x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Maţe de primăvară la Palat

Maţe de primăvară la Palat

de Loreta Popa    |    29 Apr 2007   •   00:00
Maţe de primăvară la Palat

Expoziţia de Primăvară 2007 a Asociaţiei Felina Sofisticat a fost găzduită de Sala Palatului ieri. Expoziţia continuă şi astăzi.

Garfunkel, Brutus, Garfield, Isolda, Elvis, Chocolate, Coco, Nacho, Darwin, Missy, Lia, Honey-Bunny, Coccolino şi Leopardul de zăpadă sunt cateva dintre nepreţuitele pisici participante la Expoziţia de Primăvară a Asociaţiei Felina Sofisticat, pe care mai puteţi să o vedeţi şi astăzi la Sala Palatului. Torsul, sasaitul, mieunatul, maraitul, ciripitul şi trăncăneala sunt cateva dintre metodele cu care pisicile comunică, dacă nu ştiaţi, cu stăpanii lor şi nu numai. Persana aurie, cea argintie, pisici cu mustăţi impecabile, o coadă de excepţie, urechi extraordinare, Cornish rex, Ragdoll, Fluffy joke, British shorthair, Albastra de Rusia au fost arbitrate de Bohumir Mahelka (Cehia) toate rasele, dr. Kvetoslava Mahelkova (Cehia), toate rasele, şi Eric Reijers (Olanda/Cehia), Categoriile 1,3,4.

INCEPUTURI. In 1871 avea loc la Crystal Palace, in Marea Britanie, primul show felin cu referire la lumea crescătorilor de pisici, activitate expoziţională şi arbitraj. Mult mai tarziu, in 1965, apărea in California Cat Fancy, o revistă de 68 de pagini. Expoziţia Felina Sofisticat a fost şi gazda lansării primului număr al celei mai bune reviste pentru pisici, dar şi a variantei canine, Dog Fancy, in Romania pentru cei care iubesc pisicile şi vor să le arate şi restului lumii. Pisicile au avut intotdeauna o frumuseţe aparte, aşa că o expoziţie şi un concurs nu par niciodată nelalocul lor. Frumuseţea felină este plină de graţie, sălbatică şi temperamentală. De ce să creştem o pisică, intrebau micii vizitatorii? Părinţii răspundeau pentru ei... Devenim mai toleranţi, mult mai impăcaţi cu noi inşine şi mult mai răbdători cu hachiţele altora. Copiii s-au amuzat, bunicii s-au distrat, crescătorii au participat şi au caştigat.

DORINTA. "Ia-ma usor!"

DETALII. Am stat de vorbă cu Alex Elian, preşedintele Pet Fancy Publishing, care ne-a cucerit cu dragostea sa nemărginită pentru pisici şi ne-a tradus pe inţelesul nostru regulile concursului oferindu-ne din cunoştinţele sale. "In prima parte a acestui eveniment important fiecare pisică este arondată la un arbitru, afirmă Alexandru Elian, care este atent la cat de frumoasă este ea in sine in raport cu standardul, după aceea se uită cat de frumoasă este in raport cu standardul altor pisici cu care concurează. Dintre pisicile pe care le are arbitrul selecţionează un număr pentru finală. Mai tarziu vom avea un concurs separat, unde comparăm toate pisicile din rasa britanică cu părul scurt, ce a cucerit in scurt timp Romania.
DRAGALESNIE. "Ma placi?"
Vom avea un caştigător mare şi caţiva caştigători mai mici. Numai din această rasă, British Shorthair. La mijlocul zilei se va desfăşura finala, unde sunt comparate numai pisicile din finală, caştigătorii vor fi pe categorii, iar duminică o vom lua de la capăt. Pisicile participante vor fi arondate la un alt arbitru. Arbitrii sunt atenţi la detalii. Contează capul, forma urechilor, ochii, nasul, bărbia, corpul, picioarele, blana, temperamentul. Toate in ansamblu formează imaginea unei pisici care din punct de vedere competiţional este mai bună decat alte pisici. Nu are legătură cu frumuseţea in sine a pisicii. Toate sunt frumoase. Concursul nu judecă frumuseţea pe gusturi personale, ci judecă frumuseţea prin prisma unui standard faţă de care este comparat", a incheiat Alexandru Elian. Expoziţia continuă şi astăzi, duminică, intre orele 10 şi 18.


Participantele

Reprezentantă a Asociaţiei Felina Sofisticat, Candice Dragotă, işi descria minunile feline. "Missy se alintă cu spinarea şi cu capul de toate zăbrelele cuştii. Ria are incheieturile fine şi inmănuşate, dovada vie a sangelui nobil, Gwen şi Honey-Bunny sunt din rasa british shorthair şi la fel de iubitoare, dar mult mai jucăuşe. Coccolino şi Leopardul de zăpadă dorm mereu impreună, se curăţă afectuos unul pe celălalt intr-o armonie absolută. Din cand in cand mai deschid cate un ochi auriu şi privesc somnoroşi".


  • foto: Victor Stroe
  • ×
    Subiecte în articol: pisici pagina lui zdreanta pisicile