x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Masini mai ieftine, doar pentru membrii UE

Masini mai ieftine, doar pentru membrii UE

de Ana Ilie    |    09 Aug 2005   •   00:00
Masini mai ieftine, doar pentru membrii UE

Europenii beneficiaza de mari avantaje de pe urma apartenentei la Uniunea Europeana. Spre exemplu, daca un german se informeaza cum trebuie, poate face economii considerabile daca isi cumpara masina fie din Polonia, fie din Danemarca.

Cetatenii europeni trebuie sa se informeze temeinic inainte de a purcede la cumpararea unei masini, avand in vedere preturile difera destul de mult de la o tara la alta, in cele 25 de state membre ale Uniunii Europene. Cum piata vanzarilor auto s-a marit considerabil o data cu deschiderea oferita de Uniunea Europeana, era si firesc sa apara tot soiul de studii care recomanda achizitionarea de vehicule dintr-o tara sau alta a Uniunii. Singurul neajuns al acestei situatii este ca cetatenii tarilor candidate la UE nu pot avea acces la masini mai ieftine cu pana la 50%, pana la integrare.

TOPUL. Danemarca detine primul loc in topul celor mai ieftine tari din Uniune din care iti poti cumpara masina. In schimb, europenii ar trebui sa se fereasca cu tot dinadinsul de la a achizitiona o masina din Germania, daca nu vor sa se pacaleasca. Din 1909 de modele de masini, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza pentru Opel Astra, una dintre cele mai bine vandute masini, aflata in top 10 al vanzarilor auto in Europa. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, realizat pe baza pretului de referinta furnizat de 18 producatori europeni si 8 japonezi, Opel Astra costa cu 50% mai mult in Germania decat in Danemarca. Astfel, daca un german isi va cumpara acest model din Danemarca, poate economisi 3.700 de euro, fara a lua in considerare taxele.

Un Fiat Punto va scoate din buzunarul unui german cu 2.700 de euro mai mult daca acesta va efectua achizitia la el in tara si nu in Finlanda, care este tara cea mai ieftina din zona euro in ceea ce priveste piata auto. Bruxellesul a constatat ca in Germania 34 din 89 de modele de masini studiate sunt vandute cu cel mai ridicat pret din zona euro.

OFERTA. Aflata in afara zonei euro, Danemarca afiseaza preturi cu 5,7% mai mici decat in Finlanda, si este urmata indeaproape de Estonia. Preturile din Polonia sunt si ele competitive, multi germani preferand sa treaca granita pentru a face o economie substantiala cand isi cumpara masina. Pentru anumite modele, diferentele de pret intre tara cea mai scumpa si cea mai ieftina sunt semnificative. Din cele 1909 de preturi citate in raport, 31% sunt cu 20% mai mari decat cel mai ieftin model vandut in cele 25 de tari membre al Uniunii Europene.

PLANURI. Bruxellesul are in agenda, incepand de la 1 octombrie, introducerea unei dispozitii care reformeaza regulile de distributie a automobilelor, permitand concesionarilor din tarile cu preturi mici la masini sa isi deschisa sucursale oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv in acele tari considerate scumpe pentru achizitia de autovehicule.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul masini