x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Maestrii berii

Maestrii berii

29 Mar 2006   •   00:00

Intrebare de 10 milioane de lei. Cine sunt cei mai mari bautori de bere? Nemtii? Gresit! Raspunsul corect este: cehii.

BARUL CASEI
Intrebare de 10 milioane de lei. Cine sunt cei mai mari bautori de bere? Nemtii? Gresit! Raspunsul corect este: cehii. In urma unei cercetari efectuate in 1995, s-a stabilit ca, in medie, un ceh bea 161 de litri de bere pe an, ceea ce ar insemna cate o sticla de bere pe zi, fie el barbat, femeie sau copil. Aceste cifre nu s-au schimbat prea mult in decursul anilor. Cehii au si o expresie care explica aceasta pasiune pentru bautura din hamei: "Acolo unde se face berea, acolo e de trait"! De acest slogan a tinut cont, probabil, si fostul presedinte al tarii, Vaclav Havel, care pana in prezent se bucura de o mare popularitate. Seful statului isi ducea omologii politici in pub-uri unde ii servea cu bere. Aceasta a fost cea mai buna publicitate de care a beneficiat vreodata berea ceheasca. Cehia este pe locul unu in multe clasamente legate de bere. De exemplu: ei au deschis primul muzeu al berii din lume, ei au cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor, prima carte de preparare a berii a fost publicata in aceasta tara, primul Pilsner si primul Budweiser isi au originea aici.

PILSNER SI BUDWEISER. Istoria berii pe aceste meleaguri este mai veche de 1.000 de ani si a oglindit urcusurile si coborasurile societatii cehesti. Berea este considerata una dintre mostenirile nationale. Prima berarie a fost construita in 1118 la Cerhenice. Popularitatea bauturii a crescut vertiginos in perioada renascentista, pe atunci existand o vorba: "Unus papa Romae, una cerevesia Raconae" ("Un Papa la Roma, o bere la Rakovnik"). Cea mai cunoscuta era berea produsa in sudul Bohemiei, in Ceske Budejovice, un loc si astazi asociat cu berea de calitate. Deja in secolul al XVI-lea cehii exportau bautura in Bavaria. Pentru ca bavarezilor le era greu sa pronunte numele localitatii Ceske Budejovice, de unde provenea berea, au redenumit produsul in "Budweiser". Acelasi lucru s-a intamplat si cu berea Pilsner, denumire venita de la localitatea Plzen, tot din Bohemia.

PREFERINTE
Berea ceheasca din localitatea Ceske Budejovice, care poarta in prezent denumirea de bere Budweiser, este numita, datorita calitatii inalte, berea regilor. Totusi, cea mai faimoasa bere din lume ramana Pilsnerul, care tot in Cehia isi are originea.

DESCOPERIRE
Lumea a fost mirata sa afle in 1913 ca acum 5.000 de ani, in Mesopotamia existau peste 20 de tipuri de bere. Cel care a reusit primul sa descifreze inscriptiile de pe placile de lut care contineau aceste informatii a fost cehul Bedrich Hrozny.

COCTEIL CU BERE
  • Ingrediente: Bere Pilsner, limonada, cuburi de gheata.
  • Preparare. Se ia o halba, se umple trei sferturi cu bere si se toarna limonada. Daca doriti o bautura si mai racoritoare, aruncati in amestec trei cuburi de gheata. Se serveste rece si este o bautura pentru zilele de vara.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul bere berea