x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lumea dulceturilor

Lumea dulceturilor

13 Iul 2005   •   00:00
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Parfum si prospetime! Toata savoarea fructelor la un loc! Un procedeu deloc usor, care necesita multa munca si pricepere. Dar se pare ca bunicile noastre detineau secretul, caci dulceata lor iesea cea mai buna!

In amintirea acelor vremuri, cand parfumul apetisant al dulceturilor, gemurilor, compoturilor ne facea, ca de altfel pe orice copil, sa ardem de nerabdare si sa adulmecam aromele, va invitam intr-o calatorie gastronomica. Si, de aceasta data, nu acceptam nici un refuz, pentru ca nu este nicidecum o calatorie obisnuita. Dimpotriva, vom poposi atat cat timpul ne va permite in acele tari care, cu siguranta, ne vor incanta prin varietatea dulceturilor, a gemurilor, a fructelor. Contati pe noi, o sa ne intoarcem cu un sac de retete!

FINETE. Prima oprire: Franta. E timpul sa aflam care sunt dulceturile preferate ale francezilor si sa incercam sa "smulgem" cateva dintre secretele lor vizavi de prepararea acestora! Asa ca cel mai bine ar fi sa poposim putin la "Casa mierii" din Paris, unde, intr-adevar, "totul este numai lapte si miere". Dulceturile de banane cu miere, cele de cirese si de visine cu miere sunt la mare cautare, fiind preferatele francezilor! Pentru francezi, micul dejun reprezinta o masa consistenta, de la care nu lipsesc gemurile si dulceturile servite alaturi de un croissant sau de biscuiti!

Mari devoratori de dulceata, acestia incearca tot ce apare pe piata. E drept, si oferta este tentanta! Dulceata de ceapa, de peste, de afine, de nuci, de struguri, de rosii, de fasole si mandarine, de pepene galben, compoturi de kiwi si de ananas, care mai de care mai gustoase si mai aspectuoase.

RACOARE. Si dupa ce ne-am "clatit" ochii si ne-am indulcit cu atatea sortimente de dulceturi, e timpul sa mergem mai departe. Incet-incet ajungem in Grecia. Unde altundeva, daca nu in "tara portocalelor si a mandarinelor"? Nici nu mai este probabil nevoie sa va spunem ca aici compoturile de portocale, mandarine, piersici si smochine sunt la loc de cinste. Fructe proaspete, zemoase si apetisante sunt transformate cu maiestrie in compot sau in dulceata.

PLACERE. Oricat de mult ne-am fi dorit sa mai ramanem in Grecia, e timpul sa trecem cateva ceasuri si prin Spania. Va fi ultima noastra oprire, asa ca haideti sa ne bucuram din plin! Dulceata de pepene galben este preferata spaniolilor. Dar nici cele de zmeura, smochine, fragi si capsuni nu sunt mai prejos, fiind servite din abundenta la micul dejun.

Arome, savoare, fructe proaspete si exotice, toate acestea adunate intr-un delicios borcan cu dulceata. Cum ne-am intors si cu ceva retete, cu siguranta, o sa va dam o mana de ajutor sa va strangeti de pe acum proviziile pentru iarna!

SECRETE DULCI


  • Pentru a nu se zaharisi, dulceata de portocale se toarna fierbinte in borcane, dupa care se leaga cu un rand de celofan inmuiat in tuica fiarta, iar deasupra cu un celofan inmuiat in lapte fierbinte.
  • Cand se serveste dulceata din borcan, nu se umbla decat cu lingurita perfect curata si fara a fi uda (in caz contrar, dulceata se va zaharisi).
  • In cazul in care dulceata incepe sa mucegaiasca, se indeparteaza mucegaiul si se fierbe din nou.
  • DULCEATA DE PORTOCALE


  • INGREDIENTE: 3 portocale, un kg de zahar, zeama de la o lamaie
  • PREPARARE: Se aleg portocale cu coaja groasa si potrivit de mari. Se rad de coaja si se pun sa stea doua zile in apa rece si la loc racoros. Se pun apoi la fiert in apa, pana ce pot fi usor strapunse de dintii furculitei. Se dau deoparte si se pun vreo ora in apa rece. Se scot, se scurg de apa, se taie felii potrivit de groase si apoi in bucati potrivit de mari si se indeparteaza samburii. Se pune pe foc moale zaharul impreuna cu doua pahare cu apa. Se tine pana se topeste zaharul, se da apoi la foc iute, se aduna spuma la primele clocote si se lasa sa fiarba pana se leaga bine. Se pun bucatile de portocala si se lasa la fiert pana se leaga cat trebuie. Se ia spuma din timp in timp. La ultimele clocote se pune si zeama de la o jumatate de lamaie. Se da la o parte si se toarna in borcane.
  • DulceaTA de smochine


  • INGREDIENTE: 3 kg de smochine, un kg de zahar, vanilie, doua pahare cu apa
  • PREPARARE: Se spala smochinele in apa rece, dupa care se lasa la scurs. Se inteapa din loc in loc cu un ac si se dau la foc potrivit intr-o oala speciala pentru dulceata. Se adauga zaharul, vanilia si doua pahare cu apa. Se lasa la fiert, iar din cand in cand se ia spuma. La sfarsit, se aduna smochinele si se pun in borcane. Peste ele, se adauga siropul si se dau la racit.
  • DULCEATA DE ROSII


  • INGREDIENTE: un kg de rosii, 750 g zahar, o lamaie, 50 ml rom, un pliculet de zahar vanilinat
  • PREPARARE: Rosiile trebuie sa fie tari si sanatoase. Se oparesc in apa clocotita, dupa care se descojesc, se taie in jumatati si se curata semintele. Zaharul se pune la fiert cu doua cani cu apa, pe foc mic. Dupa ce se dizolva complet, se pun rosiile, zaharul vanilinat si cateva patratele mici de coaja de lamaie. Se lasa la fiert, amestecand din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Dupa ce se ia de pe foc, se toarna romul. Dupa ce s-a racit, se toarna in borcane, dar se acopera si se leaga abia dupa ce se formeaza o pojghita la suprafata.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul dulceaţa