x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lupta cu aviara continua

Lupta cu aviara continua

27 Mar 2006   •   00:00

Amenintarea unei pandemii de gripa aviara persista, avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Bals.

Specialistul a facut un apel la populatie de a lupta contra virusului aviar cu ajutorul masurilor de igiena. Populatia sa respecte normele de igiena personala elementare, ouale sa fie spalate doar cu apa, nu si cu detergent sau sapun, pentru ca ar subtia coaja, iar riscul contaminarii ar fi mai mare, curtile sa fie curatate. O problema o constituie si sacrificarea pasarilor in gospodariile oamenilor, pentru ca sangele este lasat sa intre in pamant si pericolul raspandirii este mare. Sangele trebuie colectat intr-o galeata. Specialistul a subliniat ca este necesara vaccinarea antigripala sezoniera, pentru ca reduce riscul combinarii virusului gripal uman cu cel aviar si aparitia unui virus mutant.

Infectarea


Principala cale de infectare este contactul direct cu pasarile bolnave sau cu suprafete si obiecte contaminate. Pana in prezent, cele mai multe cazuri de gripa aviara la om au aparut in zonele rurale si preurbane in care oamenii isi tin pasarile libere prin curte, inclusiv in locul in care se joaca si copiii. In acest fel, copiii sunt expusi riscului de infectare. Aceasta poate avea loc si in timpul taierii, jumulirii, transarii si pregatirii pasarilor pentru a fi gatite.

In ultimul timp, s-a constatat ca gripa aviara se transmite din ce in ce mai des si este mortala, rata de deces fiind de 50%-60%. Contactul indelungat cu pasarile infectate mareste riscul transmiterii la om, iar in conditiile in care este vant, virusul este imprastiat pe o raza de doi kilometri. Profesorul Streinu Cercel atrage atentia ca, in anumite conditii, H5N1 cedeaza in mediul extern. Astfel, virusul este sensibil la caldura, el fiind distrus in aproximativ 5 minute la o temperatura de peste 60 de grade Celsius. H5N1 rezista sapte zile la temperaturi de 37 grade Celsius, 35 de zile la 4 grade Celsius, 106 zile in dejectiile pasarilor si 60 de zile in apa.

Riscuri


Primul este riscul de infectare si imbolnavire, atunci cand virusul se transmite de la pasari la om. Dintre cele cateva virusuri ale gripei aviare care s-au transmis la om, H5N1 a determinat cel mai mare numar de cazuri de imbolnavire grava si decese in randul oamenilor. Spre deosebire de gripa obisnuita, boala determinata de virusul H5N1 urmeaza un curs clinic neobisnuit de agresiv, cu evolutie severa si rapida. Sunt obisnuite pneumonia virala si insuficienta mai multor organe. Mai mult de jumatate dintre persoanele infectate cu acest virus au decedat. Cele mai multe cazuri au aparut la copii si tineri adulti sanatosi.

Al doilea risc posibil este ca virusul sa sufere mutatii, transformandu-se intr-o forma cu grad mare de infectiozitate pentru oameni si care sa se transmita usor de la om la om. Din pacate, oamenii de stiinta considera acest scenariu ca fiind extrem de probabil, omenirea fiind practic in pragul unei noi pandemii de gripa, care se poate solda cu un numar mare de victime omenesti.

In eventualitatea declansarii unei pandemii, timpul necesar pentru pregatirea unui vaccin ar fi intre patru si opt luni, perioada in care se apreciaza ca 15% din populatie ar putea fi afectata. Fiecare virus poate "locui" numai in anumite tipuri de celule, pentru care are "cheia" cu care poate deschide peretele acelei celule. Astfel, virusurile gripale se inmultesc in celulele din caile respiratorii si plamani – determinand, ca urmare, o boala respiratorie. Mai mult decat atat, virusurile sunt foarte specifice pentru anumite specii: virusuri umane care determina imbolnaviri la om, virusuri aviare care determina boli la pasari etc.

Din cauza simplitatii structurii lor, virusurile supravietuiesc mai greu decat bacteriile in afara unui organism-gazda.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), rata de atac la nivel global, in cazul unei pandemii, este de 40%-50%, adica jumatate din populatia globului risca sa se imbolnaveasca, iar o treime ar putea sa moara.

SECTII SPECIaLIZATE. Pentru a preveni riscurile unei pandemii este necesara organizarea a noua sectii speciale de anestezie terapie intensiva in boli infectioase in centrele universitare. Costurile ar fi de aproximativ 12 milioane de euro, adica 75 de centi pe cap de locuitor. In prezent, nu exista decat o singura sectie de ATI de acest gen la Institutul Matei Bals din Bucuresti. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel apreciaza ca este necesar ca laboratorul din Anglia, singurul abilitat la nivel mondial sa faca analiza virusului gripal, sa trimita autoritatilor din Romania secventierea virusului din cel de-al doilea episod, pentru a se vedea daca este la fel ca si cel de la Ceamurlia.

GRIPA SPANIOLA. Cea mai mare si mai rapida pandemie gripala din istoria umanitatii este gripa spaniola. Ea a durat doi ani si s-a derulat in trei faze: 1. martie-iunie 1918; 2. august 1918-martie 1919; 3. martie 1919-iunie 1920. Gripa spaniola a fost declansata ca urmare a recombinarii unui segment de gena HA intre un virus aviar si unul porcin. Au rezultat forme virale severe in special la adulti si la tineri. Gripa spaniola a facut aproximativ 40 de milioane de morti.

IN LUME. China a confirmat saptamana trecuta un nou focar de gripa aviara, in varianta H5N1. Focarul a fost localizat in regiunea Xinjiang, la pasarile domestice. Potrivit datelor agentiei de presa oficiala si ale Ministerului Agriculturii, mai multe pasari au murit din pricina virusului intr-o ferma din departamentul Hetian. Agentia de presa nu a precizat numarul pasarilor care au fost contaminate. Ministerul Agriculturii a trimis experti in zona respectiva pentru a lua masuri de prevenire a epidemiei. Anul trecut, in China erau 40 de focare de gripa aviara in aproximativ 20 de provincii si oficial 12 persoane au decedat din cauza virusului, iar alte sase persoane, contaminate cu virusul aviar, au supravietuit.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul gripă gripa aviara