x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Magia vinurilor spumante

Magia vinurilor spumante

27 Dec 2006   •   00:00

BARUL CASEI
A devenit traditie ca Sarbatorile de iarna si trecerea dintre ani sa fie acompaniate de vinurile spumante. Parca si in aer se aud sunetele cristaline ale paharelor, alaturi de urarile de bine, sanatate si viata indelungata. Ca sa redam valoarea vinului spumant pe care il servim, e bine sa cunoastem cateva reguli de baza.
BARUL CASEI
A devenit traditie ca Sarbatorile de iarna si trecerea dintre ani sa fie acompaniate de vinurile spumante. Parca si in aer se aud sunetele cristaline ale paharelor, alaturi de urarile de bine, sanatate si viata indelungata. Ca sa redam valoarea vinului spumant pe care il servim, e bine sa cunoastem cateva reguli de baza.

REGULI

In primul rand, se tine butelia in mana stanga si cu dreapta se desface cosuletul de sarma care tine dopul. Acesta se scoate, fixand apoi degetul mare pe dop. Se inclina usor butelia, suferind in acelasi timp o usoara miscare de rotatie spre stanga (spre exterior). Mana care tine dopul provoaca miscari ale acestuia, ceea ce face ca dopul sa se degajeze progresiv. Nu se ia degetul mare de pe dop, pentru ca acesta sa nu sara. Dopul trebuie sa iasa lent, fara zgomot si fara o decompresie brutala a buteliei. Dupa scoaterea dopului se sterge gatul buteliei cu un servet. Inainte de turnarea in pahare (pentru a fi servit), trebuie sa se toarne mai intai putin vin spumant intr-un pahar pentru a fi degustat, verificandu-se astfel daca vinul spumant nu are un eventual defect. Paharele se tin usor inclinate atunci cand se toarna spumantul. La inceput se toarna in fiecare pahar cate un "deget" de vin spumant si se umplu doua treimi din capacitatea lor. Umplerea paharelor se face incet, pentru a realiza un guleras de spuma (colier). Privind modul cum se degaja bulele de CO2 in pahare, vom constata ca acestea urca intai mai lent, apoi din ce in ce mai repede, pentru a se "sparge" la suprafata lichidului cu o muzicalitate fina - un adevarat spectacol! Poate fi considerat un vin spumant de calitate cel care are o perlare fina (bule mici ce se degaja continuu), iar "colierul" de spumare format la suprafata este persistent. Butelia nu se tine mai mult de o zi in frigider, deoarece dopul devine dificil de scos.

PAHARELE

Acestea trebuie sa fie de tip lalea, ovoid sau flûte àchampagne. Ele asigura o inaltime suficienta a lichidului dand posibilitatea de a aprecia una dintre caracteristicile de baza ale vinului spumant - perlarea. De asemenea, paharele trebuie sa aiba picior inalt, pentru ca bautura sa nu se incalzeasca prin atingerea acestuia cu mana. Dupa spalare se usuca in aer liber, pentru a se evita aparitia gustului de servet in vinul spumant. Nu se recomanda agitarea vinului spumant in pahar cu diferite obiecte, deoarece dioxidul de carbon (CO2) se pierde foarte repede si perlarea inceteaza. Nu se recomanda punerea de cuburi de gheata in paharele cu vin spumant.

TEMPERATURA

Vinul spumant se serveste in general la temperaturi mai scazute, 6sC-8sC, pentru ca in timpul consumului (datorita mediului ambiant), temperatura spumantului ajunge pana la 10Ă°C. Butelia se raceste intr-o frapiera, in care se gasesc apa si gheata. Ea se roteste lent, pentru a avea o racire uniforma. Trebuie evitata racirea buteliilor cu vin spumant in frigider si niciodata nu se racesc in congelator.

TIPURI DE SPUMANTE

Spumantele de tipul brut sau sec, albe sau roze, la care continutul de zahar este foarte mic, sunt servite la inceputul mesei, o data cu aperitivele. Ele pot fi servite si in continuare, ca unica bautura la masa. Este bine sa se serveasca ori tipul brut, ori tipul sec, iar daca se servesc aceste doua tipuri la aceeasi masa, atunci se va servi la inceput vinul spumant brut, care are mai putin zahar, si dupa aceea cel sec. Spumantele albe sau roze mai dulci se servesc spre sfarsitul mesei si acompaniaza obligatoriu desertul. Daca la o masa se servesc spumante albe si roze cu acelasi continut de zahar, se va servi mai intai spumantul alb si dupa aceea cel roze, deoarece intotdeauna cel din urma este mai extractiv (mai plin). Daca se servesc butelii din diferiti ani de productie, dar acelasi tip de vin spumant (brut, sec, demisec etc.), se va servi la inceput vinul spumant din productia cea mai recenta, urmat de celelalte, in ordinea vechimii.

Pastrarea vinurilor spumante se poate face si in pozitie verticala, deoarece gazul carbonic situat intre dop si vin furnizeaza dopului suficienta umiditate. In acelasi timp, are avantajul ca spumantul, nefiind in contact permanent cu dopul, nu capata gustul dopului.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul spumant