x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lux pentru estici

Lux pentru estici

de Maria Toader    |    25 Iun 2005   •   00:00
Lux pentru estici

Cele zece noi state membre ale Uniunii reprezinta o foarte buna piata pentru hotelurile de lux, care s-au inmultit si au scazut preturile pentru a atrage turistii vest-europeni.

Hotelurile de lux din tarile din centrul si estul Europei sunt din ce in ce mai aglomerate in ultimii ani. Expertii din domeniul turistic considera ca aceasta evolutie rapida a frecventarii hotelurilor cu multe stele in Ungaria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia sau Slovenia este un efect al aderarii acestor state la Uniunea Europeana si a fost sprijinita prin numarul foarte mare de companii aeriene din aceste state care au preturi foarte scazute si care atrag prin aceste oferte cetatenii straini.

"Ne vine foarte greu sa credem ca cei care apeleaza la astfel de companii aeriene isi vor rezerva si camere de hotel modeste. Oamenii prefera sa calatoreasca mai ieftin pentru a-si putea permite de fapt o camera la un hotel de calitate", a explicat Gabor Galla, presedintele autoritatii de turism din Ungaria.

PROGRES. In Ungaria, de exemplu, exista deja aproximativ 16 hoteluri de cinci stele, inregistrandu-se numai in ultimii trei ani doua deschideri de hoteluri de lux. Numarul noptilor petrecute de turisti in aceste hoteluri a crescut cu aproximativ 36% in primul semestru al anului 2004, avand in vedere ca numarul pasagerilor aeroportului international din Budapesta a inregistrat o crestere de 37% tot in aceasta perioada. "Companiile cu preturi foarte mici nu reprezinta singurul motiv al exploziei numarului de nopti petrecute de straini in hoteluri de lux. Pentru Ungaria, acum nou membru al Uniunii Europeane, turistii arata un foarte mare entuziasm", a subliniat Gabor Galla.

CASTIGURI. Si hotelurile de cinci stele din Republica Ceha au inregistrat profituri mult mai mari in ultimii ani. Numarul de nopti petrecute de straini in cele 19 hoteluri de lux disponibile in Cehia s-a marit cu peste 19 procente in 2004 fata de anul anterior. "Cifra de afaceri in sectorul hotelier a crescut datorita frecventarii tot mai mari a acestor hoteluri de cinci stele", a confirmat Karin Seligova, purtator de cuvant al Turismului Ceh, Biroul pentru turism al Republicii Cehe. Nu numai Cehia, dar si Polonia, cu 17 hoteluri de lux, a inregistrat o crestere in sectorul locatiilor de multe stele, dar, spre deosebire de Ungaria sau Republica Ceha, turismul pentru afaceri aduce cei mai multi bani in buzunarele hotelierilor, conform revistei Rynek Tuystyczny. TENTATIE. Turistii vest-europeni sunt tot mai atrasi de oferta hotelurilor de lux din Est Scrisoarea de avertizare Semnificatia si masurile generate de scrisoarea de avertizare trimisa de comisarul european pentru integrare, Olli Rehn, la inceputul lunii iunie, au fost temele asupra carora Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a dat seama intr-o intalnire cu parlamentarii Comisiei de integrare europeana.

SOLUTII. Potrivit declaratiilor ministrului Integrarii, citat de Mediafax, problemele semnalate in domeniul achizitiilor publice vor fi rezolvate prin infiintarea unei Autoritatii Nationale pentru Achizitii Publice, care sa raspunda acestei observatii. In ceea ce priveste dreptul de proprietate intelectuala, Dinga a declarat ca probleme precum pirateria si produsele contrafacute vor fi reglemenate printr-un plan de masuri care sunt in lucru. In ceea ce priveste domeniul concurentei, Ene Dinga a semnalat lipsa de comunicare intre ministerul pe care il reprezinta si Consiliului Concurentei, deficienta despre care a apreciat ca poate fi indreptata. Cea mai spinoasa problema este, potrivit ministrului, cea a agriculturii, respectiv a securitatii alimentelor si a marcarii animalelor cu cipuri. Daca impozitarea nu este o problema grava, in ceea ce priveste protectia mediului este nevoie de masuri concrete. "Am devenit obositori si monotoni cu prezentarea unor rapoarte foarte mari. Trebuie sa fim suficient de succinti pentru a prezenta in evaluarile noastre indicatori de cuantificare, pentru ca asta ne asteapta", a precizat ministrul.

CORUPTIA. Tot despre cazuri concrete a vorbit Dinga si la cea de-a saptea problema semnalata in scrisoarea de avertizare, respectiv justitia. "Potrivit observatiilor mele, la nivelul UE este bine perceput procesul de reforma a justitiei si efortul de a legifera planul de actiune in domeniul luptei impotriva coruptiei. Dar pana nu vom da cateva cazuri serioase, concrete, nu vom fi crezuti", a mai spus el. (M. Toader)
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul hoteluri