x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Luxemburgul a luat sefia Uniunii

Luxemburgul a luat sefia Uniunii

03 Ian 2005   •   00:00

Din aceasta luna si pana in iunie, sefia Consiliului Uniunii Europene apartine Luxemburgului. Micutul ducat se arata insa pus pe fapte mari si s-a angajat sa duca la bun sfarsit o agenda ambitioasa, care include semnarea tratatelor de aderare cu Romania si Bulgaria.


IRINA CRISTEA

VIZITA. Ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn (foto stanga), si-a confirmat promisiunile catre Romania intr-o vizita facuta in decembrie la Bucuresti, unde a fost primit de omologul sau de atunci, Mircea Geoana
Presedintia luxemburgheza a Uniunii Europene mai avea cam jumatate de an pana sa isi preia mandatul, dar dadea inca de pe-atunci semne ca e pusa pe fapte mari. Luxemburgul isi ticluise deja o sigla a presedintiei si chiar a lasat-o sa se strecoare in presa, spre nemultumirea olandezilor care abia intrasera in paine la sefia Consiliului European. Acum, la cateva zile dupa inceputul anului, ducatul are ocazia sa demonstreze ca este pus pe treaba. Luxemburgul va superviza bunul mers al Uniunii timp de sase luni, pana in iunie.

CRESTERE ECONOMICA. Promisiunea de care presedintia luxemburgheza doreste cu orice pret sa se tina este aplicarea unor puncte importante ale asa-numitei agende de la Lisabona, al carei scop este transformarea economiei UE in cea mai competitiva din lume.

BUGETUL UNIUNII. Un alt proiect ambitios al luxemburghezilor este sa convinga statele membre sa cada de acord cel tarziu in iunie asupra perspectivelor financiare pentru 2007-2013. Se anunta cea mai crancena batalie pentru bani din cate a vazut Bruxelles-ul pana acum, dupa cum apreciaza analistii citati de site-ul Euractiv. Una dintre tabere reuneste asa-numitii contribuabili neti ai Uniunii (statele mari care varsa in vistieria comunitara mai mult decat primesc), care vor sa scoata din buzunar mai putini bani. In cealalta tabara se afla noile state membre, care vor mai multi bani. Mai exista grupul tarilor care nu vor sa piarda consistentele fonduri de coeziune pe care le primesc de la tarile mari, precum si Marea Britanie, cazul individual, care tine cu dintii de exceptarile de la regulile aplicate restului tarilor membre. Munca se anunta herculiana pentru micul stat aflat la presedintia Consiliului.

EXTINDEREA
In afara de organizarea preparativelor necesare pentru ca Romania si Bulgaria sa semneze Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, Luxemburgului ii revin inca doua sarcini dificile. Inceperea negocierilor cu Croatia are loc in primavara si va fi "cu cantec" daca statul balcanic nu se ridica la nivelul asteptarilor europene in ceea ce priveste colaborarea cu Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie. In afara de Croatia, presedintia luxemburgheza are pe agenda si Turcia. Desi negocierile cu aceasta tara incep in octombrie, trebuie rezolvata urgent problema recunoasterii de catre Ankara a Ciprului, esentiala pentru inceperea tratativelor de aderare.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul