv, "pana la varsta de 25 de ani este timpuriu sa ne gandim responsabil la o casatorie". Totusi, momentul propice pentru a lua aceasta decizie poate fi si mai devreme de 25 de ani, foarte importante fiind experienta de viata si sentimentele celor doi parteneri.
×