x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lotus Elise: Maşinuţa din surprizele de gumă

Lotus Elise: Maşinuţa din surprizele de gumă

14 Apr 2011   •   21:22
Lotus Elise: Maşinuţa din surprizele de gumă

Există în realitate! Arată de încremeneşti şi îţi stârneşte nostalgii. Mai ştii când colecţionai surprizele de la guma Turbo? Ei bine, acum, cu banii necesari poţi să o ai în realitate. Dacă merită? Hmmm, să vedem...
Cred că nu am condus o maşină cu mai puţină electronică de când făceam şcoala, pe o Dacie berlină. Comparaţia este brutală, însă după ce te dai cu fel de fel de sisteme electro-hidraulico-inteligente, parcă-parcă ai vrea să vezi cum era înainte. „Înainte” era bine, existau oameni pasionaţi, adevăraţi pionieri, care inventau concepte noi. Lotus s-a născut din inventivitatea lui Colin Chapman, inginer britanic de aviaţie, care s-a gândit că e mai bine să micşorezi masa maşinii decât să tot adaugi cilindree... Restul e istoria brandului.

... Anii au trecut şi ne aflăm acum la bordul unui Lotus Elise. O maşină născută din ADN-ul maşinilor de curse Lotus. Spectaculoasă la exterior, spartană la interior. Extrem de rigidă şi totuşi nu neapărat incomodă. Stabilă şi totuşi nervoasă. Performantă pentru că are numai 876 de kilograme (jumătate cât o maşină obişnuită) şi îşi permite să fie o maşină sport la numai 136CP. Te-ai aştepta să te urmărească în spate cisterna cu benzină, dar nu este aşa – consumul mediu se situează la 6,3 l/100. Nu e maşina cu care să te duci zilnic la serviciu sau să faci o plimbare cu mâna stângă atârnată lejer peste portieră. Este o maşină cu care „te dai” pentru că îţi stârneşte senzaţii nebănuite, dar cu care te lupţi, pentru că în fiecare moment ce trece vrei din ce în ce mai mult de la ea şi de la tine. Şi pentru că îţi aduce aminte de copilărie.

Noi am testat
Motorizare: 1.6 L/136 CP
 Acceleraţie: 0-100 km/h: 6,5 s
 Viteza maximă: 204 km/h
 Cutie: 6+1
 Consum: 8,3/5,0/6,3 l

News
Prima compactă Lexus. Lexus a lansat săptămâna trecutăîn România prima compactă.  Lexus CT 200h este, de asemenea, primul hibrid integral din segmentul premium compact. Cu o putere totală de 136 CP, CT 200h accele­rează de la 0-100 km/h în 10,3 se­cunde şi atinge o viteză maximă de 180 km/h. În ciuda acestor cifre, consumul de combustibil este remarcabil – doar 3.8 l/100 km consum combinat, iar emisiile de CO2  sunt de doar 87 g/km. Lexus Hybrid Drive generează emisii de noxe de numai 3.3 mg/km şi zero emisii de particule, valori de peste 50 ori mai mici decât cele ale unui motor diesel de o putere similară.
În plus, atunci când rulează exclusiv în modul electric, pe o distanţă de 2 km şi cu o viteză de 45 km/h emisiile sunt zero. Nivelul emisiilor de NOx ale noului model Lexus se află deja mult sub standardele Euro 6, ce vor fi implementate începând cu luna septembrie 2014.
Prin intermediul selectorului pentru modul de conducere, şoferii pot opta între două stiluri de conducere, dinamic şi relaxat, corespunzător celor patru moduri de conducere, disponibile la alegere: EV, ECO, NORMAL şi SPORT.

×
Subiecte în articol: auto&moto