x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Masa de călcat, mai funcţională

Masa de călcat, mai funcţională

de Adela Parvu    |    15 Mai 2008   •   00:00

Zi de zi, în intimitatea lo­cuinţelor noastre, dezgoliţi de masca socială, ne trezim în ipostaza oamenilor simpli care trebuie să facă curăţenie, să gătească, să spele vasele, să bage rufe murdare în maşina de spălat şi apoi să le calce

Zi de zi, în intimitatea lo­cuinţelor noastre, dezgoliţi de masca socială, ne trezim în ipostaza oamenilor simpli care trebuie să facă curăţenie, să gătească, să spele vasele, să bage rufe murdare în maşina de spălat şi apoi să le calce. În toate aceste activităţi, echipaţi lejer în haine de casă, folosim o mulţime de aparate şi obiecte, aparent banale şi fără importanţă, care ne ajută să ne îndeplinim sarcinile gospodăreşti. Iar unul dintre aceste lucruri este masa de călcat.

Fie că vrem sau nu, călcatul rufelor este încă o activitate mecanică, chiar dacă uzităm fierul de călcat, un aparat electrocasnic ce devine tot mai performant şi cu un design mai atrăgător. În nesuferita activitate de netezire a cutelor, foarte rar se acordă atenţie mesei de călcat. Se cheltuieşte mai mult pentru fier, dar se achiziţionează mai rar o masă de călcat de calitate.

 

Detalii semnificative

Dar ce înseamnă calitate pentru un obiect atît de banal? Marea majoritate a clienţilor aleg mesele de călcat după culoarea ţesăturii ce îmbracă blatul acestora, deci criteriul este unul emoţional ghidat de asocierea culorilor. Dar sînt alte aspecte care trebuie avute în vedere, şi pentru că tot aminteam de culoare ţesăturii, e bine să observăm şi cum e prinsă de blatul mesei.

De regulă, sub ţesătura decorativă se află un strat moale de burete subţire. Dacă nu sînt fixate corespunzător, cele două straturi, textil şi burete, pot forma cute care îngreunează călcatul. Ideal este ca ţesătura să fie cusută pe margini de stratul şubţire de burete, şi nu lipită, deoarece adezivul folosit poate păta hainele sub acţiunea aburilor sau a căldurii fierului.

Un alt detaliu importat este dimensiunea mesei. Cu cît este mai lată, cu atît mai bine, călcatul efectuîndu-se mai uşor şi repede. Chiar dacă s-au inventat fiare de călcat fără fir, majoritatea modelor îl au, aşa că noile mese au prevăzut un suport telescopic pentru cablul fierului pentru a-l ţine la distanţă şi a preveni formarea cutelor în timpul călcatului.

 

Accesorizarea

Picioarele mesei moderne pentru călcat sînt prevăzute cu roţi pentru o mai bună manevrare şi îmbrăcate cu materiale antiderapante pentru stabilitate sigură. Din metal inoxidabil, accesoriile mesei sînt importante. Prezenţa lor permite depozitarea hainelor deja călcate. 

×
Subiecte în articol: calcat