x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lupta cu aviara se da in laboratoare

Lupta cu aviara se da in laboratoare

08 Noi 2005   •   00:00
ACTUALITATE
Tot mai multe cazuri suspecte de gripa aviara sunt descoperite in diverse colturi ale lumii. In Indonezia, trei copii au fost internati in spital cu simptomele infectarii cu virusul H5N1, in Thailanda a fost semnalat un nou focar de gripa aviara la pasarile dintr-o provincie situata la nord-vest de Bangkok, iar in Canada virusul H5 a fost descoperit la 33 de rate salbatice. In plus, in Rusia a fost depistat un nou caz de gripa aviara intr-o ferma de pasari din Urali, iar in Croatia au murit doua lebede infectate cu virusul H5N1, banuite ca veneau din Ungaria. Din fericire, Romania este una din tarile in care problema gripei aviare pare sa fie tinuta sub control. Testele efectuate pe 158 de probe prelevate din judetele Tulcea, Constanta, Bucuresti si Botosani, precum si 30 de probe serologice din judetul Ialomita au avut rezultate negative, virusul H5N1 nefiind depistat in nici unul dintre cazuri.

Opinie

Profesorul Yuen Kwok-yung, specialist in microbiologie de la Universitatea din Hong Kong, a afirmat recent ca virusul H5N1 se poate transmite si prin sistemul de canalizare. Este suficient ca o persoana infectata cu virusul gripei aviare sa foloseasca toaleta dintr-un complex de locuinte, pentru ca virusul sa patrunda astfel in apele de canalizare si sa provoace aparitia unor focare de infectie. Aceasta situatie este similara celei din 2003, cand in Hong Kong au fost infectate 329 de persoane cu virusul pneumoniei atipice in complexul de locuinte Amoy Garden. Pentru a evita formarea unor astfel de focare de infectie, specialistii recomanda igienizarea riguroasa a retelelor de canalizare.

ASIA. In China si Vietnam au fost confirmate noi cazuri de gripa aviara la pasari, in ciuda eforturilor de prevenire a infectarii cu virusul H5N1. Autoritatile asiatice au estimat ca o epidemie de gripa la nivel mondial ar putea ucide 3 milioane de oameni numai in Asia. Cele mai recente cazuri semnalate au fost in 26 octombrie, cand s-au descoperit 8.940 de gaini moarte. Oficialitatile au fost nevoite sa mai sacrifice inca 369.900 de pasari intr-o localitate situata la est de Beijing. In Vietnam, aproximativ 3.000 de pasari au murit din cauza gripei aviare.

SCEPTICISM. Specialistii in probleme sanitare au apreciat ca planul in valoare de 7,1 miliarde de dolari, prezentat de presedintele George W. Bush pentru a combate o eventuala epidemie de gripa aviara, intervine prea tarziu si risca sa fie insuficient. "Ar fi trebuit ca cercetarile preliminare (pentru un vaccin) sa inceapa in urma cu trei sau patru ani, cu acelasi grad de interes precum cel de acum", a declarat profesorul Irwin Redlener, directorul Centrului national pentru catastrofe de la Universitatea Columbia. David Heymann, unul dintre reprezentantii OMS, a declarat ca mijloacele existente pentru detectarea unei pandemii sunt, in cel mai bun caz, mediocre.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul virusul gripa aviara