x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Licoarea sufletului

Licoarea sufletului

14 Iun 2006   •   00:00

CAIET DE RETETE
Prietenii si amintiri intr-un strop de cafea fierbinte
CAIET DE RETETE
Prietenii si amintiri intr-un strop de cafea fierbinte

Uneori o cafea buna in zorii zilei ne poate schimba dispozitia. Ne poate trezi, ne poate bine-dispune si astfel iesim din casa cu zambetul pe buze. Cafeaua este pretextul pe care il folosim pentru a ne vedea cu prietenii, pentru a sta de vorba si a afla ce mai este nou in viata fiecaruia. Cafeaua este licoarea care se potriveste oricarei ocazii.

La filtru, espresso, cappuccino sau in combinatie cu alcool, cafeaua este un stimulent extraordinar pentru trup si minte.

RITUALURI. Cafeaua este prietenul studentilor care stau si invata pana dimineata, al celor care lucreaza noaptea, al scriitorilor care au nevoie de un impuls aromat, al celor care se trezesc in zori... Fiecare avem ritualul nostru de a bea aceasta licoare. Incepem cu ceasca preferata. Continuam cu indulcitorul care poate fi zaharina, zahar alb sau brun sau poate iubim pur si simplu cafeaua neagra. Apoi, avem un coltisor al nostru unde ne refugiem pentru a savura aroma unei cafele proaspete. La masa din bucatarie, la birou, citind ziarele, pe balcon sau terasa... Cafeaua, prin tot ceea ce inseamna ea in viata noastra, creeaza obisnuinte de care ne dezvatam cu greu. O data ce obiceiurile legate de ea ne-au intrat in sange cu greu vom putea sa facem altfel.

AMINTIRI. Cafeaua trezeste amintiri. Ne aducem aminte de o privire anume, de o melodie draga, de un sarut, de o strangere de mana. Toate le asociem cu gustul cafelei. Nu e numai o memorie a gustului, ci o memorie care ne invadeaza toate simturile, pentru ca aceasta licoare are magia ei pe care nu o putem ignora.

Cafeaua poate fi bautura care ne insoteste din anii tineretii pana in cei ai batranetii, imbiindu-ne, trezindu-ne si invaluindu-ne in savoarea ei deosebita.

CAFEA IRLANDEZA

  • INGREDIENTE: un pahar cu vin incalzit, cafea, 50 ml whisky irlandez, un sfert de ceasca cu frisca tare, scortisoara.
  • PREPARARE: Se pune cafeaua in paharul cu vin incalzit. Se adauga crema de whisky si se amesteca bine. Se acopera cu frisca. Se decoreaza apoi cu scortisoara.
  • CAFEA NEAGRA

  • INGREDIENTE: cafea proaspata, doua lingurite cu sirop de ciocolata, o lingurita cu sirop de cirese, fulgi de ciocolata, cirese, frisca.
  • PREPARARE: Se amesteca bine intr-un pahar cafeaua, siropul de ciocolata si siropul de cirese. Apoi, se acopera cu o lingurita cu frisca. Deasupra se pun fulgii de ciocolata si se orneaza fiecare ceasca cu cate o cireasa proaspata.

    CAFFEE GLACE

  • INGREDIENTE: 1,5 l cafea preparata la filtru si racita, zahar, frisca dupa gust.
  • PREPARARE: Se toarna 450 ml cafea in tavitele pentru cuburi de gheata si se congeleaza. Se indulceste restul de cafea cu zahar, dupa gust. Se acopera si se lasa sa se raceasca in frigider. Se scot cuburile din tavite si se pun intr-o cana impreuna cu cafeaua racita. Se serveste in pahare, cu frisca.


    CAFEA AURIE

  • INGREDIENTE: cafea fierbinte, 10 ml triplu sec, 10 ml Amaretto, 10 ml whisky, 10 ml lichior de alune, scortisoara, frisca, ciocolata.
  • PREPARARE: Se pun toate ingredientele, cu exceptia cafelei si a scortisoarei, intr-un pahar de whisky. Se adauga cafeaua si scortisoara si se amesteca. Se orneaza cu frisca si cu fulgi de ciocolata.

    OLANDEZUL ZBURATOR

  • Ingrediente: 100 g frisca, o lingurita cu zahar, 500 ml cafea proaspata si tare, 80 ml lichior de oua, o lingurita cu cacao, o lingurita cu pudra de cafea.
  • PREPARARE: Se incalzesc patru cani. Se bate frisca impreuna cu zaharul, se adauga cafeaua si lichiorul de oua si se imparte compozitia in cele patru cani. Se pune frisca deasupra fiecarei cafele si se orneaza cu cacao si cafea pudra.
  • CAFEA CARAIBIANA

  • INGREDIENTE: 25 ml lichior de crema de ciocolata, 25 ml rom negru, cafea fierbinte, frisca, scortisoara.
  • PREPARARE: Pe marginea paharului se pune suc de lamaie si apoi se presara zahar. Se toarna lichiorul si romul. Peste acestea se adauga cafeaua si se acopera cu frisca. La final, se decoreaza cu scortisoara.

    CAFEA TONIC

  • INGREDIENTE: 6 cesti cu cafea tare, 6 linguri cu smantana, 6 linguri cu coniac, 12 lingurite cu zahar, 6 cuburi cu gheata.
  • PREPARARE: Se prepara o cafea tare, bine indulcita. Se amesteca bine cu smantana, bine batuta, apoi se adauga coniacul si se lasa sa se raceasca. Se toarna lichidul in termos, adaugandu-se cuburile de gheata.

    VOTCA ESPRESSO

  • INGREDIENTE: cuburi de gheata, 60 ml votca, 30 ml espresso, doua picaturi de sirop de zahar, o picatura de lichior de cafea.
  • PREPARARE: Se pun toate ingredientele intr-un shaker si se amesteca foarte bine. Apoi se toarna cocteilul intr-un pahar de Martini si se decoreaza cu trei boabe de cafea.

    CAFEA BORGIA

  • INGREDIENTE: doua cesti cu cafea italieneasca tare, doua cesti cu ciocolata fierbinte, frisca, coaja de la o portocala.
  • PREPARARE: Se amesteca ciocolata fierbinte cu cafeaua. Se toarna in cesti. Deasupra se pune frisca si se orneaza cu coaja de la portocala data prin razatoarea mica.
  • ×