x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Magnetoterapia

Magnetoterapia

06 Iun 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Magneti de diferite marimi, mai puternici sau cu putere mai mica, sunt folositi ca mijloc de tratare a durerilor.

  • de ANDRADA FLORIA

  • SOLUTIE. "Durerile reumatismale, indiferent de localizare, durerile de cap si chiar migrenele pot fi calmate cu ajutorul magnetoterapiei", precizeaza doctorul Alice Popescu
    Magnetoterapia se incadreaza in seria terapiilor complementare si este practicata la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie de dr. Alice Popescu.

    In urma experimentelor realizate de oamenii de stiinta s-a constatat ca aplicarea de magneti pe zonele dureroase sau bolnave are efecte de reducere a durerii si antiinflamatorii. Doctorul Alice Alexandru Popescu, medic specialist medicina generala, cu specializari in acupunctura si fitoterapie, recomanda magnetoterapia mai ales in dureri de cauza reumatismala, indiferent de localizare, dar si in dureri de cap si chiar migrene. Exista doua metode de aplicare a magnetilor: metoda europeana si cea chinezeasca. Metoda europeana consta in atasarea magnetilor exact de partea dureroasa a corpului, pe cand cea chinezeasca presupune plasarea lor pe punctele de acupunctura. Magnetoterapia chinezeasca se bazeaza pe principiul echilibrarii energii-lor, in functie de meridianele organismului.

    Magnetii accentueaza polarizarea celulelor si a fibrelor nervoase, ingreunand astfel transmiterea impulsurilor nervoase catre sistemul nervos central. "Magnetoterapia creeaza un efect analgezic local si se pare ca amelioreaza si circulatia locala", completeaza dr. Alice Popescu. Magnetii folositi in magnetoterapie sunt obisnuiti, bipolari, nu se utilizeaza electromagneti. Marimea si puterea lor se stabilesc de catre medic, in functie de gravitatea bolii de care sufera pacientul. Insa trebuie stiut ca magnetii mari trebuie utilizati o perioada scurta de timp, intre 15 minute si cateva ore. Cei mici pot fi atasati de locul dureros cu un leucoplast si tinuti pe corp aproximativ cinci zile. Dupa cele cinci zile se face o pauza si se repeta tratamentul daca este nevoie. Magnetoterapia se poate folosi si preventiv. "In cazul in care, de exemplu, stim ca urmeaza sa facem o calatorie mai lunga si ca vom sta o noapte intreaga intr-o pozitie incomoda, putem sa aplicam magneti preventiv, ca sa nu simtim a doua zi senzatia aceea de «intepenire» a gatului si dureri de spate. De cele mai multe ori, magnetii isi fac efectul, iar durerea nu mai apare", precizeaza dr. Alice Popescu.

    CONTRAINDICATII. Magnetii nu sunt recomandati femeii gravide si copilului mic. Persoanele cu stimulator cardiac se pot trata de alte afectiuni decat cele cardiace daca plaseaza magnetii la distante mari de inima. "Magnetii influenteaza doar organul in vecinatatea caruia se afla. Daca ii pun pe umar, ei actioneaza asupra umarului, pentru ca acolo este intensitatea mare a campului magnetic, care scade foarte mult cu departarea", arata dr. Alice Popescu. Pacientilor hipertensivi nu le este indicata aplicarea de magneti in zona capului.

    ×