x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Marge Champion, Albă-ca-Zăpada... cea reală!

Marge Champion, Albă-ca-Zăpada... cea reală!

de Roxana Ioana Ancuta    |    06 Dec 2009   •   00:00
Marge Champion, Albă-ca-Zăpada... cea reală!
Sursa foto: Disney/

Ca adolescentă, Marge Champion a fost modelul viu al eroinei lungmetrajului de animaţie Walt Disney, Albă-ca-Zăpada şi Cei Şapte Pitici. Fiind prima artistă care i-a ajutat pe animatori să creeze acest film legendar, Champion a dansat şi a făcut improvizaţii, cucerind inimile acestora şi ajutându-i să o aducă la viaţă pe eroina primului lungmetraj de animaţie Walt Disney.

"Am fost aleasă din clasa tatălui meu de către un căutător de talente pentru Disney. Studiourile căutau fata care avea în final să fie modelul viu pentru personajul Albei-ca-Zăpada", îşi aminteşte Champion. Mişcările ei au fost surprinse pe film de 16mm, pentru ca animatorii studioului să le folosească drept punct de referinţă în diversele mişcări ale Albei-ca-Zăpada, pe tot parcursul producţiei. "Am început să lucrez pentru Walt Disney în septembrie. În anul acela am împlinit 14 ani, deci trebuie să fi fost 1934", spune Champion.

"De când aveam 5 sau 6 ani, mă simţeam foarte liberă când dansam. Exact asta îşi doreau animatorii. Îmi spuneau lucruri de genul: «Acum aleargă prin pădure, cum crezi tu că ar fi mai bine». Aveau o frânghie de rufe cu mai multe sfori atârnate de ea - copacii şi crengile pe care trebuia să le dau deoparte în drumul meu. Dar felul cum jucam eu acel rol venea doar din instinct, fiindcă nu aveam pregătire de actriţă. Toate acestea le-au dat mai mult decât o idee generală asupra a ceea ce aveau de făcut."

Talentul de actriţă al lui Champion a fost folosit şi mai departe de Studiourile Walt Disney, căci ea a fost modelul de referinţă şi pentru Zâna cu Părul Azuriu din "Pinocchio", ca şi pentru diverse alte personaje din capodopera muzicală Disney "Fantasia" - în special hipopotamul.

Noua carte a lui Mindy Aloff publicată de Disney Publishing, "Hippo in a Tutu - Dancing In Disney Animation" (Hipopotamul cu fustiţă de balet - Dansând în filmele de animaţie Disney), include interviuri şi imagini cu primele eforturi ale lui Marge în colaborarea ei cu animatorii Disney.

Legendă Disney, actriţă, dansatoare şi coregrafă legendară, Marge Champion s-a bucurat de o carieră bogată şi îndelungată în lumea dansului, scenei, marelui ecran şi animaţiei. Reprezentând jumătate din celebra echipă de dans "Marge and Gower Champion", ea a început să danseze încă din copilărie, instruită de tatăl ei, Ernest Belcher, cunoscut maestru de balet şi unul dintre primii regizori ai numerelor de dans din filme. Şi-a început cariera de actriţă la Hollywood sub numele de Marjorie Bell.

Şi-a făcut debutul pe marele ecran cu un rol mic din "The Story of Vernon and Irene Castle" (1939), jucând alături de Fred Astaire şi Ginger Rogers. Cariera ei a continuat cu apariţii în diverse filme, între care şi un western, dar şi în diverse producţii teatrale, printre care "The Little Dog Laughed", "Dark of the Moon" şi versiunea lui Duke Ellington pentru "Opera de trei parale", "Beggar's Holiday".

×
Subiecte în articol: spectator