x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Marele dusman al barbatului

Marele dusman al barbatului

26 Iul 2005   •   00:00
AFECTIUNI
Jetul slab de urina. Medicina a gasit si o expresie sugestiva: "urinat pe varful pantofilor". Chin noaptea. Nevoia de a se duce pe 4-5 ori la wc pentru a urina. O zestre reziduala in vezica urinara care nu se goleste total si din ce in ce acest rezidiu este mai mare. Pe scurt, suferinta de prostata.

Boala de prostata nu isi alege clientii dupa cartea de vizita. Mai toti barbatii ajung vrand-nevrand la boala de prostata. Nu l-a ocolit boala canceroasa de prostata nici pe superstarul Hollywood-ului celebrul Robert De Niro.

De altfel, medicina trage o concluzie socanta. Daca barbatul ar trai cat este inscris in proiectul initial intocmit de Marele Creator, adica ar trai 140 de ani, toti barbatii ar face cancer de prostata.

Explica aceasta boala a prostatei colonel doctor Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti. Cand boala de prostata este necanceroasa, ea poarta numele de adenom de prostata. Daca insa este vorba de natura maligna, populatia rosteste o denumire mai pe intelesul tuturor. Prostata canceroasa.

Boala canceroasa a prostatei cunoaste trei stadii. In stadiul intai, boala canceroasa este cantonata doar in organ, adica in prostata. In al doilea stadiu, formatiunile canceroase au invadat si vecinatatea prostatei. Este vorba de o extensie locala avansata. In fine, stadiul al treilea consta in aparitia de metastaze, care se fixeaza de regula pe oase.

Avand in vedere larga raspandire a bolilor de prostata si situarea cancerului de prostata in fruntea clasamentelor afectiunilor neoplazice, este absolut necesara investigarea o data pe an a barbatului trecut de 45 de ani, macar cu banalul tuseu rectal. Medicul poate constata cu degetul inflamarea prostatei, daca ea s-a intarit semanand cu o consistenta a lemnului si daca nu s-a extins boala in zonele din jur. O analiza mai complexa este dozarea PSA, dozarea o data pe an a unei glicoproteine eliberata de celulele prostatei. Daca PSA-ul se incadreaza intre cifrele 0 si 4, situatia este normala. Peste baremul de 4, PSA-ul atrage atentia ca barbatul se afla in zona gri si se trece la efectuarea unei ecografii si apoi a unei punctii in tesutul prostatei.

Culmea, cancerul de prostata creeaza mai putine neplaceri suferindului decat adenomul necanceros. Cancerul de prostata este mai usor tolerat, el creeaza o greutate in urinare si senzatia de corp strain in fund, dupa cum apar si firisoare de sange in urina. Dar doua analize aprind beculetul de alarma. Ureea creste, ca si creatinina, si pot aparea infectii cu stare septica, cu greata si varsaturi, cu fata pamantie, fiindca urina care nu se deverseaza in totalitate din vezica se poate infecta. Daca apare blocajul urinar, bolnavului i se monteaza o sonda care il ajuta sa urineze si abia dupa ce scad ureea si creatinina se poate trece la interventia chirurgicala.

In interventia chirurgicala, avand in vedere ca este vorba de un cancer, se indeparteaza atat continutul prostatei, cat si invelisul ei. Fata de boala necanceroasa, aceasta este o interventie totala. In situatia adenomului necanceros, fie se scoate cu bisturiul continutul glandei, fie cu endoscopul se taie miezul glandei in felii ca o portocala si aceste felii se scot pe rand, lasandu-se pe loc capsula ce inveleste glanda. Exista unele statistici care arata ca atat de des este cancerul de prostata la barbati incat el se evalueaza la 21% din totalul cancerelor care afecteaza sexul barbatesc.

TRATAMENT


Cancerul de prostata trebuie insa tratat si hormonal cu un inhibitor gen flutamida, flucinom sau leuprolit, toate acestea scazand rata de inmultire a celulelor canceroase. Avand in vedere ca testosteronul produs de testicule stimuleaza multiplicarea celulelor canceroase, in situatiile extreme se scot si testiculele. Omul devine eunuc, dar i se prelungeste viata.

In cancerele de prostata se face si radioterapie cu o metoda mai speciala. Prin anus se introduc ace din aur radioactiv si acestea se infig in prostata. Astfel, dupa 10 – 12 reprize, prostata cancerizata se scofalceste. Bineinteles ca radioterapie se poate face si clasic prin raze aplicate extern, dar acestea fac rau restului organelor din jur.

Cand boala este necanceroasa, exista doua clase de medicamente in terapia nechirurgicala. Alfablocantele actioneaza asupra palniei de scurgere din vezica inlesnind golirea de urina. A doua categorie de medicamente, numita inhibitori de 5 Alfa-reducteaza, inhiba o enzima vinovata de cresterea prostatei. Abia in faze mai avansate ale adenomului de prostata se recurge la interventia chirurgicala – fie clasica, fie endoscopica.

ATENTIE! Cand trebuie sa devina atent un barbat privind urinarea mai deasa, in special noaptea. Pana la 45 de ani, un barbat este normal sa se duca o data pe noapte la wc. Dupa 45 de ani, tot in limitele normalului sunt si 2 mictiuni nocturne. Dar, daca dupa 45 de ani, barbatul simte nevoia sa urineze de 3 - 5 ori pe noapte este semn ca prostata a inceput sa-i faca probleme. Devine un adevarat chin pentru unii barbati noaptea fragmentata in bucatele mici pentru ca prostata lor, care nu se mai goleste in totalitate, ii aduce in situatia sa se duca si din jumatate in jumatate de ora la baie. Colonel doctor Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central, spune ca barbatii cu probleme in acest sens nu trebuie sa se sperie ca ajung imediat la operatie, pentru ca pana la aceasta faza exista si tratamente medicamentoase.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul prostată boala prostatei