x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Marul discordiei

Marul discordiei

08 Feb 2005   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Marul este fructul pomului cu acelasi nume, de forma rotunda-turtita, avand diferite culori. Chiar si merele pot fi celebre. Sa luam spre exemplu "marul discordiei". De ce este atat de renumit? Acest mar a dus la izbucnirea razboiului troian (evident ca si Elena a avut partea ei de vina, dar totul a inceput cu un mar de aur).

La nunta eroului grec Peleus cu zeita Thetis au fost invitati toti zeii din Olimp. Eris, zeita discordiei, nu fusese invitata la nunta. Furioasa, a ticluit un plan ingenios cu ajutorul caruia sa se razbune pe zei. A luat din gradinile indepartate ale Hesperidelor un mar cu totul de aur, pe care scria: "Celei mai frumoase". Apoi s-a apropiat usor de masa de nunta si, fara sa fie vazuta de cineva, il lasa pe masa. Zeus l-a observat primul si a citit cuvintele scrise pe coaja lui.

FRUMOASA. Dilema era insa mare. Cine era cea mai frumoasa zeita: Hera, sotia lui, Athena cea razboinica sau Afrodita, zeita dragostei? Pentru ca nu mai exista pace intre cele trei zeite, s-a hotarat ca Paris, fiul lui Priam, sa o aleaga pe cea mai frumoasa. Ca sa-l atraga de partea lor, fiecare i-a promis cate ceva. Hera ii daruia intreaga Asie, Athena - izbanda in razboaie, iar Afrodita ii dadea de sotie pe cea mai frumoasa dintre muritoare, Elena din Sparta. Paris nu a mai stat pe ganduri si a ales-o pe Afrodita. Razboiul care a urmat, intre greci si troieni, este cunoscut de toata lumea. Si ca sa vezi, totul a pornit de la o invitatie la nunta si de la un mar.

MERE UMPLUTE
INGREDIENTE: un kg de mere, doua oua, 80 gr stafide, 150 gr franzela, 100 ml lapte, 150 gr zahar.

PREPARARE: Merele se spala, se taie la extremitatea superioara a fiecarui mar cate un capacel, apoi se scobesc cu lingurita. Separat se prepara umplutura din pulpa scobita din mere (fara seminte), franzela inmuiata in lapte si bine scursa, stafide, oua si zahar. Merele se umplu cu aceasta compozitie, se pun intr-o tava unsa cu unt, se presara cu zahar si se baga la cuptor pana cand se rumenesc. Se servesc reci sau calde.

BUDINCA DE MERE
INGREDIENTE: 150 gr faina, 600 gr mere, 6 oua, 150 gr unt, 200 gr zahar, jumatate pliculet praf de copt, o lamaie, 25 gr pesmet alb, 40 ml coniac.

PREPARARE: Merele curatate de coaja se dau pe razatoare, se presara deasupra putin zahar si se toarna coniacul. Galbenusurile se amesteca cu 150 gr zahar, cu untul si o lingurita cu coaja de lamaie. Praful de copt se stinge cu zeama de lamaie si se adauga peste galbenusuri. Se mai adauga si albusurile batute cu 50 gr de zahar, faina si merele. Compozitia pentru budinca se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se coace la cuptor si se serveste calda sau rece.

GELATINA. Preparat din carne dezosata, caruia i se da o forma imbracata in aspic.

GRATENE. Diferite vase de pamant ars, portelan sau sticla rezistente la foc, care se dau la cuptor si se aduc direct la masa cu preparatul copt sau rumenit.

IMPANARE . Introducerea in carne sau legume a unor bucatele de slaninuta, usturoi sau lamaie.

MARINARE. Tinerea carnii pentru o perioada de timp in otet, sare si mirodenii, pentru a-i da un gust placut.

MIRODENII. Piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara.

PANARE. Trecerea dupa caz a branzei, legumelor sau carnii prin faina, ou si pesmet si prajirea in ulei sau grasime.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul zahăr