x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Locul in care se nasc timbrele

Locul in care se nasc timbrele

10 Oct 2005   •   00:00
Locul in care se nasc timbrele
FABRICA DE TIMBRE
"Rasfoirea" istoriei moderne a Postei Romane ar fi incompleta fara o privire asupra Fabricii de Timbre, "creatoare" de marci postale.

Povestea Fabricii de Timbre incepe la 29 februarie 1872, o data cu adoptarea legii timbrului si a inregistrarii, prin intermediul careia se reglementa folosirea timbrelor fiscale in Romania. Pe parcursul aceluiasi an se infiinteaza in cadrul Ministerului Finantelor Serviciul de Confectionare, Conservare si Distributie a Timbrelor - Fabrica de Timbre. La acea vreme, fabrica era dotata cu patru prese tipografice de mana aduse de la Viena. De-abia la patru ani de la infiintarea Fabricii de Timbre atelierul a inceput sa imprime si marci postale cu ajutorul cliseelor galvanice aduse de la Paris, care au fost folosite de francezi la gravarea timbrelor cu Regele Carol I.

INCEPUTURI. Primele lucrari realizate la Fabrica de Timbre au fost in anul 1872, si anume colile incrustate si politele. Din 1875, tipografia putea deja imprima timbre fiscale in doua culori: chenarul, textul si stema tarii in negru, iar fondul de siguranta in culori diferite, caracteristice fiecarei valori, iar un an mai tarziu, uzuale. Din 1873, Fabrica de Timbre a executat si carti postale deschise, pentru interiorul tarii, iar din 1879 si pentru strainatate. In 1890 apar si primele mandate postale interne, urmate de cele externe.

TIMBRE ROMANESTI. Una dintre cele mai frumoase emisiuni de timbre fiscale romanesti a vazut lumina tiparului in 1911. Timbrul il reprezenta pe Carol I, iar cliseele folosite au fost aduse din strainatate. Aceste timbre au circulat pana la sfarsitul anului 1919. Incepand cu 1927, lucrarile prezinta primele elemente de securitate impotriva falsificarii ca urmare a tehnicii performante folosite. Tot in acest an apar emisiunea de timbre fiscale imprimate in heliograma, cu efigia Regelui Ferdinand, precum si cea de timbre fiscale imprimate in heliogravura (tipar adanc), tot cu efigia Regelui Ferdinand. Din 1929 apar timbrele postale oficiale folosite pentru francarea corespondentei. Prima emisiune de timbre fiscale realizate in totalitate in Fabrica de Timbre a fost scoasa pe piata in 1932, cu efigia Regelui Carol al II-lea.

FABRICA DE TIMBRE
Activitatea Fabricii de Timbre s-a extins. Au aparut pe rand: timbrele de ajutor si asistenta sociala (1915), cele pentru Camerele de Comert (1882), timbrele statistice (1919), timbrele de monopol, precum cele pentru tutun sau timbrele consulare (1921). Din 1907, Fabrica de Timbre cunoaste o dezvoltare ampla pentru acea vreme. Ea este sprijinita in achizitionarea de noi utilaje si in implementarea ultimelor proceduri de tiparire aparute la momentul respectiv. Ca urmare, in 1908 se tiparesc primele timbre in sistem "taille-douce" (tipar adanc, gravura in otel) si incepand cu 1909 se utilizeaza pentru prima data sistemul de perforare a timbrelor "in pieptene".

TIPOGRAFIE UNICA IN TARA
Fabrica de Timbre este o tipografie unicat in Romania, deoarece are in dotare toate cele trei tipuri de tipar existente la ora actuala: inalt, plan, adanc.

Cu ajutorul tiparului inalt se executa lucrari cu numerotatie sau perfor si tot aici se personalizeaza plicuri de diverse forme si dimensiuni, se stanteaza cutii de carton, etichete, invitatii, felicitari. Tiparul offset permite realizarea de imprimate policrome destinate activitatii de prezentare si reclama: prospecte, cataloage, afise, ilustrate, etichete, autocolante, mape de prezentare, calendare de birou, de perete si de buzunar, felicitari carti, ziare, reviste.

×