x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Marele Zid Chinezesc a rezistat sutelor de ani, datorită …orezului

Marele Zid Chinezesc a rezistat sutelor de ani, datorită …orezului

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    05 Iun 2010   •   00:00
Marele Zid Chinezesc a rezistat sutelor de ani, datorită …orezului

După cum istoria joacă un rol extrem de important pentru conturarea identităţii proprii fiecărui popor, restaurarea vestigiilor lăsate de civilizaţiile dispărute constituie sau ar trebui să... o preocupare constantă a guvernelor moderne.



În acest context, înţelegerea procedeelor şi a tehnologiilor folosite în construcţiile vremurilor mai demult sau mai recent apuse, este de mare importanţă pentru reuşita procesului de restaurare.

Oameni de ştiinţă din China au descoperit marele secret care stă în spatele rezistenţei de-a lungul vremii a Marelui Zid Chinezesc. Un secret ce dezvăluie o soluţie pe cât de eficienă, pe atât de la îndemână de înfăptuit. Un secret care demonstrează că apelarea la aşa-numitele „soluţii băbeşti" inspirate din „te miri ce" poate uneori să dea rezultate spectaculoase.

După cum s-a întamplat şi în acest caz, soluţionat de o echipă de cercetători condusa de Prof. Biangjian Zhang din cadrul departamentului de Chimie al Universităţii Zhejiang din Hangzhou, China.

SECRETUL MORTARULUI COMPOZIT
Aceştia au descoperit că muncitorii în construcţii din vechea Chină, cea din vremea dinastiei Ming au inventat un mortar special al cărui ingredient surpriză era aşa-numitul orez lipicios „sticky rice". Astfel pe lângă ingredientele standard ale mortarului din var stins, în compoziţia acestuia se folosea şi... supă din acest orez, un fel de mâncare principal în meniurile asiatice.

Această compoziţie inedită se pare că a fost primul mortar compozit fabricat vreodată, compus din ingrediente organice şi anorganice.
Cel mai important este faptul că acesta a rezistat mai bine la apă decât mortarul obişnuit, ceea ce potrivit lui Zhang constituie una dintre cele mai mari inovaţii ale vremurilor vechi. Constructorii acelor vremuri au folosit reţeta şi la alte construcţii, precum cele mortuare, pagode şi ziduri de împrejmuire a oraşelor, multe dintre ele existând şi astăzi.

Cercetările oamenilor de ştiinţă au identificat în cadrul compoziţiei, amilopectina, un tip de polizaharidă, care se găseşte în orez şi în alte alimente bogate în amidon, ca fiind componenta minune, responsabilă pentru rezistenţa în timp a acestei minuni a lumii.

„Studiile analitice au arătat că străvechiul mortar pentru zidărie este un tip de material compozit din elemente organice şi anorganice. Componenta anorganică este reprezentată de calciul carbonat, iar cea organică de amilopectina provenită din supa de orez adăugată compoziţiei. Mai mult decât atât, am descoperit că amilopectina se comportă în compoziţie ca un inhibitor. Creşterea cristalelor de calciu carbonat a fost controlată astfel, şi o microstructură compactă a luat naştere, ea fiind cauza performanţelor remarcabile ale acestui tip de mortar.", precizează Prof. Biangjian Zhang.

Pentru a determina dacă orezul lipicios contribuie eficient la reparaţia clădirilor, cercetătorii au preparat mortar din var în care au adăugat variate cantităţi de supă din acest orez testând apoi calităţile fiecăreia dintre compoziţiile obţinute, comparativ cu mortarul tradiţional. „Rezultatele testelor au arătat că compoziţia conţinând orez are proprietăţi fizice mai stabile, rezistenţă mecanică crescută şi este mai compatibilă, ceea ce îl face un material de restaurare foarte bun pentru vechile zidării.", completează Prof. Zhang

Întreaga cercetare este cuprinsă în cadrul ediţiei din această lună a Jurnalului Societătii Americane de Chimie

• Sursa: ScienceDaily

×
Subiecte în articol: afla ce e nou