DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Marul este fructul pomului cu acelasi nume, de forma rotunda-turtita, avand diferite culori. Chiar si merele pot fi celebre. Sa luam spre exemplu "marul discordiei". De ce este atat de renumit? Acest mar a dus la izbucnirea razboiului troian (evident ca si Elena a avut partea ei de vina, dar totul a inceput cu un mar de aur).
FRUMOASA. Dilema era insa mare. Cine era cea mai frumoasa zeita: Hera, sotia lui, Athena cea razboinica sau Afrodita, zeita dragostei? Pentru ca nu mai exista pace intre cele trei zeite, s-a hotarat ca Paris, fiul lui Priam, sa o aleaga pe cea mai frumoasa. Ca sa-l atraga de partea lor, fiecare i-a promis cate ceva. Hera ii daruia intreaga Asie, Athena - izbanda in razboaie, iar Afrodita ii dadea de sotie pe cea mai frumoasa dintre muritoare, Elena din Sparta. Paris nu a mai stat pe ganduri si a ales-o pe Afrodita. Razboiul care a urmat, intre greci si troieni, este cunoscut de toata lumea. Si ca sa vezi, totul a pornit de la o invitatie la nunta si de la un mar.
|
|
|
GELATINA. Preparat din carne dezosata, caruia i se da o forma imbracata in aspic. GRATENE. Diferite vase de pamant ars, portelan sau sticla rezistente la foc, care se dau la cuptor si se aduc direct la masa cu preparatul copt sau rumenit. IMPANARE . Introducerea in carne sau legume a unor bucatele de slaninuta, usturoi sau lamaie. MARINARE. Tinerea carnii pentru o perioada de timp in otet, sare si mirodenii, pentru a-i da un gust placut. MIRODENII. Piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara. PANARE. Trecerea dupa caz a branzei, legumelor sau carnii prin faina, ou si pesmet si prajirea in ulei sau grasime. |