x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mai multe derogari decat Polonia

Mai multe derogari decat Polonia

18 Ian 2005   •   00:00

INTEGRARE
COMPARATIE - Aranjamentele Romaniei la agricultura arata bine in cifre Capitolele de negociere cu Uniunea Europeana nu au insemnat numai cote precise la productia de lapte, otel sau zahar sau institutii care trebuie infiintate pentru a controla buna punere in aplicare a normelor comunitare, ci si o serie de "aranjamente tranzitorii" in care Romania promite sa indeplineasca, intr-o anumita perioada de timp, lungi liste de obligatii.
IRINA CRISTEA

INTELEGERE. Pentru imbunatatirea conditiilor de la sate se vor varsa importante fonduri europene
Negocierile de aderare s-au finalizat, pentru Romania, cu 50 de perioade de tranzitie si aranjamente tranzitorii in care se angajeaza sa indeplineasca o parte din cerintele Uniunii Europene. Rolul acestor perioade este de a nu "brusca" trecerea la regulile jocului din spatiul comunitar. Romania a obtinut 50 de perioade de tranzitie si aranjamente tranzitorii, acestea fiind mai multe decat Bulgaria si totodata cele mai multe perioade de tranzitie dintre toate statele care au aderat in mai 2004.

De exemplu, Polonia a obtinut 48 de perioade de tranzitie, Ungaria - 35, iar Malta - 47.

La Capitolul 7, "Agricultura", Romania a obtinut cele mai multe perioade de tranzitie si aranjamente dintre toate statele candidate. Fata de cele 13 astfel de perioade obtinute de negociatorii romani, Polonia a obtinut 12.

DEZVOLTARE RURALA. De exemplu, in tratativele cu statele membre, Romania s-a orientat nu atat spre anumite cote de productie, cat spre dezvoltarea rurala, pentru a rezolva problema suprapopularii din agricultura si a fermelor de subzistenta. Tot dezvoltare rurala, unde s-a obtinut posibilitatea suplimentarii cu pana la 20% a platilor directe din fondurile destinate acestui sector, vor insemna investitiile pentru infrastructura de la sate sau pentru dezvoltarea unor servicii in zona rurala, cum ar fi cele de agroturism, industrializarea produselor agricole etc.

Au avut de asemenea prioritate sectoarele cu potential de dezvoltare, cum ar fi zootehnia, cerealele, vita-de-vie, laptele sau zaharul. Prin comparatie, Polonia s-a orientat cu prioritate spre plati directe, iar Bulgaria, spre produse cu caracter traditional, in special spre sectorul legumicol.

ZAHAR. In ceea ce priveste cotele de zahar, Romania a obtinut o cota de procesare a zaharului din trestie de 329.636 de tone, in conditiile in care Slovenia a reusit sa obtina o cota similara de doar 20.000 de tone, iar pe piata europeana exista o supraproductie de zahar. Romania a primit astfel 94,3% din solicitarea initiala, fata de cele 89,5% reusite de Polonia.

La capitolul "Agricultura", suma de care va beneficia Romania din partea Uniunii in urmatorii ani se ridica la 3,9 miliarde de euro, la care se adauga 800 de milioane in fonduri structurale. Polonia, cea mai mare dintre statele din valul de extindere 2004, a obtinut 4,6 miliarde pentru agricultura, iar Bulgaria, impreuna cu care Romania va semna Tratatul de Aderare in primavara aceasta, a obtinut pentru acest sector 1,552 miliarde de euro.

×