x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Marocul nu renunta la ambitiile europene

Marocul nu renunta la ambitiile europene

06 Ian 2005   •   00:00

Turcia nu este nici pe departe primul stat musulman cu aspiratii europene. In anii ’80, o alta tara a moscheilor si-a inaintat cererea de aderare la Uniunea Europeana.

RADU CROITORU

VIS. Marocanii spera ca religia musulmana nu-i va exclude din randul potentialilor candidati la Uniunea Europeana
Daca Turcia are probleme serioase de rezolvat pentru aderarea la Uniunea Europeana, nu inseamna ca este singurul stat musulman care isi doreste sa devina membru. Marocul ar putea deveni urmatorul candidat serios, desi a batut la portile Bruxellesului inca din 1987. S-a lovit atunci de un refuz categoric, in primul rand pentru ca nu face parte din continent.

Refuzul de atunci nu a taiat de tot aripile Marocului. Influenta culturala franceza a facut ca aceasta tara din nordul Africii sa-si doreasca in continuare aderarea la Uniunea Europeana.

Occidentalii au capacitatea de a recunoaste ca la Casablanca, spre exemplu, te poti surprinde intr-un oras cu strazi largi si imaculate, plante luxuriante si aer proaspat, un oras civilizat si prins chiar in istoria cinematografiei. Marocul nu inseamna, asadar, doar desert, cladiri vechi sau strazi inguste si murdare. Casablanca are opt milioane de locuitori si este punctul central de atractie pentru turistii occidentali si musulmani deopotriva.

FARA INDUSTRIE. Oficial, populatia tarii este de 32 de milioane, insa se pare ca, in realitate, aceasta depaseste 40 de milioane de oameni, foarte multi dintre ei tineri. Marocul nu are industrie, iar agricultura reprezinta principala sursa de venit a unei insemnate parti a locuitorilor. Pe langa faptul ca multe companii sunt controlate de francezi, o alta pro-blema a Marocului este Spania, care ocupa si controleaza localitatile Septe si Melilla, pe coasta Mediteranei, sub pretextul ca acestea reprezinta plata pentru ocupatia britanica in Gibraltar.

EDUCATIE IN FRANCEZA. Marocul este tara in care gradul de alfabetizare e destul de scazut, dar, cu toate acestea, educatia in scoli se face atat in araba, cat si in franceza. De altfel, franceza este vorbita in special de marocanii educati, varstnicii din nord preferand spaniola. Araba vorbita in Maroc este si ea una speciala, foate multe dintre cuvinte fiind pronuntate cu accent francez tocmai din cauza influentei puternice a culturii franceze. Femeile din Maroc poarta val pe cap si se supun legilor arabe, insa ele muncesc cot la cot cu barbatii lor, inclusiv in sistemul de stat. Un alt exemplu al civilizatiei marocane ar putea fi Rabatul - capitala pana in 1912 - in care arhitectura, ordinea si curatenia il apropie de multe din capitalele Europei.

PUNCT DE INTALNIRE. Marocul, invecinat cu Atlanticul si cu Mediterana, este, asadar, un punct de intalnire a mai multor culturi si civilizatii. Desertul Sahara adauga Marocului misterul care a atras atentia producatorilor de la Hollywood, aici fiind turnate unele din cele mai mari productii cinematografice - "Gladiatorul", "Giuvaerul nilului" sau "Black hawk down". Marocul straluceste din punct de vedere comercial prin orase ca Rabat si Casablanca, dar si spiritual, daca sunt luate in calcul orasele Fes, Meknes sau Marrakesh. Partea veche a orasului Fes este chiar sub protectie UNESCO, fiind considerata cea mai mare comoara istorica din lumea araba.

POVESTE. Povestea Marocului este si ea una speciala. Mai intai s-a numit "magrib ul aksa" (vestul indepartat), iar acum i se spune de catre arabi "magrib" (indepartat). Regele Muhammad VI provine dintr-o familie care conduce tara de aproximativ 350 de ani, iar, in hartile oficiale, familia regala descinde din Fatima - fiica profetului Muhammad. Lupte pentru succesiunea la tron nu exista, deoarece eventualele tulburari sunt prevenite de o lege care precizeaza ca mostenitorul tronului nu se poate casatori decat daca tatal moare sau abdica.

O alta perla este Marakesh - reprezentativ pentru aventurierii deserturilor, oras infiintat in secolul al XI-lea de muravizi - cei care au dat numele lor inclusiv tarii. Asa se face ca unele state arabe ii spun Marocului - Marakesh. Aici, moscheea Kutubiye, care dateaza din secolul al XII-lea, troneaza in oras si poate fi vazuta din orice parte a localitatii. Turistii mai sunt atrasi de gradinile Menara, situate la doar cateva sute de metri de moschee si de Piata Camaa el Fena.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul marocul